Crna Gora: DPS bojkotuje rad parlamenta

Montenegro, Podgorica, General view of Montenegro’s parliament

Opoziciona Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića saopštila je u ponedjeljak da će bojkotovati rad parlamenta i njegovih tijela, nakon što je vladajuća većina odbila njihovu ponudu o dijalogu o izboru čelnih ljudi pravosudja.

“Demokratska partija socijalista neće učestovati u radu plenuma, radnih tijela i odbora za izbornu reformu”, saopštio je na konferenciji za medije poslanik te partije Danijel Živković, i dodao da je razlog za takvu odluku “bahato” ponašanje vladajuće većine.

Živković je optužio nove vlasti da su za kratko vrijeme pokazali kako urušiti Ustav i poručio da, “ako neko od predstavnika vladajuće većine misli da ćemo (DPS) biti dekor u Skupštini i dati legitimet urušavanju Crne Gore, onda su se prevarili”.

Ne propustite: Bugajski: Vrijeme je da se Vašington više angažuje u Crnoj Gori

“Tokom ovog zasijedanja čula se poruka da smo spremni da otvorimo dijalog i dogovor o čelnim ljudima tužilastva. Naša dobra namjera i ponuda je odbijena”, rekao je Živković.

On je ocijenio da ponuda dijaloga od strane DPS-a nije imala “ni adekvatnu reakciju od strane EU i poručio da se vladajuća većina ponaša suprotno praksama EU''.

Upozoravajući da Crnoj Gori prijeti ekonomski krah, Živković je rekao da već peti mjesec nije usvojen budžet i dodao da su u njegovoj partiji zabrinuti “što nas očekuje od septembra kada vladajuća većina potroši zaduženje”.

“U toj situaciji ćemo doći u upitnost davanja penzija, socijale. Nalazimo se pred ekononskim sunovratom", rekao je Živković, optužujući vladajuću većinu da je nesposobna.

Ne propustite: Crna Gora: Završena rasprava o Zakonu o državnom tužilaštvu, opozicija napustila sjednicu

On je poručio da “DPS to neće gledati skrštenih ruku”, najavljujući da će o daljim koracima te partije, koja je prošlog avgusta nakon 30 godina poražena na izborima, javnost biti blagovremeno obaviještena.

U prvom trenutku nije bilo reakcija od strane predstavnika parlamentarne većine, koji su prošle nedjelje tijesnom većinom od 41 poslanika usvojili izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, navodeći da će tim izmjenama osloboditi tužioce političkog uticaja bivše vlasti, koju smatraju korumpiranom.