Linkovi

Litvanija odbila zahtev da uhapsi saveznika Navalnog


Arhiva - Leonid Volkov, saveznik ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog, govori tokom konferencije za štampu u Berlinu, Nemačka, 21. avtusta 2020.
Arhiva - Leonid Volkov, saveznik ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog, govori tokom konferencije za štampu u Berlinu, Nemačka, 21. avtusta 2020.

Litvanija je odbila naredbe moskovskog suda izadte u sredu u kojima se traži hapšenje Leonida Volkova, prognanog saveznika ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Sudski nalozi, poslati putem Interpola, terete Volkova za podsticanje maloletnika da učestvuju na neovlašćenim skupovima, što se u Rusiji potencijalno kažnjava kaznom do tri godine zatvora.

"Korišćenje međunarodnih alata za politički motivisano gonjenje je pogrešna praksa", rekla je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotajte, misleći na Interpol, međunarodnu policijsku mrežu koju finansirju vlade i koja koordinira prekogranične policijske operacije u 194 države članice.

Nalog za hapšenje Volkova "izaziva ozbiljne sumnje u vezi sa članstvom Rusije u tim organizacijama", dodala je Bilotajte.

Ruski sud, koji je saopštio da će Volkov biti zadržan u Rusiji dva meseca ako i kada bude izručen, rekao je da je poternica izdata u okviru Zajednice nezavisnih država, organizacije bivših sovjetskih republika kojoj Litvanija ne pripada.

Poternica dolazi nakon izbijanja demonstracija na kojima se zahteva puštanje ruskog opozicionog lidera Navalnog, koji je u zatvoru od 17. januara.

U odvojenom događaju u sredu, supruga Navalnog, Julija Navalnaja, koja je nedavno privedena zbog učešća u skupovima podrške svom mužu u zatvoru, krenula je iz Rusije u Nemačku, prema izvoru koji je citirao Interfaks.

Volkov, strateg koji upravlja regionalnim sedištem Navalnog, pobegao je iz Rusije 2019. godine kada su vlasti otvorile krivičnu istragu zbog sumnje za pranje novca u fondaciji Navalnog za borbu protiv korupcije.

Navalnijeva grupa je više puta tu krivičnu istragu, među najnovijim od mnogih, nazvala politički motivisanom.

Volkov je iz svoje baze u Litvaniji organizovao proteste zahtevajući puštanje Navalnog, a poslednji je planiran za ovu nedelju.

XS
SM
MD
LG