Linkovi

Vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica najavio otpuštanje 600 radnika


Sjednica skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije (rtcg.me)
Sjednica skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije (rtcg.me)

Direktor firme Uniprom, u čijem vlasništvu je Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), Veselin Pejović, najavio je u četvrtak da će sjutra otpustiti 600 zaposlenih u toj kompaniji, što će, kako je rekao, državu koštati oko deset miliona eura neophodnih za isplatu otpremnina otpuštenim radnicima nekadašnjeg crnogorskog ekonomskog giganta.

Govoreći na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, na kojoj se razmatrao položaj radnika u KAP-u, kazao da je, umjesto da preduzeće širi i razvija, odlučio da krene u potpuno suprotnom smjeru, i optužio i aktuelnu vlast da želi da uništi fabriku.

"Sjutra ću prekinuti radni odnos i otpustiti 600 radnika u KAP-u, koji inače imaju pravo na otpremnine, pa vi, gospodo (iz vlasti), preuzmite brigu o njima. To će vas koštati deset miliona eura za isplatu otpremnina“, najavio je Pejović, direktor kompanije Uniprom u čijem vlasništvu je fabrika.

Prema njegovim riječima, i Luka Bar, Montekargo, kao i 200 firmi i 150 prevoznika iz Crne Gore, koji su bili uvezani u rad Uniproma, ostaće bez prihoda, dok će državni izvoz ove godine biti manji 250 miliona eura.

„Znači, vi ćete spasiti radnike iz čeljusti Uniproma, ja ću imati ličnu i korporativnu štetu, ali ćemo vam gospodo, izgleda jedino mogućim putem, staviti do znanja da se sa Unipromom niko i nikada neće poigravati, pa i ni vi“, poručio je Pejović, koji je rekao da se Uniprom želi predstaviti kao tajkunska kompanija koja stiče profit žrtvujući živote i zdravlje sopstvenih radnika.

„To neću dozvoliti, jer sam ga stvarao krvavim radom, punih 40 godina. Samo ja raspolažem njim i upravljam njegovom imovinom i sudbinom. Ni Uniprom, ni mene ne možete poniziti, niti doživjeti da od vas tražim pomoć ili vam se obraćam sa bilo kakvom molbom“, rekao je Pejović.

On je rekao da je Uniprom imovinu stekao gradnjom i kupovinom po javnom oglasu i svaku od firmi podigao, unaprijedio, opremio i zadržao u osnovnoj djelatnosti.

„Do sada, što se tiče KAP-a, sa ulaganjima u razvoj Kombinata i padom cijene aluminijuma na berzi, uložili smo preko 100 miliona EUR“, naveo je Pejović, koji je nakon izlaganja napustio sjednicu.

Reagujući na najavu Pejovića, predsjednik vladajuće Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da ne može da shvati izlaganje Pejovića, navodeći da niko ne može da povjeruje u to da država želi da uništi KAP.

“Ja bih prvi bio protiv toga da se bilo koje preduzeće, koje doprinosi budžetu, uništava. Naša intencija je potpuno suprotna”, rekao je Joković.

Poslanica vladajućih Demokrata Crne Gore, Zdenka Popović, kritikovala je upravljanje KAP-om, navodeći da Zakon o stečaju ne tretira radno-pravni status zaposlenih u KAP-u, u stečaju.

“Pročitali smo u medijima od Pejovića da radnici u KAP-u ne rade u skladu sa Zakonom o radu, nego Zakonom o stečaju. Za njih važi zadržani radni odnos, što je ugovor o privremenim i povremenim poslovima i ugovor o djelu”, objasnila je Popović, navodeći da faktičko stanje u fabrici pokazuke da radnici rade po ugovoru na određeno vrijeme, što nije u skladu sa Zakonom u stečaju, već sa Zakonom o radu.

Ona je rekla da “radnici KAP-a u stečaju dobijaju ugovor o radu na određeno vrijeme, koji može da traje tri godine, a ne u nedogled”, poručujući da će se izboriti da se prava radnika u KAP-u u stečaju tretiraju prema Zakonu o radu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, rekao je da je i na prošloj i na današnjoj sjednici iznijet “niz neprimjerenih konstatacija i optužbi bez dokaza” o stanju u kompaniji, pozivajući da se činjenično utvrdi da li je bilo u skladu sa zakonom.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, naveo je da je Zakon o stečaju harmonizovan sa evropskim modernim zakonima, ocjenjujući da su “plate od preko 800 eura svima za ponos”.

Nikšićka kompanija Uniprom, koju aktuelna vlast smatra bliskom DPS-u, kupila je 2015. Kombinat aluminijuma Podgorica - nekadašnji ponos crnogorske nacionalne industrije, za 28 miliona eura, nakon kraha privatizacije sa “Rusalom” Olega Deripaske, koja je kompaniju odvela u stečaj.

XS
SM
MD
LG