Linkovi

Apelacioni sud ukinuo presudu u slučaju "državni udar”


ARHIVA - Policija ispred Višeg suda u Podgorici za vreme izricanja presude o državnom udaru, 9. maja 2019.
ARHIVA - Policija ispred Višeg suda u Podgorici za vreme izricanja presude o državnom udaru, 9. maja 2019.

Apelacioni sud u Podgorici saopštio je u petak da je ukinulo prvostepenu presudu kojom je Viši sud ranije osudio 13 osoba, uključujući i dvojicu Rusa i lidere Demokratskog fronta, zbog planiranja nasilnog svrgavanja tadašnje vlasti DPS-a s ciljem sprječavanja zemlje da pristupi NATO alijansi.

DPS: Odluka Apelacionog suda doneta u atmosferi kontinuiranih pritisaka

Opoziciona Demokratska partija socijalista navela je da je odluka o ukidanju osuđujuće presude optuženima u slučaju državni udar donijeta u atmosferi kontinuiranih pritisaka vladajuće većine na pravosudne institucije.

Navodeći da uvažavaju nezavisnost sudske grane vlasti, kao jedne od najznačajnijih tekovina demokratije, DPS je naveo da “nakon nedavne, skandalozne naredbe ministra pravde Leposavića da se poništi prvostepena presuda za pokušaj terorizma, današnji sudski epilog nije neočekivan”.

Izražavamo zabrinutost da ovakvo poimanje ‘vladavine prava’ i funkcionisanja institucija, može da ima fatalne posljedice po demokratiju, pretvarajući Crnu Goru u diktaturu, diskfalifikovanu iz procesa evropskih integracija”, piše u saopštenju DPS-a.


Odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ks.br. 14/17 od 09.05.2019, vijeće Apelacionog suda je uvažilo žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića u dijelu kojom su optuženici Eduard Shishmakov i Vladimir Popov oglašeni krivim da su počijili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člaba 401. stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, navodi se u saopštenju tog suda.

Apelacioni sud navodi da je uvažio žalbe branilaca i u dijelu kojim su optuženi Bratislav Dikić, Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Mihailo Čađenović, Andrija Mandić i Milan Knežević da su počinili isto krivično djelo iz člana 402 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”.

A u odnosu na optužene Bratislava Dikića, Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića da su počinili isto krivično djelo iz člana 447 stav 1 a u vezi člana 20 i 25 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi Apelacioni sud.

Sud je saopštio da je Vijeće tog suda, “povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti” ukinulo prvostepenu presudu u osudjujućem dijelu i vratilo predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje pred potpuno izmijenjenim vijećem”

Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samob presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosi na postojanje krivičnih djela, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”.

Pored toga, Vijeće Apelacionog suda odlučilo je da optuženom Bratislavu Dikiću, koji se nalazi u pritvoru, ukine mjera pritvora i da se odmah pusti na slobodu.

Mandić: Namjeravamo da se suočimo sa svima koji su montirali proces

Jedan od lidera Demokratskog fronta,Andrija Mandić,koga je sud prvobitno osudio na pet godina zatvora, saopštio je da im je prije sat potvrđeno da je ukinuta presuda koju je sutkinja Suzana Mugoša donijela protiv njegovog kolege Milana Kneževića, njega i vozača te stranke Mihaila Čađenovića.

"Imamo ozbiljnu namjeru da se suočimo sa svima onima koji su montirali taj lažni sudski proces", rekao je Mandić.

Dodao je da su sigurni da tragovi ne završavaju kod Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i sutkinje Mugoše, već da vode do Mila Đukanovića.

Mandić je rekao i da imaju energije da se danas ne raduju, već osjećaju gorčinu, jer je montiranjem tog, kako je rekao, lažnog sudskog postupka, režimu Mila Đukanovića poklonjeno još četiri godine.

Mandić je poručio gradjanima da zamisle kako je bilo njihovim porodicama, ali i kako je bilo Bratislavu Dikiću koji je četiri godine proveo u zatvoru, ili Branki Milić i ostalim, kako je rekao, lažno optuženima, prenose Vijesti.

Jedan od trinaest optuženih bio je i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, koji je rekao da neće krivično-pravno procesuirati tužioce Milivoja Katnića, Sašu Čađenovića, sudiju Mugošu, sutkinje Vesnu Pean i Dragicu Vuković, već ih je pozvao da saopšte ko im je naredio da progone Mandića i njega.

Prvostepenom odlukom Višeg suda iz aprila 2019, na kraju dugog procesa koji su mediji nazvali sudjenje za “pokušaj državnog udara”, trinaestočlana grupa bila je osudjena na 69 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG