Linkovi

Tramp ne odustaje od zida, blokada vlade ušla u treću nedelju


Predsednik SAD Donald Tramp obraća se novinarima uoči odlaska u Kemp Dejvid, 6. januar 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp obraća se novinarima uoči odlaska u Kemp Dejvid, 6. januar 2018.

Predsednik Donald Tramp ne odustaje od zahteva da poreski obveznici finansiraju izgradnju zida duž granice sa Meksikom, poručujući da "neće popustiti".

"Moramo da izgradimo zid, ogradu. Može da bude čelična", rekao je Tramp novinarima uoči odlaska u predsedničku rezidenciju u Kemp Dejvidu, gde bi sa ključnim zvaničnicima administracije trebalo da razgovara o pograničnoj bezbednosti i drugim merama.

"Vlada može da bude otvorena sutra, ali može i da ostane zatvorena dugo vreme", naglasio je Tramp i dodao da su demokrate, koje odbijaju da odobre pet milijardi dolara za izgradnju zida, u prošlosti glasale za ograde na američko - meksičkoj granici.

Tramp je rekao i da ne očekuje da će biti rezultata tokom drugog dana pregovora zvaničnika Bele kuće, među kojima je i potpredsednik SAD Majk Pens, i ključnih lidera u Kongresu o prevazilaženju različitih stavova u pogledu pogranične bezbednosti i Trampovog zahteva za finansiranje zida. Dodao je međutim da bi napredak mogao biti postignut u razgovorima narednih nekoliko dana.

Američki lider je upozorio da će zemlja, bez pogranične bezbednosti, biti pregažena kriminalom, a da ljudi koji ilegalno ulaze u SAD "ubijaju naše državljane". Ustvrdio je i da njegove pristalice, ali i oni koji nisu glasali za njega žele bezbednosti na granici.

Ograda na granici SAD i Meksika
Ograda na granici SAD i Meksika

Blokada vlade, koja pogađa stotine hiljada federalnih radnika, ušla je u treću nedelju i već je jedna od najdužih u američkoj istoriji.

Kamen spoticanja u raspravama je granična bezbednost. Predsednik Tramp nepopustljivo traži 5,6 milijardi dolara za izgradnju zida na granici SAD i Meksika, kako bi sprečio ilegalne migrante u pokušaju da uđu u SAD.

Demokrate u Kogresu obećale su da lideru SAD neće dati nikakav novac za zid. Predsedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi nazvala je zid "nemoralnim".

Tramp je u subotu tvitovao fotografiju sa tekstom "Zid dolazi", napisano fontom koji je korišćen u promociji popularne serije "Igre prestola" i kultne fraze u njoj "Zima dolazi":

Kongresni lideri i zvaničnici Bele kuće razgovarali su u subotu u Vašingtonu u sklopu napora da se okonča delimično zatvaranje vlade. Rasprava je okončana nakon nekoliko sati bez ikakvog napretka.

Viši savetnik Bele kuće Džarard Kušner, sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen i potpredsednik Majk Pens silaze niz stepenice zdanja Ajzenhaurove kancelarije za bezbednost, u kompleksu Bele kuće, 5. januara 2019.
Viši savetnik Bele kuće Džarard Kušner, sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen i potpredsednik Majk Pens silaze niz stepenice zdanja Ajzenhaurove kancelarije za bezbednost, u kompleksu Bele kuće, 5. januara 2019.

Viši savetnik Bele kuće i Trampov zet Džarad Kušner, zajedno sa sekretarkom za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen, prisustvovao je sastanku u subotu. Nilsenova je izvestila prisutne o bezbednosti granice. Demokrate su zatražile pisane detalje od Sekretarijata za unutrašnju bezbednost o finansijskim potrebama agencije, što je Bela kuća rekla da će obezbediti.

Potpredsednik SAD Majk Pens, koji je takođe prisustvovao sastanku u subotu, opisao je u svom tvitu raspravu kao "produktivnu".

Međutim, Tramp je tvitovao malo nakon Pensa rekavši: "Nije puno napretka postignuto danas. Drugi sastanak zakazan za sutra. Nakon mnogo decenija, moramo konačno i trajno da rešimo problem na južnoj granici!".

