Linkovi

Nikšić - preliminarni rezultati: DPS-u najviše glasova, stranke aktuelne vlasti mogu da formiraju većinu


Okupljanja na ulicama Nikšića nakon zatvaranja biračkih mesta, Foto Aleksandar Ljumović, RFE/RL
Okupljanja na ulicama Nikšića nakon zatvaranja biračkih mesta, Foto Aleksandar Ljumović, RFE/RL

U Nikšiću, drugom po veličini gradu Crne Gore, u nedjelju su održani lokalni izbori.

Prema preliminarnim rezultatima nevladinog Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), a na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela, koalicija predvođena Demokraskom partijom socijalista (DPS) osvojila 40,4 odsto glasova birača izašlih na izbore - odnosno 18 mandata.

Koalicija "Za budućnost Nikšića", na čelu sa Demokratskim frontom osvojila je 25,9 odso glasova - 11 mandata, a koalicija "Mir je naša nacija" Alekse Bečića i pokreta "Ne damo Nikšić", bliskog premijeru Zdravku Krivokapiću, 23,2 procenata - odnosno 10 mandata.

Građanski pokret URA Dritana Abazovića osvojio je jedan mandat koliko i Narodni pokret biznismena Miodraga Davidovića, dok je Socijaldemokratska partija ostala ispod cenzusa ne osvojivši nijedan mandat.

Za formiranje većine u Nikšiću potreban je 21 odbornički mandat. Izlaznost na izbore prema podacima CEMI-ja bila je 81,2 odsto upisanih birača.

"Primijetićete da se na neki način stabilizuju trendovi, iako je još uvijek rano izvoditi zaključke, jer fale najveća biračka mjesta. Još uvijek čekamo podatke sa više od polovine biračkih mjesta i važno je naglasiti da je riječ o najvećim biračkim mjestima u Nikšiću i da se odnos snaga može promijeniti", rekao je Zlatko Vujović iz CEMI-ja na konferenciji za novinare.

Portali Vijesti i RTCG javili su da je u centru Nikšića, ispred sjedišta koalicije "Za budućnost Nikšića", došlo do okupljanja građana na kome se masovno krše epidemiološke mjere i podizanja tenzija.

Prema navodima Vijesti, “u jednom trenutku je nakon verbalnog sukoba, jedan od okupljenih ispred štaba policajcu probao da skine masku i odgurnuo ga”, usput lomeći brisač kojim je gađao novinarku tog portala.

Portal navodi da je veliki broj pristalica koalicije predvođene Demokratskim frontom okupljen ispred njihovog štaba, gdje njihove pristalice slave izborni rezultat, dok pored njih sporadično prolaze automobili sa crnogorskim obilježijima, zbog čega je policija je postavila obruč kako bi spriječila incidente.

Okupljanja na ulicama Nikšića nakon zatvaranja biračkih mesta, Foto Aleksandar Ljumović, RFE/RL
Okupljanja na ulicama Nikšića nakon zatvaranja biračkih mesta, Foto Aleksandar Ljumović, RFE/RL

Inače, prema izvještajima lokalnih medija, rezultat na nikšićkim lokalnim izborima u Podgorici slavile su i pristalice DPS-a, u koloni automobila sa crnogorskim zastavama.

DPS: Ubjedljiva pobeda - broj glasova nedovoljan za formiranje vlasti

Sanja Damjanović, nositeljka liste "Evropskog tima za Nikšić" Demokratske partije socijalista, saopštila je da je ta stranka ostvarila ubjedjivu pobjedu na lokalnim izborima u gradu Nikšiću.

Želim da kažem da je Evropski tim za Nikšić ostvario ubjedljivu pobjedu, osvojili smo preko 40 posto glasova i pokazali dominaciju. Ono što moram da kažem da ovaj broj glasova nije dovoljan da sami formiramo vlast”, rekla je Damjanović na konferenciji za medije DPS-a.

Ona je rekla da bi “u svakom normalnom društvu lista Evropski tim za Nikšić našli partnera i uspjeli da realizujemo naš superiorni program”.

Raduje me da je DPS pokazao snagu, osvojili smo oko 1000 glasova više nego na parlamentarnim izborima”, rekla je Damjanović i dodala da žali ako već sjutra ne budu mogli da naći koalicionog partnera “ako ne sjutra, onda će to sjutra doći uskoro”.

Demokratski front: Sa listom Krivokapića i Bečića možemo formirati vlast u Nikšiću

Lider Demokratskog fronta koji predvodi listu Za budućnost Crne Gore, Andrija Mandić, rekao je da je poslije 20 godina Milo Đukanović izgubio vlast u njegovom rodnom gradu i da sa listom premijera Zdravka Krivokapića moći da formira lokalnu vlast.

