Linkovi

Crna Gora: Završena rasprava o Zakonu o državnom tužilaštvu, opozicija napustila sjednicu


Skupština Crne Gore (rtcg.me)
Skupština Crne Gore (rtcg.me)

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su kasno u utorak raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu o kome bi, kako je najavljeno iz parlamentarne većine, trebalo da glasaju u srijedu, a opozicija je pred kraj rasprave napustila sjednicu, nezadovoljna odbijanjem njihovog zahtjeva vlastima za dijalogom o izboru čelnih ljudi pravosudja.

Poslanik Demokratskog fronta, dominantne koalicije u parlamentarnoj većini, Slaven Radunović, rekao je da bi izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu “točak pravde u Crnoj Gori trebalo da počne da se okreće u pravom smjeru”.

On je rekao da je “zakon dobar samo ako je primjenjiv” i ocijenio da je usvajanje ovog zakona politička stvar koja ima cilj da pokrene “neminovne procese koje je sadašnja opozicija zaustavljala”.

"Ovo je oslobađanje tužilaštva, omogućavanje tužilaštvu da radi... tužioci će početi da rade svoj posao", rekao je Radunović i dodao da je ovo važan dan za crnogorsku demokratiju, te da "otkriveni lopovluci ne bi mogli da budu procesuirani bez ovog zakona".

Poslanik vladajućih Demokrata, Boris Bogdanović, rekao je tokom rasprave da je cilj Zakona da se uvede red u tužilaštvo, ocjenjujući da je do sada Crna Gora bila zaključana i da se “prave promjene dešavaju ovdje u skupštinskoj sali".

"Mi se tek danas razvodimo od diktature od jezivih metoda političke kontrole i ucjena", naveo je Bogdanović i dodao da je “Specijalno državno tužilaštvo do sada bio virus koji je vladavinu prava stavio na respiratore”.

"Svako ko je bio protivnik bivšeg režima mogao je da vidi kako se SDT koristi za obračune. Ta praska mora da se prekine, novi zakon mora da bude novi početak", poručio je Bogdanović.

Poslanik Danijel Živković iz opozicione Demokratske partije socijalista ocijenio je Zakon o državnom tužilaštvu “ucjenjivačkim” zakonom, navodeći da “vlast nastavlja da praksom da predlaže zakone koje su suprotni Ustavu i EU praksi”.

Živković je optužio vlast da želi da čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva “dovede sa ulice, da to bude pravnik koji ima položen pravosudni ispit i da se nadje na čelnoj poziciji u VDT”.

"Nemojte da mislite da se neko sa ove strane boji ruke pravde, vrlo relaksirano sjedimo u svojim domovima i nemamo problem da preduzimate radnje”, rekao je i dodao da je “suština ovog zakona je da se stavi pod političku kontrolu tužilaštvo sa ciljem da se targetiraju politički neistomišljenici".

Bošnjačka stranka je poručila da je spremna da podrži reforme u tužilaštvu koje će omogućiti samostalnost i nezavisnost, ocjenjujući da “predložena rješenja stvaraju uslove za direktan uticaj vlasti na tužilaštvo” i da nisu ispoštovane preporuke Venecijanske komisije.

“Ne idemo u smjeru EU integracija, već naprotiv”, rekao je poslanik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, najavljujući da njegova partija neće podržati izmjene Zakona o tužilaštvu.

Pred kraj današnjeg zasijedanja, poslanici DPS-a i ostatak opozicije napustili su sjednicu, nakon što je Kolegijum Skupštine odbio njihov zahtjev za dijalog o izboru čelnika pravosudja i odlaganje najavljenog glasanja o Zakonu o državnom tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG