Linkovi

Vlada i dalje zatvorena, Tramp se u utorak obraća naciji


Predsednik Tramp na Juđnom travnjaku Bele kuće po izlasku iz predsedničkog helikoptera, kojim se vratio iz Kemp Dejvida (Foto: AP/Alex Brandon)
Predsednik Tramp na Juđnom travnjaku Bele kuće po izlasku iz predsedničkog helikoptera, kojim se vratio iz Kemp Dejvida (Foto: AP/Alex Brandon)

Američka vlada djelimično je zatvorena već treću nedelju, a rešenja još nema. Američki predsjednik Donald Tramp ne odustaje od zahtjeva da Kongres izdvoji novac za izgradnju zida na američko - meksičkoj granici, što demokrate odbijaju da urade.

Tramp je najavio da će u utorak da se obrati naciji i da će da govori o "humanitarnoj i nacionalnoj bezbednosnoj krizi" na granici koju će obići u četvrtak da bi, kako je najavljeno iz Bijele kuće, iz prve ruke mogao da vidi šta se radi da bi se sprečila ilegalna imigracija.

Tramp je poručio da neće biti kompromisa u vezi sa njegovim zahtjevom da Kongres izdvoji više od 5,7 milijardi dolara za zid, ili kako je danas naveo čeličnu ogradu, a čak je zaprijetio da bi mogao da proglasi vanredno stanje.

“Moramo da izgradimo zid ili ogradu. Mogu da budu od čelika, a ne betona, ako to pomaže ljudima. Riječ je o bezbjednosti naše zemlje, zaustavljanju trgovaca ljudima, trgovine drogom. Moramo to da imamo, nemamo drugi izbor”, rekao je predsednik SAD.

Predsednik Tramp ispred jednog od prototipova zida za američko-meksičku granicu u San Dijegu 13. marta 2018. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsednik Tramp ispred jednog od prototipova zida za američko-meksičku granicu u San Dijegu 13. marta 2018. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Međutim, ne popuštaju ni demokrate, koje nude mnogo manje novca i to za bezbjednost na granici i najavljuju da će usvajati pojedinačne prijedloge budžeta da bi se otvorile federalne agencije.

“Nećemo graditi zid. Da li iko sumnja u to da nećemo graditi zid”, upitala je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

S druge strane, pitanje je da li će se o njima uopšte glasati u Senatu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, koji odbijaju da razmatraju prijedloge koji nemaju Trampovu podršku.

A dok traju pregovori i prepucavanja, stotine hiljada federalnih radnika se pitaju kada će dobiti narednu platu.

Zgrada Kongresa tokom delimičnog zatvaranja vlade, Vašington 7. januar 2019.
Zgrada Kongresa tokom delimičnog zatvaranja vlade, Vašington 7. januar 2019.

Rad federalne vlade je obustavljen ili ograničen širom zemlje, dok je 800 hiljada federalnih radnika bez plate. Od toga polovina radi, dok je polovina na prinudnom odmoru.

"Želimo da se vratimo na posao. Moramo da se vratimo na posao, da bi platili račune”, kaže federalna službenica ​Merilin Karoters, dok njen kolega Erik Kastelanos dodaje:

„Nemaju saosjećanja prema onome što se događa sa nama“.

Predsjednik poručuje da će se zaposleni u vladi prilagoditi situaciji.

“Mnogi od njih koji neće dobiti platu 100 odsto su saglasni sa onim što radim”, rekao je Tramp.

Međutim, posledice zatvaranja vlade počinju da osjećaju mnogi. Na aerodromima su već dugi redovi, jer je smanjen broj radnika obezbeđenja, a mogao bi da bude poremećen i poreski sistem.

Može li predsednik da uvede vanredno stanje?

U međuvremenu, Tramp razmatra proglašenje vanrednog stanja, da bi zid mogla da gradi vojska, što demokrate odbacuju.

“Mislim da bi se to pitanje pokrenulo pred sudom, koji bi se zapitao “šta je vanredno u ovoj situaciji”, rekao je predsedavajući Odbora za oružane snage Predstavničkog doma, demokrata Adam Smit.

Demokratska stranka je prošle nedelje, zahvaljujući većini u Predstavničkom domu, usvojila prijedlog budžeta za otvaranje federalne vlade i privremeno finansiranje pogranične bezbjednosti, ali ne i za zid. Republikanci su odbili da glasaju o planu demokrata. Slična sudbina mogla bi da zadesi i nove prijedloge za koje demokrate planiraju da glasaju ove nedelje.

“Situacija zbog zatvaranja vlade će biti sve gora i gora”, rekao je lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, za trenutnu situaciju, Amerikanci više krive Trampa nego demokrate, dok većina ne podržava finansiranje izgradnje zida.

XS
SM
MD
LG