Poslije 20 godina vlasti Mila Đukanovića u ovom gradu, on je poražen”, rekao je Mandić, navodeći da je to “velika pobjeda, koja nadrasta sva očekivanja ljudi iz DPS-a i organizovanog kriminala ker su vjerovali da će oni pobijediti i dovesti nas u poziciju da oni proglašavaju pobjedu”.

On je rekao da su uspjeli da pobijede i da mogu “sa drugoplasiranom listom premijera Krivokapića i predsjednika Skupštine Bečića formiramo većinu u ovom gradu”.

Stekli su se uslovi da naš mladi Marko Kovačević bude gradonačelnik Nikšića...Ova vlast već pd sjutra kreće da radi za dobro građana Nikšića”, rekao je Mandić pozivajući okupljene u izbornom štabu svoje koalicije da pobjedu proslave u svojim domovima.

Demokrate: Pobjeda partija koje podržavaju državnu vlast

Momo Koprivica, lider liste Demokrata, rekao je da je koalicija koju predvodi osvojila više od 11.000 glasova, te da je ponosan na postignuti rezultat i pobjedu partija koje podržavaju vlast na državnom nivou.

"Obećali smo da će Nikšić biti slobodan grad i on je večeras slobodan grad. Dali smo sve od sebe i učinili onoliko koliko smo mogli, i pričinjava mi čast što smo Nikšić oslobodili od kriminalnih hordi. Devastirali smo ih hrabrošću, mudrošću, olovkom...", rekao je Koprivica, ističući da će “DPS izvjesno dugo biti u opoziciji”.

Prema njegovoj ocjeni, rezultat je garant da je očuvana državna vlast i afirmisana je i još jednom potvrđena velika pobjeda od 30. avgusta.

Abazović: DPS je pao sa vlasti

Dritan Abazović, lider URA predvodnice koalicije Crno na bijelo, rekao je da je ispunjen glavni cilj lokalnih izbora u Nikšiću.

"DPS je pao sa vlasti, SDP je nestao sa političke scene, mi smo uradili to da uprkos svim napadima gradjanska opcija opstaje u Crnoj Gori i ima prostora da se razvija”, rekao je Abazović čija će lista imati jednog odbornika u lokalnoj vlasti.

Korać: Podjela koja u ovom trenutku postoji u Crnoj Gori će se samo nastaviti

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Žarko Korać, rekao je za TVCG da je ključno je ko će moći da formira lokalnu vlast u NK, ali i da je “veoma bitno kako ce proći DPS, jer najčešće strankama koje padnu sa vlasti na kojoj su dugo bile, jako mnogo padne podrška među biračima”.

Ukoliko DPS čak i ako ne formira vlast, prodje dobro na ovim izborima i ne dobije manje glasova nego na parlamentarnim izborima, to pokazuje trend kako će se razvijati politički život u Crnoj Gori”, ocijenio je Korać.

On smatra da će u Crnoj Gori i dalje ostati dvije “prilično nepomirljive grupacije koje imaju vrlo različite vizije budućnosti Crne Gore”.

Drugim rečima, vrlo jak DPS će biti veoma snažna opozicija, nego će partije na vlasti jako pažljivo morati da donose političke odluke i a vodeće stranke u vladajućoj koaliciji kao DF neće moći bezuslovno da sprovode svoju politiku jer će to dovesti do pada Vlade i novih izbora”, rekao je Korać.

Prema njegovim riječima, utisak nakon izbora u Nikšiću, “Crna Gora ide onako kako je išla do sada ovih mjeseci”.

Četrdeset posto koliko ima DPS je jako mnogo i to pokazuje da će se izazovi, koje Crna Gora imala do sada, samo nastaviti. Posmatrajući ove izbore sa strane, mislim da će se ova podjela samo nastaviti, da se neće rešiti”, ocijenio je Korać.

Analitičar CEMI-ja Zlatko Vujović je rekao da je jedan od pobjednika na izborima premijer Zdravko Krivokapić, dok je DF doživio značajan pad, a ta razlika je otišla najvećim dijelom listi "Mir je naša nacija", bliskoj premijeru i SPC, i Narodnom pokretu Miodraga Davidovića.

Možemo reći da je uslovno rečeno zaštitnik DF-a, Aleksandar Vučić, doživio prilično loš rezultat, a DPS je uspio u onome što je htio, da pokaže da neće ostvariti lošiji rezultat na parlamentarnim izborima i da će na neki način zaustaviti pad odnosno najaviti neki bolji rezultat”, rekao je Vujović.

On je rekao da “ne treba izvoditi prerane zaključke, te da je trenutno obrađeno 105 biračkih mjesta ili 69.5 odsto, te da se i dalje čekaju rezultati sa najvećih biračkih mjesta”, rekao je Vujović.

