Linkovi

Šef diplomatije EU kritikovan da je upao u rusku propagandnu zamku


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef diplomatije Evropske unije Žozef Borel na konferenciji za novinare posle razgovora u Moskvi, 5. februara 2021.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef diplomatije Evropske unije Žozef Borel na konferenciji za novinare posle razgovora u Moskvi, 5. februara 2021.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj u subotu je oštro kritikovan zbog svog putovanja u Moskvu, za koju ga je nekoliko država članica bloka pozivalo da je otkaže, iz straha da će Kremlj manipulisati trodnevnom posetom u svoju korist.

Njegovi kritičari, među kojim je bivši premijer Belgije Gi Verhofštat, zajedno sa zapadnim diplomatama, kažu da su im se najveći strahovi ostvarili tokom zajedničke konferencije za štampu Borelja sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Nekoliko trenutaka pre konferencije za štampu, zvaničnici Kremlja objavili su odluku o proterivanju tri diplomate EU - iz Nemačke, Poljske i Švedske - zbog navodnog učešća na nedozvoljenim skupovima podrške Alekseju Navalnom 23. januara, saopštenjem koje je, moguće, tempirano kako bi se ponizio Borelj.

Borelj, koji je samoinicijativno otišao u Rusiju na prvo putovanje u tu zemlju nekog zvaničnika EU na visokom nivou u poslednje četiri godine, sada je naglo izložen kritikama.

"Konferencija za štampu nakon njihovih razgovora u petak bila je lekcija iz arogancije i neuspeha", napisao je u subotu Kristijan Tripe, šef biroa za Istočnu Evropu Dojče velea. "Ponekad je Borelj delovao kao loše pripremljeni školarac poslat u ćošak. Lavrov je ozloglašen po tome što svojim pregovaračkim partnerima ne daje ni milimetra, ali ovog puta je čak uspeo da otme Borelju i njegovo političko dostojanstvo".

Pre konferencije za štampu u petak, Borelj, bivši španski ministar inostranih poslova, upozorio je svoje ruske kolege da je postupak protiv Navalnog doveo odnose EU i Rusije na "najnižu tačku" i ponovio je zahteve EU za puštanje Navalnog.

Ta poruka je, međutim, potkopana kada je Borelj rekao Lavrovu da nijedna država članica EU za sada nije predložila dodatne sankcije Rusiji, za šta drugi zvaničnici EU kažu da je netačna.

Boreljova poseta, koja je bila planirana pre izbijanja demonstracija zbog Navalnog u više od 100 gradova i mesta širom Rusije, podelila je države članice EU. Neki su lobirali da Brisel otkaže putovanje, plašeći se da nije dobro vreme za to, i da će razotkriti nemoć EU.

Baltičke države, zajedno sa Poljskom i Rumunijom, pozvale su na novi set sankcija Rusiji. One su se strahovale da bi dijalog sa Kremljem oko slučaja Navalni u ovoj fazi bio beznadežan poduhvat koji bi podrivao kredibilitet EU.

Drugi, poput Nemačke i Francuske, čini se da podržavaju direktan diplomatski angažman, videći to kao priliku za Borelja da izrazi podršku EU ljudskim pravima.

Ministri spoljnih poslova EU glasali su 25. januara za zadršku u uvođenju bilo kakvih novih sankcija zbog hapšenja Navalnog, uprkos usvajanju oštrijeg režima politike početkom decembra.

"Borelj takođe treba da bude jasan da on i EU na napade na Navalnog i na surovo suzbijanje javnih protesta smatraju vrhom ledenog brega ruskih namernih i upornih napora da ućutka demokratske glasove sve restriktivnijim zakonima i politički motivisanim gonjenjem", napisao je u sredu Filip Dam, direktor Hjuman Rajts Voča za zastupanje u Evropskoj uniji.

Navaljni je zadržan po povratku u Moskvu u januaru zbog kršenja odredbi uslovne kazne, za šta njegove pristalice kažu da je lažna optužba, nakon što se u Nemačkoj oporavio od skoro fatalnog trovanja za koje krivi Kremlj.

Njegovo hapšenje pokrenulo je najveće antivladine proteste u Rusiji od 2011. godine, a policija je privela više od 10.000 njegovih pristalica, usled navoda o policijskoj brutalnosti, kažu posmatrači stanja ljudskih prava.

Vreme je za ostavku?