Nensi Pelosi rekla je u saopštenju objavljenom u subotu da se "besmislena ćudljivost i haos Trampovog zatvaranja (vlade) mora okončati, sada."

U njenom saopštenju kaže se da su demokrate "započele usvajanje individualnog izdvojenog zakona o ponovnom otvaranju svih vladinih agencija, počeviši od odvojenog zakona koji pokriva Sekretarijat za finansije i Službu internih prihoda. Ta akcija je neophodna kako bi Amerikanci mogli da ostvare povraćaj poreza, prema rasporedu".

Tramp je zapretio da će zaobići Kongres i proglasiti vanredno stanje, kako bi dobio izgradnju zida.

Oko 800.000 federalnih radnika poslato je ili na prinudni odmor, ili je primorano da radi bez plate. Ovo je četvrto najduže zatvaranje vlade - delimično ili potpuno - u poslednjih 40 godina. Predsednik je rekao da je spreman da nastavi sa blokadom rada vlade "godinama", sve dok ne bude finansiranja zida za koji je tokom svoje uspešne predsedničke kampanje obećao da će ga platiti Meksiko.

Zatvaranje pogađa vladine službe širom zemlje i, ukoliko obude nastavljeno, moglo bi imati sve šire posledice. Novca za program koji obezbeđuje hranu za milione siromašnih Amerikanaca nestaće u martu.

Povraćaj novca datog za federalne poreze takđe će biti odložen.

Agenti za bezbednost saobraćaja rade na kontrolnom punktu na međunarodnom aerodromu Logan, u Bostonu, 5. januara 2019.
Agenti za bezbednost saobraćaja rade na kontrolnom punktu na međunarodnom aerodromu Logan, u Bostonu, 5. januara 2019.

Agenti za bezbednost u transportu, koji proveravaju putnike na aerodromima širom zemlje, počeli su da odlaze na bolovanja u znak protesta zato što su prisiljeni da rade bez plate.

Federalni sudovi ostaće bez novca 11. januara, tvrdi administrativna kancelarija sudova SAD. To bi moglo da uzrokuje odlaganje suđenja. Zatvaranje vlade već je rezultiralo suspenzijom izdavanja potvrda za sklapanje braka u Vašingtonu.

Figura pande vidi se iza natpisa na kome piše da je Nacionalni zoološki vrt zatvoren zbog delimičnog zatvaranja vlade, u Vašingtonu, 2. januara 2019.
Figura pande vidi se iza natpisa na kome piše da je Nacionalni zoološki vrt zatvoren zbog delimičnog zatvaranja vlade, u Vašingtonu, 2. januara 2019.

Smitsonian muzeji u Vašingtonu, uključujući i Nacionalni zoološki vrt, zatvoreni su.

Kasno u četvrtak, Predstavnički dom koji kontrolišu demokrate usvojio je zakon o ponovnom otvaraju federalne vlade i finansiranju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost do početka februara. Mera ne obuhvata 5,6 milijardi dolara koje predsednik zahteva za izgradnju zida.

Senat je usvojio identičan zakon prošlog meseca, u vreme kada su republikanci kontrolisali oba doma Kongresa.

Međutim, lider većine u Senatu Mič Mekonel rekao je prošle nedelje da neće staviti nikakav zakon na glasanje u Senatu ukoliko ga Tramp ne podrži. On je nazvao plan Predstavničkog doma za okončanje zatvaranja vlade "političkim pozorištem".

Demokrate su rekle da će raspravljati o bezbednosti na granici tek kada vlada bude ponovo otvorena.

Tramp, koji nije učestvovao u pregovorima, subotu ujutro proveo je tvitujući o delimičnom zatvaranju vlade i zidu na granici.

"Demokrate bi mogle da reše problem zatvaranja (vlade) u vrlo kratkom vremenskom roku. Sve što treba je da dozvole PRAVU graničnu bezbednost (uključujući i zid), nešto što svako, osim dilera droge, trgovaca ljhudima i kriminalaca, očajnički želi! To bi bilo tako lako uraditi!"

Takođe je tvitovao, bez dokaza: "Nije me briga što su većina radnika koji nisu plaćeni - demokrate".

Tramp je rekao, takođe bez dokaza, da 800.000 federalnih radnika pogođenih zatvaranjem traže od njega da "nastavi" da radi za bezbednost granice.

XS
SM
MD
LG