Linkovi

Demokrate preuzele Predstavnički dom, Pelosi ponovo predsedava


Članovi Predstavničkog doma aplaudiraju predsedavajućoj Nensi Pelosi
Članovi Predstavničkog doma aplaudiraju predsedavajućoj Nensi Pelosi

U Sjedinjenim Državama je u četvrtak počelo zasedanje novog, 116. sastava Kongresa, koje je označilo i povratak podeljene vlasti u Vašingtonu. Članovi Kongresa položili su zakletvu dok je deo američke vlade i dalje zatvoren, zbog izostanka dogovora o budžetu.

Nakon što su republikanci dve godine kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.

To je rezultat novembarskih izbora za Kongres na kojima su demokrate ostvarile veliki uspeh osvojivši 235 mesta od 435 u Predstavničkom domu. Republikanci su dobili dva nova mesta u Senatu i sada imaju većinu od 53:47.

Članica Kongresa iz Kalifornije Nensi Pelosi izabrana je za novu predsedavajuću Predstavničkog doma, što je treći namoćniji položaj u Vašingtonu. To je ujedno i njen povratak na poziciju koju je držala od 2007. do 2011. Ona je jedina žena koja je ikad bila na čelnoj poziciji Predstavničkog doma i prva je osoba u više od 60 godina koja se vratila na poziciju nakon što je njena partija izgubila i kasnije ponovo osvojila većinu.

Nensi Pelosi preuzima mesto predsedavajuće Predstavničkom doma Kongresa
Nensi Pelosi preuzima mesto predsedavajuće Predstavničkom doma Kongresa

"Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da pođtujemo jedni druge i da poštujemo istinu", rekla je Nensi Pelosi pošto je izabrana za novu predsedavajuću.

Ona je najavila da će demokrate u Predstavničkom domu već tokom dana usvojiti predlog budžeta koijim bi se okončalo zatvaranje vlade, ali je malo verovatno da će te predloge usvojiti i Senat u kojem su republikanci i dalje većina.

Ipak, Pelosi je pozvala na jedinstvo.

"Treba da prevaziđemo podele u našoj zemlji. Ovaj dom mora biti mesto gde će se čuti glasovi Amerikanaca. Vlada mora raditi u interesu ljudi, a ne interesu pojedinaca."

Nensi Pelosi sa unucima
Nensi Pelosi sa unucima

Nova predsedavajuća Predstavničkog doma istakla je da su Amerikanci na kongresnim izborima u novembru 2018. odabrali "sistem kontrole i ravnoteže i zaštitu demokratije" i najavila agendu 116. saziva Kongresa.

"Zajedno ćemo ostvariti američki san za svaku porodicu, napredak za sve zajednice, moramo biti pioniri budućnosti. Moramo raditi na javnom obrazovanju, dobro plaćenim poslovima i sigurnim penzijama. Radićemo na tome da se smanje drastične razlike u platama. Moramo da okončamo nepravdu i budemo šampioni srednje klase jer je srednja klasa osnovica demokratije. Radićemo i na zaustavljanju klimatskih promena", poručila je Pelosi.

Neke demokrate izrazile su želju da se novi lideri pojave u partiji i Pelosi se složila da ne služi više od nove četiri godine kao predsedavajuća, u zamenu za dovoljno podrške.

​Novi Kongres odlikuje najveća raznolikost u istoriji.

Nove članice Kongresa, Aleksandria Okasio - Kortez i Šila Džekson Li
Nove članice Kongresa, Aleksandria Okasio - Kortez i Šila Džekson Li

To uključuje Aleksandriju Okasio-Kortez iz Njujorka, koja je najmlađa žena koja je ikad izabrana u Kongres. Tu su takođe Rašida Tlaib iz Mičigena i Ilhan Omar iz Minesote, prve muslimanke koje su izabrane. A Deb Haland iz Novog Meksika i Šaris Dejvids iz Kanzasa prve su američke Indijanke u Kongresu. Desetoro zakonodavaca se, takođe, otvoreno izjašnjavavaju kao pripadnici LGBTQ dela populacije.

Sveukupno, žene će sedeti na 102 mesta u Predstavničkom domu i na 25 u senatu.

Novi Kongres će se odmah suočiti sa izazovom rešavanja delimičnog zatvaranja vlade, koje je u toku. Za sada, malo je naznaka da će se demokratski lideru u Domu i republikanski lideri u Senatu složiti o planu trošenja novca koji bi trebalo da ponovo otvori jednu četvrtinu vladinih operacija koje su u ovom trenutku zatvorene.

Pored toga, demokrate u Domu se pripremaju da iskoriste svoj novi status kroz kontrolu komiteta kako bi započele istrage o akcijama administracije Donalda Trampa, uključujući i predsednikove poreze na prihode, njegovu odluku da otpusti sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa i novu istragu o vezama između Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Novi sastav Kongresa položio je zakletvu u četvrtak; upoznajte nove senatore (engleski jezik)

XS
SM
MD
LG