Linkovi

Podrška opozicionaru širom Rusije: Srce za Navalnog


Moskva: Srce za Navalnog
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Rusija: Srce za Navalnog

Pristalice ruskog opozicionara i kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, koji je na odsluženju zatvorske kazne, izražavaju mu podršku širom Rusije uz upaljene sveće.

Iskazuju solidarnost sa njim tako što pred svojim domovima, u intervalu od petnaest minuta na Dan Svetog Valentina, pale sveće u obliku srca.

Putin je strah. Navalni je ljubav. Zato ćemo pobediti”, napisao je na društvenoj mreži Tviter Leonid Volkov – jedan od najbližih saradnika Alekseja Navalnog pozivajući građane da se okupe.

Više od stotinu, mahom žena u dvadesetim i tridesetim godinama, okupilo se u centru Moskve uprkos velikoj hladnoći i vetru, rasprostirući bele trake i noseći sveće u obliku srca.

Sukoba sa policijom i privođenja nije bilo. Sličan skup održan je i u Sankt Peterburgu, drugom po veličini ruskom gradu.

Inače, opozicioni aktivisti proglasili su svojevrsni moratorijum na ulična okupljanja, pošto je su hiljade građana privedene na nekoliko prehodnih demonstracija zbog hapšenja i pritvaranja Navalnog.

Pojedine ruske organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su policiju da je koristila prekomernu silu protiv demonstranata. Zvanični Kremlj odbacio je te optužbe – uzvrativši da su građanski protesi nelegalni, pošto ih vlasti nisu odobrile i, kako tvrde, predstavljaju opasnost za širenje Kovida 19.

Arhivski video: Hapšenje pristalica Navalnog u Moskvi

Hiljade uhapšenih na protestima u Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider, osuđen je početkom februara na zatvorsku kaznu od tri i po godine po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu na koju je bio osuđen 2014. godine.

Na suđenje po optužbama Ruske zatvorske službe stigao je sredinom januara iz Nemačke gde se lečio od trovanja nervnim agensom Novičokom. Navalni je za trovanje optužio ruskog predsednika – koji je odbacio navode ruskog opozicionara.

XS
SM
MD
LG