Linkovi

Mediji: VK dala negativno mišljenje na izmjenu tužilačkih zakona u Crnoj Gori


Venecijanska komisija Foto: (Vlada CG/arhiva, rtcg.me)
Venecijanska komisija Foto: (Vlada CG/arhiva, rtcg.me)

Podgorički mediji objavili su u subotu informaciju da je Venecijanska komisija usvojila negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crme Gore, Vladimir Leposavić.

U zvaničnom mišljenju, koje prenose Pobjeda, RTCG i Antena M, Venecijanska komisija je saopštila da “političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata, podsjećajući da pravne reforme ne treba usvajati u žurbi i u odsustvu istinskih hitnih razloga”.

U Mišljenju se, kako prenose ti mediji, “više puta navodi da se mora poštovati sigurnost mandata aktuelnog Glavnog specijalnog državnog tužioca”, uz ocjenu da “predloženi Zakon nije usmjeren ka pravnom uređenju, već prema konkretnoj ličnosti aktuelnog prvog čovjeka SDT-a Milivoja Katnića”.

Venecijanska komisija je zabrinuta zbog takve zloupotrebe zakonodavnih nadležnosti: to podriva pravnu sigurnost i u suprotnosti je sa prirodom izrade propisa koja za svrhu ima definisanje opštih pravila, nasuprot izvršnoj akciji u odnosu prema konkretnom pojedincu ili situaciji, navodi se u dokumentu koji prenosi dnevnik Pobjeda.

Pored toga, eksperti Venecijanske komisije su mišljenja da institucionalne reforme ne smiju biti pokretane samo zbog jednog cilja – smjene pojedinaca na ključnim pozicijama.

,,Legitimno je smijeniti ministra i druge nosioce političkih funkcija nakon izbora”, navodi se u Mišljenju Venecijanske komisije.,,Ali, ukoliko je u domaćem sistemu institucija definisana kao autonomna i čak nezavisna, smijeniti njene ključne rukovodioce iz razloga promjene političke većine i uz podtekst legislativnih reformi, čini se da je u suprotnosti sa Ustavom i vladavinom prava, zaključila je danas Venecijanska komisija."

Eksperti Venecijanske komisije su posebno izrazili zabrinutost zbog predložene ,,transformacije” Specijalnog državnog tužilaštva u Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju i procijenili da bi takva transformacija dovela do odlaganja aktivnosti i postupaka aktuelnog SDT-a i da bi preraspodjela aktuelnih slučajeva mogla biti sprovedena arbitrarno i/ili politički motivisano.

Iz Venecijanske komisije zaključuju da bi “najvjerovatniji rezultat reorganizacije tužilaštva bio administrativni haos koji bi doveo do neopravdanih kašnjenja u radu tužilaštava više mjeseci”

Kada je riječ o mandatu i sastavu aktuelnog Tužilačkog savjeta, Venecijanska komisija je jasno saopštila da ne vidi razloge zašto bi se skraćivao mandat aktuelnom sastavu Tužilačkog savjeta i smatra da bi trebalo omogućiti njegovo funkcionisanje do isteka mandata.

Venecijanska komisija je zaključila i da bi od predloženih odredbi o određivanju vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva, onako kako je predložila aktuelna većina, trebalo odustati.

Prethodno je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, nakon pritiska domaćih pravnih stručnjaka i upozorenja iz međunarodne zajednice, predložene zakone parlamentarne većine uputio Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Prema raspoloživim informacijama Pobjede, danas usvojeno mišljenje od strane pravnih eksperata iz 47 država članica Savjeta Evrope pripremali su bivši predsjednik Vrhovnog suda i zamjenik Vrhovnog državnog tužioca Portugalije Antonio Gaspar, bivši Vrhovni državni tužilac Irske Džejms Hamilton i bivši predsjednik Vrhovnog suda Kipra Miron Nikolatos.

Leposavić odgovorio VK: Niz primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore odgovorilo je Venecijanskoj komisiji na navode iz njenog mišljenja o najavljenoj izmjeni tužilačkih zakona, navodeći u odgovoru “posljednji u nizu primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT-a, posebno slikovit ali i alarmantan”.

“Naime, nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj "državni udar" na ponovno suđenje, zbog grubog kršenja pravila procedure i dokazivanja, SDT je pokrenuo krivičnu istragu protiv supruga sudije Apelacionog suda koja je odlučivala u pomenutom slučaju, a za djelo koje je suprug sudije navodno učinio prije 10 godina”, poručili su iz Ministarstva pravde VK.

Iz tog resora kojim upravlja Vladimir Leposavić dodali su da “ovo nije samo moguća zloupotreba službenog položaja SDT i prijetnja pravu svakog lica na pravično suđenje, već i direktno i grubo ugrožavanje nezavisnosti sudstva”.

“Ja kao ministar pravde imam naročitu dužnost da ovo istaknem, a o istom ću obavijestiti i ostatak međunarodne javnosti”, naveo je Leposavić u pismu VK dostavljenom provladinom portalu Vijesti.

Katnić: Nije da nijesam zadovoljan stavom VK

Na informaciju o Leposavićevom odgovori VK reagovao je i Katnić, koji je Vijestima rekao da “nema komentar na navode ministra Leposavića” i izrazio zadovoljstvo stavom VK.

"Nemam komentar na navode ministra Leposavića. Ali, moram da istaknem da nije da nijesam zadovoljan stavom Venecijanske komisije, nikada nijesam ni sumnjao u to", kazao je kratko Katnić.

Opoziciona Demokratska partija socijalista ocijenila je da je negativno mišljenje Venecijanske komisije nova međunarodna blamaža aktuelne vlasti i podrivanje pravne sigurnosti.

"Negativno mišljenje Venecijanske komisije o izmjenama tužilačkih zakona i stav ovog međunarodnog tijela da je na djelu zloupotreba zakonskih ovlašćenja, i podrivanje pravne sigurnosti predstavljaju oštru opomenu ovoj vlasti, da svojim revanšističkim potezima sve više udaljavaju Crnu Goru od evropske agende", saopšteno je iz DPS-a.

Iz te partije su naveli da se “namjera vladajuće većine da uvede politiku u pravosudni sistem, i sa pozicija vlasti optužuje i presuđuje, kosi sa svim evropskim i civilizacijskim standardima”.

"Takođe, ovakav epilog pokušaja nasilne promjene tužilačkih zakona i prilagođavanja ove institucije revanšističkim potrebama Demokratskog fronta i drugih učesnika u vlasti, na direktan način je razotkrio da Vlada i nova parlamentarna većina elementarno ne poznaju pravne propise EU", navode iz DPS-a.

Iz DPS-a podsjećaju da je ta partija tokom prethodnih mjeseci više puta navodila da bi ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva “dovelo do totalne anarhije u pravnom sistemu, a što su danas eksperti Venecijanske komisije jasno i saopštili”.

"DPS očekuje da ove izmjene tužilačkih zakona hitno budu povučene iz skupštinske procedure i da se pravni sistem Crne Gore ne zloupotrijebljava prema revanšističkim prohtjevima i potrebama raznih subjekata u aktuelnoj vlasti”, rekli su u DPS-u ocjenjujući da bi “svaki drugi ishod ozbiljno bi ugrozio pravnu državu ali i evropski put Crne Gore".

Mišljenje Venecijanske komisiji pozdravili su i u Bošnjačkoj stranci, “s obzirom da je procedura o zakonima o tužilaštvu bila planirana suprotno demokratskim principima, uz izostanak društvenog dijaloga", saopšteno je iz BS.

Oni su naglasili stav Venecijanske komisije da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata.

XS
SM
MD
LG