Prema podacima CEMI-ja, liste DF-a i Demokrata trenutno zajedno imaju 21 mandat, DPS-a 18 mandata, i po jedan mandat lista pokreta URA i Narodni pokret, dok je SDP i dalje neznatno ispod cenzusa.

Tok izbornog dana

Birališta na lokalnim izborima u Nikšiću zatvorena su u 20 sati, a nešto ranije Opštinska izborna komisija saopštila je da je do 19 sati biračko pravo iskoristilo 80.5 odsto građana, dok podaci lokalnih posmatrača pokazuju da je izlaznost do tog termina 81.2 odsto.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović, rekao je za Televiziju Crne Gore da je izlaznost na lokalnim izborima u Nikšiću slična onoj na parlamentarnim izborima, te da je očekivana, navodeći da su posmatrači CEMI-a zabilježili više nepravilnosti nego 30. avgusta.

Centar za monitoring, koji ima posmatrače na svim izbornim mjestima, saopštio je da je na izborima u Nikšiću do 19 sati glasalo 82,1 odsto upisanih birača.

U međuvremenu, Uprava policije je apelovala na građane Nikšića, ali i cijele Crne Gore, da poštuju epidemiološke mjere i uzdrže se od masovnih okupljanja.

Oni su podsjetili da je od 21 sat zabranjeno napuštanje objekata stanovanja, shodno mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, navodeći da “UP preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti da bi izborni dan protekao bezbjedno i neometano”.

Molimo građane da, nakon zatvaranja biračkih mjesta ,ostanu u svojim kućama i da odgovornim ponašanjem doprinesu suzbijanju širenja koronavirusa u interesu svih građana Crne Gore”, saopšteno je iz UP.

Navodi o nepravilnostima

Tokom izbornog dana Rade Perišić, predsjednik Opštinske izborne komisije izjavio je da je izlaznost građana na nivou one koja je zabeležena na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.

Evidentirana je, kako kaže, jedan ozbiljan incident na biračkom mjestu.

Ozbiljniji incident dogodio se na biračkom mjestu 118. Dragova Luka. Obajviješteni smo da je u biračko mjesto neovlašćeno ušla grupa ljudi, od njih 10 - 15, na čelu sa Markom Kovačevićem, nosiocem liste “Za budućnost Nikšića”. Tada je biračko mjesto bilo zatvoreno i nastavljeno je tek poslije intervencije policije i OIK-a. U tom momentu neovlašćeno lice je otuđilo glasačku kutiju za glasnje putem pisma, ostavilo tu kutiju u svoje auto nije dozvoljavalo članovima biračkog odbora da priđu”, rekao je Perišić za TVCG i dodao da je “potom glasanje nastavljeno, rekao je Perišić.

On je rekao da je tom prilikom intervenisala policija, kao i da će se kasnije utvrditi šta se tačno dešavalo i donijeti konačna odluka, dok je CEMI saopštio da, prema informacijama njihovih posmatrača, “policija nije intervenisala, već posredovala između dvije suprotstavljene grupe neidentifikovanih lica.

Nakon ovoga incidenta pojačano je prisutvo uniformisane policije na ulicama Nikšića”, saopšteno je iz CEMI-a.

Policija: Niko nije pretučen, izborni dan bez ozbiljnijih incidenata

Uprava policije Crne Gore saopštila je da izborni dan u Nikšiću protiče bez ozbiljnijih incidenata, navodeći da su do 15 sati registrovani "sporadični incidenti i nesporazumi na koje je policija odgovorila efikasno i profesionalno" i demantijući navode DPS-a da je neko pretučen na biračkom mjestu.

"Tokom glasanja na biračkom mjestu br.118 došlo je do nesporazuma između članova biračkog odbor a vezano za glasačku kutiju koja je bila namjenjena za glasanje putem pisma. Događaja je prijavljen policiji i pripadnici Uprave policije su odmah izašli na lice mjesta. Konstatovano je da glasačka kutija nije ukradena i da nije oštečena, nalazila se u vozilu kojim su članovi biračkog odbora trebali da se upute na lokacije gdje su građani trebali da ostvare pravo glasa putem pisma", navodi se u saopštenju policije i dodaje da je "netačna informacija da je bilo ko pretučen na ovom biračkom mjestu", saopštila je policija.

Iz Uprave policije su poručili da je o događaju obaviješten državni tužilac i da je "rad na ovom predmetu u toku", te da će se "sve okolnosti utvrđivati u daljem postupku".

Navodi o nepravilnostima i na drugim biračkim mestima

Nosilac liste "Za budućnost Nikšića" Marko Kovačević, saopštio je da je na biračkom mjestu 118 Dragova Luka došlo do problema kada Birački odbor nije dozvolio predstavnicima opozicije da zajedno ponesu glasačku kutiju za glasanje putem pisma, već je, kako je naveo, opoziciji rečeno da mogu da ih prate kolima.

