Linkovi

Sud u Moskvi odbacio zahtev Navalnog da bude pušten na slobodu


Aleksej Navalni pred sudom u Moskvi
Aleksej Navalni pred sudom u Moskvi

Sud u Moskvi odbacio je žalbu bivšeg opozicionara Alekseja Navalnog i potvrdio kaznu od tri godine zatvora, na koju je osuđen zbog navodnog kršenje uslovne kazne iz 2014.

Navalni, najoštriji kritičar Kremlja, tvrdi da je proces iz 2014. kada je optužen za finansijske malverzacije, politički motivisan. Od sudije je tražio da ga oslobodi na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je naložiio Rusiji da ga pusti na slbbodu. Moskva je taj zahtev ocenila kao nezakonit.

Sudija Apelacionog suda Dmitri Balašov je, ipak, u odsluženje kazne uračunao i šest nedelja koliko je Navalni bio u kućnom pritvoru. Ostatak od dve i po godine, ruski opozicionar provešće u zatvorskoj jedinici.

Navalni je u subotu proglašen krivim i za klevetanje veterana Drugog svetskog rata, i naloženo mu je da plati novčanu kaznu od 11.000 dolara. Ruski opozicionar je naveo da je taj slučaj još jedan pokušaj diskreditacije.

Navalni je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke gde se lečio od trovanja nervnim agensom, za šta optužuje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ruske vlasti su negirale umešanost u trovanje Navalnog i odbacile zahteve da se istraži pokušaj njegovo ubistva.

Pritvaranje Navalnog navelo je hiljade njegovih pristalica da izađu na demonstracije širom Rusije i zahtevaju da bude pušten iz pritvora. Na tim protestima uhapšeno je nekoliko hiljada ljudi.

SAD i EU su osudile hapšenje Navalnog i reagovanje ruske policije prema demonstrantima.

U međuvremenu, policija u Moskvi privela je u suboto osmoro ljudi koji su pokušali da polože vence na spomenik ubijenom protivniku Kremlja Borisu Nemcovu, saopštila je organizacija "OVD-Info" koja prati hapšenja demonstranata i aktivista.

Nemcov je upucan 27. februara 2015. godine dok je prelazio most blizu Kremlja.

XS
SM
MD
LG