Linkovi

Izbori u Nikšiću: Složena kombinatorika i navodi o stranom uticaju


Nikšić (Foto:TVCG)
Nikšić (Foto:TVCG)

58.544 birača u Nikšiću, drugom po veličini crnogorskom gradu, u nedjelju će glasati na lokalnim izborima koji se smatraju prvi testom povjerenja u rad nove Vlade Zdravka Krivokapića i parlamentarne većine nakon prošlogodišnje smjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića.

Na izborima učestvuje šest lista, DPS sa partnerima pod imenom Evropski tim za Nikšić, lista Za budućnost Nikšića koju predvodi Demokratski front, Demokrate sa listom Mir je naša nacija, Socijaldemokratska partija, Ujedinjena reformska akcija sa listom Crno na bijelo i Narodni pokret biznismena bliskog SPC Miodraga Davidovića.

Kampanju za nikšićke izbore obilježili su brojni incidenti i međunacionalne tenzije, a lokalni posmatrači i predstavnici SAD i EU u Crnoj Gori poručili su da glasanje treba da bude slobodno, bez miješanja stranog faktora u volju građana Nikšića.

Liste okupljene oko sadašnje vlasti nastojaće da preuzmu lokalnu vlast u Đukanovićevom rodnom gradu i tako potvrde podršku glasača radu Vlade Zdravka Krivokapića.

DPS, koja sa partnerima trenutno vrši vlast u Nikšiću, pokušaće da u tom gradu uz očekivanu postizbornu podršku SDP-a nadoknadi minus sa parlamentarnih izbora i preokrene očekivani trend pada nakon avgustovskih izbora.

Nosilac liste Za budućnost Nikšića Marko Kovačević (DF), siguran u pobjedu svoje koalicije, poručio je da će se “u Nikšiću završiti posao koji je započet 30. avgusta” i “pokazati da to nije bio incident nego strateško-suštinsko opredjeljenje građana”.

“Ako Nikšić sada potvrdi da je izabrao budućnost, onda je to tako za čitavu Crnu Goru”, poručio je nosilac liste koalicije koju predvodi Demokratski front i dodao da će to “poslužiti kao dodatni podstrek Vladi da reformiše svoje djelovanje” i da “krene odlučnije i snažnije”.

On je naglasio važnost pobjede u Nikšiću, i pozvao pristalice njegove koalicije "Za budućnost Nikšića" da u nedjelju svi izađu da glasaju do podne, a kasnije “mirno proslave pobjedu u svojim kućama”.

Lider lokalne liste koalicije "Mir je naša nacija", Momo Koprivica (Demokrate), rekao je da su izbori u Nikšiću prvi nakon promjena 30. avgusta, da su veliki test za sve, i prvi izbori na koje izlazi, na državnom nivou razvlašćeni DPS.

“Ne pomažu više manipulacije, građani su umorni od primitivizama, podjela i prebrojavanja, a i siti laži, oni žele bolje uslove života, pristup pravdi i pravnu sigurnost”, rekao je Koprivica, navodeći da, što se tiče te koalicije, “rezultati ovih izbora će biti pečat istorijskoj pobjedi i biti činilac učvršćenja državne vlasti, a ne njene destabilizacije”.

Nosilac liste Evropski tim za Nikšić, Sanja Damjanović (DPS), rekla je da ne postoje pokazatelji da je DPS, kao pojedinačno najjača partija u padu, navodeći da je trend upravo suprotan.

“Lokalni izbori u našem gradu su prelomni momenat kad Crnu Goru moramo vratiti daljem razvoju, prosperitetu i evropskom putu napretka”, poručila je Damjanović, ocjenjujući da je aktuelna vlast za svega tri mjeseca degradirala i urušila državni sistem, te da svojom nesposobnošću “vodi u totalnu blokadu”.

Ona je optužila aktuelnu vlast da je lošim rukovođenje epidemijom “dramatično ugrozila javno zdravlje građana i prouzrokovala brojne ljudske gubitke, ali i da je postavila “velikosrpske” kadrove na čelu Univerziteta Crne Gore, te olako ugasili nacionalnu avio-kompaniju".

“Živimo u konstantnom strahu i tenzijama izazvanim nacionalističkim divljaštvom”, rekla je Damjanović.

Kampanju za lokalne izbore u Nikšiću obilježili su brojni incidenti, poput brojnih skupova na kojima se nisu poštovale epidemiološke mjere, napada na pristalice partija koje učestvuju na izborima, do skrnavljenja fasade džamije u tom gradu.

"Bitka za Nikšić i Vučićev uticaj"

Analitičari smatraju da, osim u Nikšiću i ostatku Crne Gore, rezultate nedjeljnih izbora s nestrpljenjem isčekuju i mnogi u regionu, te da je tokom kampanje bio primijetan “neprimjereni strani uticaj” na koji su upozoravale zapadne diplomate, govoreći o nikšićkim izborima.