On je naveo da je je isti problem bio i na drugim biračkim mjestima, te da je “otišao tamo jer je bilo tenzija i okupljeni su branili automobilu da krene bez predstavnika opozicije”.

Kovačević tvrdi da je ušao i razgovarao sa članovima Biračkog odbora i da su mu oni rekli da je to u skladu sa mišljenjem Opštinske izborne komisije, iako je mišljenje OIK da treba da idu i dva predstavnika opozicije, navodi RTCG.

"Ubrzo je došla policija. Čuli smo navode Demokratske partije socijalista koja pokušava da proizvede tenzije. Tamo niko nije bio pretučen, niko nije ušao nasilno. Razgovarao sam sa načelnikom CB i on je rekao da će demantovati navode DPS", istakao je Kovačević.

Posmatrači Centra za monitoring (CEMI) saopštili su da su njihovi članovi na biračkim mjestima zabilježili nepravilnosti koje se uglavnom odnose na nezakonitu upotrebu mobilnih telefona, slikanje glasačkih listića i njihovo javno pokazivanje, javno saopštavanje kome je otišao glas, ali i kršenje epidemioloških mjera.

Iz te organizacije saopšteno je da su na jednom izbornom mjestu posmatrači DF-a glasno pozivali na podršku njihovoj listi, dok je portal Vijesti objavio da je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević objavio na Tviteru glasački listić sa zaokruženim brojem četiri, poručujući: “Nek se čuje do neba – vrlo dobar 4”.

Opštinski odbor Demokratske partija socijalista Nikšića saopštio je da je u nikšićkom naselju Dragova Luka navodno došlo do “nasilnog upada na biračko mjesto broj 118 od strane Marka Kovačevića (nosioca liste Za budućnost Nikšića”) navodeći da je pri tome otet birački materijal, spriječen birački odbor da izađe na teren i pretučena jedna osoba, tvrdeći da se sve to dešavalo “naočigled pripadnika Uprave policije”. Uprava policije se nije oglašavala povodom navoda o incidentima prilikom glasanja.

Oni su poslali “jasnu poruku Upravi policije da imaju rok da uspostave kontrolu u roku od sat vremena ili ćemo biti prinuđeni da preuzmeno stvar u svoje ruke i sami rješavamo probleme”, pozivajući sve da “ovo upozorenje shvate krajnje ozbiljno”.

Iz te partije tvrde da se od otvaranja biračkih mjesta pojavio veliku broj glasača koji su državljani Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Trebinja, sa privremenim ličnim kartama Crne Gore.

“Budući da se radi o grubom kršenju zakona, pravovremenim reagovanjem ova lica su spriječena da glasaju, što će se i nastaviti sve do zatvaranja biračkih mjesta”, navodi DPS u saopštenju.

Predstavnici opozicionih partija u tom gradu, koje podržavaju Vladu na državnom nivou, optužili su predsjednika jednog biračkog mjesta da je nositeljku liste “Evropskog tima za Nikšić” Sanju Damjanović pozdravio sa dva prsta, i zatražili prekid glasanja na tom mjestu.

Kampanju za nikšićke izbore obilježili su brojni incidenti i međunacionalne tenzije, a lokalni posmatrači i predstavnici SAD i EU u Crnoj Gori poručili da glasanje treba da bude slobodno, bez miješanja stranog faktora u volju građana Nikšića.

Koje izborne liste se takmiče u Nikšiću?

Na izborima učestvuje šest lista, DPS sa partnerima pod imenom "Evropski tim za Nikšić", lista "Za budućnost Nikšića" koju predvodi Demokratski front, Demokrate sa listom "Mir je naša nacija", Socijaldemokratska partija, Ujedinjena reformska akcija sa listom "Crno na bijelo" i Narodni pokret biznismena bliskog SPC Miodraga Davidovića.

Liste okupljene oko sadašnje vlasti nastojaće da preuzmu lokalnu vlast u Đukanovićevom rodnom gradu i tako potvrde podršku glasača radu Vlade Zdravka Krivokapića.

DPS, koja sa partnerima trenutno vrši vlast u Nikšiću, pokušaće da u tom gradu uz očekivanu postizbornu podršku SDP-a nadoknadi minus sa parlamentarnih izbora i preokrene očekivani trend pada nakon avgustovskih izbora.

58.544 birača u Nikšiću, drugom po veličini crnogorskom gradu, glasaju na lokalnim izborima koje se smatraju prvi testom povjerenja u rad nove Vlade i parlamentarne većine nakon prošlogodišnje smjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića.

Birališta su otvorena jutros u sedam sati, a biće zatvorena večeras u 20, nakon čega će posmatrači iz Centra za monitoring i Centra za demokratsku tranziciju ubrzo biti poznati i prvi preliminarni rezultati izbora.

XS
SM
MD
LG