Linkovi

Žene na vodećim položajima u Bajdenovom ekonomskom timu


ARHIVA - Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Vilmingtonu, u Delaveru 25. novembar 2020. godine
ARHIVA - Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Vilmingtonu, u Delaveru 25. novembar 2020. godine

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden u ponedeljak je imenovao bivšu šeficu Federalnih rezervi Dženet Jelen za kandidatkinju za sekretarku za finansije i izabrao još tri žene za druge vodeće ekonomske položaje.

Bajden je imenovao vodeće članove svog ekonomskog tima koji će morati da se izbori sa teškim ekonomskim posledicama pandemije koronavirusa, koja je odnela više od 260.000 života u Americi.

Za razliku od aktuelnog predsednika Donalda Trampa, koji je na ključne pozicije u svojoj administraciju uglavnom postavio bele muškarce, Bajdenova prva imenovanja su veoma raznolika, uključujući i tim za komunikacije u kojem su sve žene.

Bajden će u utorak zvanično predstaviti članove svog ekonomskog tima, saopštili su zvaničnici zaduženi za tranziciju.

Jelen je bila na čelu Federalnih rezervi od 2014. do 2018. godine, a predsedavala je i Savetom ekonomskih savetnika za vreme bivšeg predsednika Bila Klintona.

Nakon što je Bajden objavio njenu nominaciju za sekretarku za finansije, Jelen je tvitovala o izazovima s kojima se Sjedinjene Države suočavaju.

"Da bi se oporavili, moramo da obnovimo američki san - da budemo društvo u kojem svaka osoba može da ispuni svoj potencijal i da sanja još veće snove za svoju decu. Kao sekretarka za finansije, radiću na obnovi tog sna za sve", tvitovala je Jelen.

Progresivni kandidati

Novoizabrani predsednik saopštio je i da će nominovati Valija Adejema za zamenika Dženet Jelen. Adejemo je bio zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost za vreme Baraka Obame, a zatim predsednik Obamine fondacije, koja nadgleda planove za izgradnju biblioteke koja će nositi ime bivšeg predsednika.

Za direktorku Kancelarije za menadžment i budžet (OMB) kandidovana je Nira Tanden, koja je pomogla Obaminoj administraciji da izradi Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznat kao Obamaker, čije usvajanje je bio jedan od glavnih uspeha Obamine administracije. Ukidanje zakona jedan je od glavnih ciljeva Republikanske stranke.

Tanden je trenutno izvršna direktora progresivnog Centra za američki napredak. Ukoliko njena kandidatura bude potvrđena u Senatu, biće prva nebelkinja na čelu OMB-a.

Bajden je imenovao Sesiliju Raus, dekanku Škole za javne i međunarodne poslove na Univerzitetu Prinston, za predsedavajuću Savetom ekonomskih savetnika.

Heder Bušej, ekonomistkinja fokusirana na ekonomsku nejednakost i izvršna direktorka Vašingtonskog Centra za jednaki rast, biće jedna od članica saveta.

Bajden i novoizabrana potpredsednica Kamala Haris takođe bi trebalo u ponedeljak da prvi put budu brifovani o poverljivim obaveštajnim pitanjima, što je Trampova administracija prethodno blokirala. Predsednički dnevni brifinzi su prvi korak ka prenosu odgovornosti za najosetljivije obaveštajne podatke na novu administraciju.

Tramp je u međuvremenu nastavio da iznosi neosnovane tvrdnje o izbornoj krađi, u intervjuu za kablovsku mrežu Foks njuz i na Tviteru.

XS
SM
MD
LG