Borelj je takođe izazvao buru time što je ostao nem kada je Lavrov EU nazvao "nepouzdanim partnerom" i optužio evropske lidere da lažu o Navalnom, odbacujući zaključak Zapada - koji su potvrdile laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, zajedno sa Organizacijom za zabranu Hemijsko oružje - da je Navalni otrovan nervnim agensom vojne klase iz sovjetske ere.

"Ovo je jednostavno zastrašujuće", tvitovao je Verhofštat, koji je oštro kritikovao Borelja zbog loše pripremljenosti.

"Ne samo da Rusija pravi budalu od EU, već i to što smo mi to dozvolili".

Borelj "jednostavno nije trebao da ode u Moskvu bez poruke o snazi EU i mandata za sankcije koje bi to podržale", tvitovao je Verhofstadt.

Borelj je takođe kritikovan zbog toga što nije uspeo snažnije da protestuje protiv odluke Kremlja da u poslednjem trenutku protera trojku EU diplomata.

"Borelj mora da razmišlja o ostavci", tvitovala je EU poslanica Rasa Juknevičiena, bivša litvanska ministarka odbrane, osuđujući sveukupni smisao Borelove poruke da EU i Rusija "mogu sarađivati uprkos nesporazumima".

Portparoli Evropske komisije naveli su malo detalja kada su zasuti pitanjima o poseti konferenciji za novinare u petak, uglavnom braneći pokušaj Borelja da podstakne dijalog sa Moskvom, ponavljajući podršku EU puštanju Navalnog.

Američki zvaničnici nisu javno kritikovali diplomate EU, ali su neki privatno rekli Glasu Amerike da su imali ozbiljnih sumnji pre nego što je Borelj otišao u Moskvu i da veruju da ga je Kremlj uvalio u pažljivo isceniranu zamku.

"Nespretna poseta"

Bivše zapadne diplomate nisu imale milosti, pridruživši se subotnjem horu negodovanja.

"Borelj se danas obrukao svojom nespretnom posetom Moskvi“, tvitovao je bivši britanski diplomata Dejvid Klark.

"EU govori o postizanju 'strateške autonomije', ali prvo treba da postigne stratešku zrelost", dodao je Klark. "I dalje ostaje beznadežno slaba i naivna u odnosima sa (ruskim predsednikom Vladimirom( Putinom".

"EU i Rusija su međusobno udaljeni kao i uvek", objavio je na Tvitteru Dmitri Trenin, direktor istraživačkog centra Karnegi u Moskvi.

"Sankcije EU ne deluju, njene kritike su sada odbijene... prostor postoji samo za transakcione odnose zasnovane na interesima. Potrebno: temeljna ponovna procena."

Iako su pristalice Navalnog izrazile nezadovoljstvo zbog Borelja, on se sastao sa predstavnicima civilnog društva, za koje je u tvitu rekao da je "i dalje živahan i aktivan uprkos sve manjem prostoru za nezavisne glasove u Rusiji".

Borel je takođe rekao da su odbijeni njegovi zahtevi za susret sa Navalnim, iako su evropske diplomate tokom puta bile u kontaktu sa Navalnijevim advokatima.

Prodemokratski aktivisti kažu da je Kremlj brzo iskoristio Boreljevu posetu u propagandne svrhe i diskreditovao Navalnog.

Tokom konferencije za štampu u petak, Borel je takođe pohvalio ruski razvoj vakcine za koronavirus Sputnik Ve.

"Uzimam reč samo da čestitam Rusiji na ovom uspehu", rekao je Borelj o vakcini koja još uvek nema evropsko naučno odobrenje. "To su dobre vesti za čitavo čovečanstvo".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je video ubrzo nakon toga, koji započinje snimkom Navalnog od prošle godine kako kritikuje ruske vlasti zbog prevremenog odobrenja Sputnjika Ve, pre potpunog testiranja, a snimak je potom nastavljem Boreljevim pohvalama Rusiji zbog razvoja Sputnjika Ve.

Borel je ponovo branio svoju kontroverznu posetu u subotu rano u subotu.

"Diplomatski kanali moraju ostati otvoreni, ne samo za ublažavanje kriza ili incidenata, već i za direktnu razmenu, pružanje čvrstih i iskrenih poruka, posebno kada su odnosi daleko od zadovoljavajućeg", rekao je on u pripremljenoj izjavi.

Zvaničnici EU objavili su izjavu u kojoj kažu da će ministri spoljnih poslova razgovarati o "mogućoj daljoj akciji" protiv Rusije kada se ponovo sastanu u Briselu 22. februara.

XS
SM
MD
LG