Zlatko Vujović, politički analitičar i izvršni direktor Centra za monitoring čiji će posmatrači pratiti nedjeljne izbore, smatra da “takozvana Bitka za Nikšić ne simbolizuje samo neku promjenu tog diskursa koji dolazi iz Srbije bliskog predsjedniku Srbije Aleksandra Vučiću i medija pod njegovom kontrolom, već je i novi korak potvrde uticaja predsjednika Vučica na regionalna zbivanja”.

“Ona ima svoju dimenziju i unutar Crne Gore, u smislu da li će se nekadašnja vladajuća koalicija oporaviti ili sadašnja potvrditi svoj primat, kao i dimenziju mogućeg prelivanja glasova i promjene liderske pozicije u samoj vladajućoj koaliciji, ali po meni ona najviše simbolizuje da li će predsjednik Vučić potvrditi svoj regionalni uticaj da može da angažmanom resursa koje ima na raspolaganju mijenja vlast u regionu”, ocijenio je Vujović u telefonskom intervjuu za Glas Amerike.

On smatra da je “puno asocijacija koje nas vraćaju na 1988. i 1989. kada su ambicije tadašnjeg srpskog predsjednika bile da on određuje ko će biti na vlasti u susjednim, tada republikama, sada državama”.

“Povezani događaji su ovo što se dešava u Bosni I Hercegovini ipotvrda tog uticaja predsjednika Vučića u toj zemlji, a ne treba isključitii ni Kosovo preko Srpske liste, koja se, uzgred rečeno, uključila i na ovim izborima i njeni aktivisti su prisutni u Nikšiću”, navodi Vujović.

Prema riječima direktora CEMI-ja, njihovi posmatrači potvrđuju da su Srbija i predsjednik Vučić prisutni ne samo preko medija koje on kontroliše - gledanih i čitanih u Crnoj Gori, već je u Nikšiću primijećen i veliki broj ljudi od povjerenja i lideri u aktivističkom radu SNS-a, koji sada pomažu koaliciji oko Demokratskog fronta da ostvari što ubjedljiviji rezultat.

Vujović vjeruje da bi koalicija predvođena DF-om, u slučaju da ponovi ili poboljša rezultat sa parlamentarnih izbora kada ju je podržala trećina izašlih glasača, imala legitimitet da traži određenu rekonstrukciju vlade, a ako u tome ne uspije čak i nove parlamentarne izbore.

“Ako bi koalicija (Zdravka) Krivokapića (“Mir je naša nacija”) ostvarila dobar rezultat, onda bi njegova pozicija bila ojačana i mogao bi da se odupre pritiscima koji dolaze iz DF-a, dok bi u slučaju da koalicija oko DPS-a i SDP-a ostvari dobar rezultat, to bi vladajućoj većini bio znak da nije vrijeme da se igraju sa novim parlamentarnim izborima”, ocjenjuje Vujović.

Vujović je rekao da bi u toj složenoj kombinatorici moglo da dođe do jačanja DF-a i rekonstrukcije Vlade, a moguće i promjene spoljne politike Crne Gore.

Analitičar Boris Raonić iz Građanske alijanse smatra da Crna Gora “već tri decenije ima primjere neprimjerenog stranog uticaja i ovi izbori se ni po čemu ne razlikuju od dosadašnjih”.

Raonić je izbornu kampanju uoči lokalnih izbora u Nikšiću ocijenio “veoma često nedemokratskom, uz nepoštovanje epidemioloških mjera, skrnavljenje vjerskih objekata, radikalnu retoriku, kao i dominaciju tema koje nisu nadležnost lokalne samouprave”

“Veliko interesovanje regiona, posebno Bosne i Hercegovine i Srbije, ukazuje da smo mi i dalje u veoma osjetljivoj fazi i da je stabilnost ugrožena u takvoj mjeri da na nju može da utiče par hiljada glasača iz Nikšića koji mogu promijeniti stranu”, rekao je Raonić za Glas Amerike.

On takođe smatra da bi u slučaju da DF bude jača od “liste iza koje stoje predsjednici Skupštine (Aleksa Bečić) i Vlade (Zdravko Krivokapić), bilo realno očekivati rekonstrukciju Vlade”.

“Na drugoj strani, imaćemo jasan odgovor na dilemu koliko je DPS svoje rezultate bazirao na poziciji moći i koliko je uspio da ubijedi birače da je ugrožena državnost, ali i da li alternativa njima na toj poziciji, SDP, ima političku budućnost”, rekao je Raonić.

XS
SM
MD
LG