Linkovi

Navalnom određen jednomesečni pritvor


Aleksej Navalni uoči saslušanja u policijskoj stanici u ruskom gradu Himkiju (REUTERS, INSTAGRAM @NAVALNY)
Aleksej Navalni uoči saslušanja u policijskoj stanici u ruskom gradu Himkiju (REUTERS, INSTAGRAM @NAVALNY)

Alekseju Navalnom, ruskom opozicionom lideru koji se tokom prethodnog vikenda vratio u zemlju, određen je jednomesečni pritvor.

U obrazloženju je navedeno da je Navačni prekršio uslove suspendovane zatvorske presude.

Odluka je doneta nakon višesatnog saslušanja koje je održano u policijskoj stanici u gradu Himkiju, gde je po dolasku u Rusiju, Navalni sproveden.

Navalni se u nedelju vratio u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim gasom za šta je kao odgovorne označio ruske vlasti na čelu sa Vladimirom Putinom.

Leonid Volkov, jedan od saradnika Alekseja Navalnog, pozvao je na organizovanje protesta širom zemlje od naredne subote.

Ne bojte se, izađite na ulice”, poručio je Navalni u snimljenom video obraćanju pošto je objavljeno da mu je određen jednomesečni pritvor.

Nemojte to činiti zbog mene – već zbog vaše budućnosti”, poručio je Navalni.

Njegovo privođenje na aerodromu Šermetjovo izazvalo je burne reakcije, kako u Rusiji, tako i širom sveta, uključujući američke i evropske zvaničnike. Čitav slučaj doprineo je dodatnim napetostima između zapada i Rusije.

Hitno oslobađanje ruskog opozicionog lidera zatražili su Evropska komisija, Komesarijat za zaštitu ljudskih prava Ujedinjenih nacija, britanski sekretar za spoljne poslove Dominik Rab, kao i zvaničnici država članica EU.

Džejk Saliven, savetnik američkog izabranog presednika za pitanja nacionalne bezbednosti, zatražio je od ruskih vlasti da oslobode Navalnog – dok je aktuelni državni sekretar Majk Pompeo, kako je saopšteno, oštro osudio njegovo hapšenje.

Sa druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, saopštio je da brojne reakcije zapadnih država povodom hapšenja Navalnog nastoje da, kako se izrazio, skrenu pažnju sa krize njihovog modela razvoja.

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider i kritičar predsednika Vladimira Putina, osuđen je 2014. godine po optužbama za prevaru i pranje novca na zatvorsku kaznu od tri i po godine. Evropski sud za ljudska prava presudu ruskog pravosuđa označio je proizvoljnom i, kako je ukazano, očigledno nerazumnom.

Ruska zatvorska služba potražuje Navalnog tvrdeći da je prekršio odredbe uslovnog pomilovanja nakon presude kojom je 2014. osuđen po optužbama za pranje novca. To državno telo saopštilo je da ruski opozicioni lider iza rešetaka treba da provede naredne tri i po godine. Navalni i njegovi saradnici taj proces i presudu označili su kao politički motivisanu.

Sudski pretres povodom tog slučaja trebalo bi da bude održan 2. februara, objavili su njegovi advokati.

XS
SM
MD
LG