Linkovi

DF i Demokrate neće podržati smjenu Leposavića, Krivokapić kaže da osjeća pipke hobotnice


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Reagujući na poziv premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog stavova o genocidu u Srebrenici, Demokratski front i Demokrate poručile su u ponedjeljak da neće podržati razrješenje ministra zbog njegovih izjava o Srebrenici.

Demokratski front saopštio je da neće podržati smjenu Leposavića, podsjećajući da je ta koalicija podržala Vladu 4. decembra, i da je “ta Vlada imala našu podršku”.

“DF će slijediti volju glasača. Mislimo da nije dobro da se na ovaj način raspravlja između ministra Leposavića i premijera", rekao je lider te koalicije, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, na konferenciji za medije u parlamentu, posle sastanka lidera parlamentarne većine.

Njegov koalicioni kolega Milan Knežević ocijenio je da protiv Vlade najviše radi njen premijer, Zdravko Krivokapić, koga je optužio da je “doveo Vladu u krizu”.

Demokratska Crna Gora saopštila je da ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa DPS-om (Mila Đukanovića) učestvovati u smjeni ministra pravde.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta napisao je na Fejsbuku da, dok je kluba poslanika DF-a, Leposavić neće biti smijenjen zbog stavova koje dijeli svaki Srbin u Crnoj Gori, i dodao da se ta koalicija “ne okreće kako vjetar duva”.

Ujedinjena reformska akcija, od čija četiri glasa zavisi opstanak tijesne većine koja podržava Krivokapićevu Vladu, saopštili su da niko ne smije biti iznad nacionalnih interesa, i da sve odluke Vlade moraju biti motivisane tim principima.

URA je saopštila i da je “evropski put jedini kojim Crna Gora treba da ide”.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da, pored Demokratske partije socijalista i njenih satelita, i predstavnici vladajućih partija rade na rušenju vlade na čijem je čelu.

“Osjećam pipke hobotnice koji su još uvijek pristuni i koje ne možemo da odsječemo", kazao je Krivokapić, ocjenujući da se “stvaraju dva bloka - jedan ultrasprpski, a drugi ultra komitsko-patriotski”.

“Ovu vladu ruše svi, i opozicija i pozicija. Ovu Vladu niko ne doživljava kao svoju vladu. Najvažniji mi je interes svih građana. Ovo su porođajne muke, jer još dječije bolesti nijesmo prebolovali”, ocijenio je premijer, navodeći da vlada trpi pritiske.

“Ovdje svako pritiska vladu. Zašto na tapetu nije Skupština, koja nije donijela brojne zakone, koji čekaju i kišaju se. Nije donijela najznačajnije da razvlastimo RTCG koja šalje poruke mržnje”, poručio je Krivokapić.

Krivokapić: Leposavić da podnese ostavku, vlada ima dijametralno suprotne stavove o Srebrenici

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pozvao je u ponedjeljak ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića da podnese ostavku, nakon ministrove nedavne izjave u kojoj je izbjegao da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid izazivajući oštre kritike SAD i EU, koje su pozvale vlasti da se nedvosmisleno odrede prema Srebreničkom genocidu.

Krivokapić je, u vanrednom obraćanju javnosti, poručio je da je ministar Leposavić, nakon što je dao spornu izjavu, ostao imun na njegove sugestije u kojima ga je podsjetio “da je Skupština Crne Gore 2009. donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje rezolucija UN”, te da je od njega zatražio ostavku smatrajući da je to najbolji način da ličnim činom pokaže odgovornost.

"To sam uradio u petak i danas, želeći da zaštitim integritet ove vlade, ali pošto je Leposavić ostao dosledan u svom stavu donio sam tešku odluku da predložim njegovo razrješenje", saopštio je Krivokapić i najavio da će prijedlog za razrješenje Leposavića već danas uputiti parlamentu. “Stavovi Leposavića i Vlade su dijametralno suprotni”.

Krivokapić je ocijenio i da je ministar pravde i ljudskih prava “čovjek rijetke inteligencije i izuzetnog poznavanja prava”, i dodao:

“Da je to uradio ministar poljoprivrede, ja bih rekao da je to uradio iz neznanja”.

“Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje zan bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama", poručio je Krivokapić, koji je pozvao na pomirenje.

Ministar Vladimir Leposavić je nedavno, odgovarajući na pitanja poslanika, pokušao da relativizuje kvalifikaciju Srebreničkog masakra kao genocida, što je naišlo na oštru osudu u Crnoj Gori i regionu, a takođe i od strane Stejt departmenta i Evropske unije, koje su pozvale Vladu da jasno saopšti svoj stav o genocidu u Srebrenici.

Protesti protiv smene Leposavića

Radio Televizija Crne Gore javila je da su večeras u više gradova organizovani protesti, te da je u Beranama došlo do blokade puta, zbog zahtjeva Krivokapića da Leposavić podnese ostavku.

Prema pisanju portala RTCG, pored Berana, građani protestuju i u Nikšiću, Baru, Bijelom Polju, Andrijevici, Herceg Novom i glavnom gradu Podgorici, gdje se u ulici pored zgrade Vlade okupilo nekoliko desetina građana.

Prema pisanju portala CDM, na jednom od protesta grupa mladića je razvila transparent na kome piše “Zbog Srebrenice sa funkcije se Srbin skida, upamtite nije bilo genocida”.

Prema navodima tog portala, u Podgorici su okupljeni blokirali saobraćaj u ulici Stanka Dragojevića, uz povike “Ne damo Vlada” i pjesme posvećene Kosovu.

XS
SM
MD
LG