Linkovi

Tenzije zbog imenovanja šefa policije u Pljevljima


Pljevlja (Foto: RTCG)
Pljevlja (Foto: RTCG)

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju saopštilo je u utorak da provjerava da li je na sinoćnjem skupu ispred zgrade policije u Pljevljima, održanom u znak protesta zbog imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika lokalnog Centra bezbjednosti, počinjeno krivično djelo raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Iz ODT Bijelo Polje saopšteno je Vijestima da je to tužilaštvo “upoznato o navedenom događaju i da je dežurni tužilac u komunikaciji sa CB Pljevlja koji preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti, te da će se po pribavljanju dokaza i potrebnih obavještenja ovo tužilaštvo izjasniti da li u radnjama nekog lica ima elemenata krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva".

Lokalni mediji javili su da se grupa mladića u ponedeljak veče okupila ispred zgrade policije u Pljevljima, oštro negodujući zbog izbora. Đurđevića za načelnika lokalnog Centra bezbjednosti, uz pjesmu “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

U Pljevljima je i u utorak veče održan protest, a RTCG javlja da stotinak okupljenih “traže da se razriješi Đurđević, a da ako žele da postave Bošnjaka na mjesto načelnika CB Pljevlja, to bude Tarik Ajanović”.

Portal Pobjeda piše da okupljeni nose transparente na kojima piše "DPS batinaš ne može biti načelnik CB" i "Đurđeviću, pucaj", a najavljeno je da će protesti trajati sve dok Đurđević ne bude smijenjen.

Vijesti navode da Đurđevića okupljeni optužuju za maltretiranje učesnika prošlogodišnjih litija i smatraju da nije dostojan da obavlja funkciju načelnika.

Imenovanje Đurđevića prethodno su osudili opštinski odbori Nove srpske demokratije, Demokrata, Narodne demokratske partije i Pokreta za Pljevlja, koji su poručili da je njegovo imenovanje za načelnika CB Pljevlja direktna uvreda za veliki dio gradjana Pljevalja i časnih pojedinaca.

Iz tih partija zatražili su od premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i čelnika policije da povuku odluku o imenovanju Djurdjevića.


Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, koji je snimak okupljanja podijelio na Tviteru, upitao je “ako ovo u Pljevljima nije šovinizam, ne znam šta je”.

“Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori - da li imamo pravo na vazduh”, napisao je Fejzić i upitao “gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate?”

On je zaključio da “najvjerovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka” pripadnicima Islamske vjeroispovijesti.

Komentarišući skup u Pljevljima i reakciju dijela javnosti na vijest o imenovanju Đurđevića, portpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da “ulica neće postavljati načelnike centara bezbjednosti u Crnoj Gori”.

Abazović je rekao da je “potrebno izvršiti provjeru o čemu se radi, te koji su motivi takve reakcije javnosti i jesu li u pitanju profesionalne ili lične reference", navodeći da su lične "manje važne”.

"Nećemo moći da funkcionišemo ako će određena politička opcija, kojoj se ne sviđaju neka imenovanja, organizovati proteste", rekao je Abazović, koji je osudio “šovinističke i nacionalističke poruke koje su se čule od manje grupe ljudi”

On je ocijenio da “to ne doprinosi miru i suživotu" i poručio da “građani svakako imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo”, ali da je “neprihvatljivo ako je ono motivisano vjerskim ili političkim opredjeljenjem”.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Zoran Brđanin, saopštio je da je spreman da razmotri svaki svoji odluku, pa i onu oko rasporedjivanja novog načelnika CB Pljevlja, ali “samo ako postoje valjani dokazi koji bi ga naveli na to”.

Uprava policije nije se zvanično oglašavala povodom sinoćnjeg protesta ispred zgrade Centra bezbjednosti u Pljevljima.

XS
SM
MD
LG