Linkovi

Ni Tramp, ni demokrate ne popuštaju, vlada zatvorena i u 2019?


Zgrada američkog Kongresa na Kapitol hilu (Foto: AP)
Zgrada američkog Kongresa na Kapitol hilu (Foto: AP)

Dio američke federalne vlade i dalje je zatvoren, s obzirom na to da Kongres i američki predsjednik Donald Tramp još ne mogu da se dogovore o budžetu. Tramp zahtijeva najmanje pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika, dok demokrate nude mnogo manje od toga. Zbog aktuelnog spora, vlada bi mogla da bude zatvorena duže vrijeme. To je četvrti put u poslednjih pet godina da članovi Kongresa i Bijela kuća ne mogu da se dogovore o sredstvima za finansiranje vlade.

Dio američke vlade zatvoren je treći dan za redom, bez rešenja na vidiku.

Demokrate u Kongresu i Bijela kuća ne mogu da se dogovore o tome koliko bi novca trebalo izdvojiti za pograničnu bezbjednost. Tramp insistira na izgradnji zida koji je, kako je sinoć tvitovao, jedini način da se zaustave bande, trgovina drogom i ljudima i kriminal na američkoj južnoj granici.

Ni Tramp, ni demokrate ne popuštaju, vlada zatvorena i u 2019?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Predstavnički dom, koji do 3. januara kontrolišu republikanci, već je usvojio budžet sa sredstvima za finansiranje Trampovog zahtjeva, ali taj predlog zakona nema podršku demokrata u Senatu, gdje za usvajanje nije dovoljna prosta većina, već glasovi 60 senatora.

Lider manjine u Senatu Čak Šumer je odlučan:

“Nikada neće biti usvojen u Senatu. Ne danas, ne naredne nedelje ili naredne godine. Zbog toga gospodine predsjedniče: Ako želite da otvorite vladu, morate da odustanete od zida. Jednostavno”.

Većina republikanskih senatora podržava izgradnju zida.

“Pomislili bi ste da bi bezbjednost naše zemlje, kontrola granica i zaštita Amerikanaca trebalo da budu prioritet obje stranke, ključna dužnost bilo koje vlade”, rekao je lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Zbog izostanka dogovora, federalne agencije mogle bi da budu zatvorene i u novoj godini.

“Ovako izgleda Vašington kada imate predsjednika koji odbija da ide linijom manjeg otpora”, kaže Mik Malvejni, vršilac dužnosti šefa kabineta predsednika Trampa.

Bijela kuća je tokom vikenda nagovijestila da bi možda prihvatila i manje od pet milijardi dolara za zid. Međutim, ponudu su snizile i demokrate – umjesto početnih milijardu i 600 hiljada dolara sada nude milijardu i 300 hiljada.

Dok traju pregovori, američki mediji podsjećaju da je Tramp tokom predizborne kampanje, ali i posle preuzimanja položaja predsjednika tvrdio da će za izgradnju zida platiti Meksiko, a ne američki poreski obveznici.

“Izgradiću veliki zid na našoj južnoj granici i natjeraću Meksiko da plati. Zapamtite more riječi”, rekao je tada Tramp.

Više od dvije godine nakon što je Tramp prvi put to obećao, njegovi saradnici priznaju da novac ipak neće doći iz Meksika.

“Znamo da tehnički to tako ne funkcioniše. Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost ne može da troši novac iz Meksika, već mora da ga dobije od američkog sekretarijata za finansije”, kaže Malvejni.

Kongres ponovo zasijeda tek u četvrtak.

U međuvremenu, Trampova administracija pokušala je da uvjeri bankare da vlada ima dovoljna novca da finansira svoje operacije, što međutim nije spriječilo nove potrese na američkom tržištu.

XS
SM
MD
LG