Linkovi

Afera "Koverta": Obustavljen postupak protiv Stijepovića, potvrđena optužnica protiv Kneževića


ARHIVA - Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, 28. maja 2018. godine (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
ARHIVA - Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, 28. maja 2018. godine (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Vijeće podgoričkog Višeg suda obustavilo je krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, koji je u aferi "Koverta" optužen za pranje novca u saizvršilaštvu, dok je u istom slučaju potvrdilo optužnicu protiv biznismena Duška Kneževića zbog stvaranja kriminalne organizacije, prenose lokalni mediji.

RTCG navodi da je informaciju o presudi saopštila odbrana Kneževića najavljujući da će na ovakvo rješenje podnijeti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore.

Optužnica je, osim protiv Kneževića, potvrđena i protiv Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Knežević, zbog istog krivičnog djela i pranja novca u saizvršilaštvu.

Kneževićev odbrana saopštila je da, prema mišljenju suda, nema mjesta optužbi u odnosu na Stijepovića.

"Očekujemo da će Apelacioni sud donijet pravilnu i zakonitu odluku, ali smo svesni da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić lično i preko svojih poslušnika nanose veliku štetu crnogorskom pravosuđu u kom pravosudnom sistemu ogromna većina sudija i tužilaca časno, čestito i profesionalno rade svoj posao", navodi se u saopštenju branilaca Kneževića.

Optužnica je podignuta nakon što je Knežević u januaru 2019. godine objavio video-snimak nastao uoči parlamentatnih izbora 2016. na kome se vidi kako biznismen Stijepoviću uručuje kovertu, navodeći da je u njoj 97 hiljada eura.

U optužnici se ne pominje isti iznos novca, već se navodi da je Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110 hiljada dolara u eure, Stijepoviću predao 47,5 hiljada eura.

Prema navodima optužnice, Knežević je u drugoj polovini 2010. godine stvorio kriminalnu grupu čiji su članovi bili zaduženi da podižu novac koji je stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.

Nakon otkrivanja afere "Koverta", Agencija za sprječavanje korupcije kaznila je tada vladajuću DPS zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata, pa je ta partija morala da vrati u državnu kasu 47.500 eura i uplati još 20.000 eura kazne za prekršaj.

XS
SM
MD
LG