Linkovi

Crna Gora: Vlast i opozicija različito tumače mišljenje Venecijanske komisije o izmjeni tužilačkih zakona


Venecijanska komisija Foto: (Vlada CG/arhiva, rtcg.me)

Venecijanska komisija (VK) Savjeta Evrope konstatovala je značajan napredak u revidiranom nacrtu izmjena tužilačkih zakona koje je tom tijelu dostavila dostavila Vlada Crne Gore, u odnosu na draftove tih zakona razmatrane u martu koji su kritikovani iz EU.

Nekoliko ključnih preporuka sadržanih u mišljenju iz marta adresirano je u potpunosti, dok su neke adresirane djelimično“, saopštili su iz Venecijanske komisije, prenosi Radio televizija Crne Gore.

Venecijanska komisija je u Mišljenju povodom izmjena tužilačkih zakona pozdravila konstruktivan pristup vlasti Crne Gore i njihovu spremnost za dijalog, kao i činjenicu da su pripremu revidiranih amandmana pratile konsultacije sa ključnim zainteresovanim stranama i civilnim društvom, iako je taj proces “mogao biti širi i duži”.

Kada je riječ o načinu izbora uglednih pravnika, VK je ponovila da je neophodno obezbijediti da Tužilački savjet ne bude politizovan, ocjenjujući da izbor prostom većinom u Skupštini nije pogodan za osiguranje političke neutralnosti ili pluralizma.

Kada se sistemi kvalifikovane većine ili proporcionalni sistem glasanja ne čine prihvatljivim rješenjem, kao prelazno rješenje može se prihvatiti prosta većina samo ako je uparena s dodatnim, čvrstim garancijama i zaštitnim mjerama“, navodi, pored ostalog, ta komisija.

Ponovila je ranije saopšteni stav, u pogledu pravosudnih savjeta, da bi, budući da je jedna od njihovih važnih funkcija zaštita sudija od političkog uticaja, „bilo nedosljedno omogućiti potpunu obnovu sastava savjeta nakon parlamentarnih izbora".

Govoreći o imenovanju vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca od strane Tužilačkog savjeta, Venecijanska komisija je navela da se čini da će "očekivano penzionisanje vrhovnog državnog tužioca dovesti do ustavnog ćorsokaka, tako da bi ovaj prelazni aranžman mogao biti neophodan".

Postoji jak argument za odabir vršioca dužnosti državnog tužioca iz reda aktuelnih tužilaca najvišeg nivoa“, piše u Mišljenju Venecijanske komisije, koja je još jednom pozdravila odluku da se odustane od izmjena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Abazović: Mišljenje nije negativno, kraj sage o tužilaštvu

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović saopštio je na vanrednoj konferenciji za medije da se “sa mišljenjem Venecijanske komisije završava saga o tužilaštvu”, koje nova većina smatra ostacima prethodne vlasti i glavnom preprekom reforme tužilaštva i borbi protiv kriminala.

"Raduje nas da Venecijanska komisija konstatuje značajan napredak u odnosu na prethodne Predloge zakona koji su razmatrani u martu. Konstatovano je da je nekoliko ključnih preporuka VK iz marta potpuno obuhvaćeno izmjenama, a ostale djelimično", kazao je Abazović na vanrednoj pres konferenciji i ocijenio da “iako su svi očekivali negativno mišljenje, ono nije došlo".

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović sa mišljenjem Venecijanske komisije (Foto: RTCG
Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović sa mišljenjem Venecijanske komisije (Foto: RTCG

On je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, Venecijanska komisija prepoznala našu želju da konstruktivnim pristupom prilikom izrade izmjena Zakona uključimo što više društvenih činilaca koji su mogli dati svoj doprinos, u cilju poboljšanja finalnog teksta izmjena Zakona".

DPS: Venecijanska komisija dala negativno mišljenje, povući zakone iz skupštinske procedure

Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je da je VK dala negativno mišljenje na izmjene Zakona o državnom tužilaštvu i pozvao parlamentarnu većinu da ga povuče iz parlamentarne procedure.

S obzirom na to da je mišljenje VK u potpunosti negativno, mi pozivamo šefove klubova da ovo zakonsko rješenje povuku iz procedure, jer ako se nastave ponašati na ovaj način rizikuju da zaustave Crnu Goru na njenom daljem evropskom putu“, saopštio je novinarima poslanik DPS Danijel Živković.

Živković je rekao da su u njegovoj partiji spremni da sjednu za sto i otvore razgovor o imenovanju čelnih ljudi u pravosuđu.

Mi smo spremni za takvu vrstu komunikacije, ali ako neko želi jednostrano, onda Crna Gora sigurno nema evropsku perspektivu“, zaključio je Živković.

On je ocijenio da se radi o “antiustavnom i antievropskom zakonskom rješenje koje ima nekolika cilja”, navodeći da je prvi od njih “da se uspostavi politički račun predstavnika Demokratskog fronta (DF) prema druge dvije članice vladajuće većine”.

I da se na taj način izvrši politička instrumentalizacija tužilačke vlasti... preko koje bi se pokušale iskreirati određene afere ili postići efekat „lova na vještice“ samo kako bi se do kraja prikrile loše namjere i nesposobnost ove vlasti“, rekao je Živković.

Poslanik DPS-a je rekao da je ključno to što stav Venecijanske komisije ukazuje da Crna Gora ima dobar i normativni i institucionalni okvir za nezavisnost i samostalnost ove grane vlasti.

Ali to vladajuća većina ne želi da razumije i shvati s obzirom da je njihov cilj da u potpunosti naprave političku dominaciju u Tužilaštvu i sa takvom dominacijom da ostvaruju svoje političke ciljeve, progoneći svoje političke neistomišljenike“, rekao je Živković.

Sjednica parlamenta na kojoj će poslanici raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu počinje u utorak u podne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG