Linkovi

Federalni službenici i turisti počinju da osećaju posledice zatvaranja vlade


Obaveštenje na ulazu u vašingtonski zoološki vrt (Foto: AP/Carolyn Kaster)
Obaveštenje na ulazu u vašingtonski zoološki vrt (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Dok predsednik Tramp i članovi Kongresa pregovaraju, oko 800.000 radnika federalne vlade pita se kada će dobiti sledeću platu. Za to vreme, ulice prestonice Vašingtona su puste, zbog zatvorenih muzeja koji se finansiraju iz federalnog budžeta, a u nacionalnim parkovima širom zemlje nagomilava se otpad.

Delimičnim zatvaranjem vlade pogođeno je devet sekretarijata, a njihovi radnici su ili na prinudnom odmoru ili dolaze na posao, ali bez plate. Život u američkoj prestonici je skup, a mnoge porodice žive od jedne do druge plate i nemaju veliku ušteđevinu, dok mesečni računi stižu na naplatu.

Među hiljadama pogođenih federalnih radnika je i majka 11-godišnje devojičice iz predgrađa Vašingtona Bele Bereles, koja radi za Federalnu upravu za hranu i lekove.

“Samo sam razmišljala šta mogu da uradim, kako da doprinesem porodici”, kaže učenica petog razreda osnovne škole.

Bela je smislila poslovni plan kako da dopuni kućni budžet. U svom komšiluku, kao i preko vebsajta Etsi, počela je prodaje pilinge za kupanje koje sama pravi, i to po ceni od 7 dolara. Do sada ih je prodala tridesetak.

Popularni, besplatni muzeji i galerije u okviru institucije "Smitsonijan" radili su neko vreme posle zatvaranja vlade koristeći preostale fondove, ali su na početku nove godine zatvorili vrata, kada su ostali bez novca. Među njima su vašingtonski zoološki vrt, muzeji vazduhoplovstva i afroameričke istorije, Prirodnjački muzej i nekoliko galerija.

U četvrtak je zatvoreno i popularno klizalište u bašti Nacionalne galerije umetnosti.

Noa Ekšn, turista iz Brizbejna je razočaran:

"Dugo smo putovali dovde, a kada je sve zatvoreno to je baš bez veze, jer nemamo šta da radimo”.

Kris Karlson iz Denvera, takođe:

“Sve ovo mi je malo pokvarilo planove. Došao sam poslovno u Vašington, I planirao da u slobodno vreme obiđem muzeje i vidim pandu u zoo vrtu pošto mi je to omiljena životinja”.

Muke lokalnih biznisa

I vlasnici lokalnih biznisa osećaju finansijske posledice. Jael Krigman kaže da je njena pekara u problemu:

“Nalazimo se tačno preko puta zoo vrta. Ovo je drugi put u četiri godine da radimo, dok je vrt zatvoren zbog političke blokade, a to definitivno ima ogroman efekat… Mnogo se oslanjamo na radnike i posetioce zoo vrta, kada je on zatvoren, oni ne dolaze u pekaru i to teško pada meni, mojim radnicima i celom biznisu. Za razliku od federalne vlade, ja i dalje plaćam svoje radnike na vreme i još moram da plaćam kiriju i račune, što je teško pošto imamo daleko manji promet”.

Za razliku od ranijih administracija, Trampova je odlučila da nacionalni parkovi ostanu otvoreni, ali sa znatno smanjenim osobljem - rendžerima, vatrogascima i drugim radnicima zaduženim za održavanje. U nekim od njih, zatvoreni su toaleti, a nagomilava se smeće i ljudski otpad. Ulogu vlade su na nekim mestima preuzeli volonteri, među kojima je i Džon Loretig:

"Proteklih 11 dana dolazimo svako jutro u deset sati, organizujemo se u grupama da čistimo kupatila, dopunjavamo zalihe toilet papira, čistimo podove i iznosimo smeće iz parka koje se nagomilava u kantama. Organizovali smo se spontano kao zajednica, znali smo da nešto moramo da preduzmemo pošto je vlada zatvorena. Dobili smo nadimak 'anđeli toilet papira'”.

Zbog zatvaranja ne rade ni službe za čišćenje drumova, pa je zbog klizavih puteva povećan broj saobraćajnih nesreća u nacionalnim parkovima Sekvoja i Kings Kenjon u Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG