Linkovi

Bez dogovora o otvaranju vlade, demokrate usvajaju svoj predlog budžeta


Delovi američke vlade zatvoreni su od 22. decembra 2018. godine

Američka vlada delimično je zatvorena 11. dan, a članovi Kongresa i predsednik Donald Tramp i dalje nisu blizu dogovora o budžetu i Trampovom zahtevu da se izdvoji novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Demokrate su najavile da će u četvrtak, kada preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, brzo usvojiti plan za otvaranje federalnih agencija koje su zatvorene od 22. decembra. Međutim, usvajanje demokratskog predloga je neizvesno u Senatu, koji i dalje kontrolišu republikanci.

Budžet, koji su predložile demokrate, ne obuhvata novac za izgradnju zida, što je Tramp brzo osudio na Tviteru.

"Demokrate, kao što sam i sumnjao, nisu izdvojile novac za novi zid. Problem je što bez zida ne može biti istinske pogranične bezbednosti. Naša zemlja konačno mora da ima čvrstu i sigurnu južnu granicu", tvitovao je Tramp.

​Tramp je takođe poručio da bi Amerikanci imali dobru godinu, kada ne bi bili "opsjednuti time da mu se protive".

Plan demokrata u Predstavničkom domu predviđa finansiranje većine zatvorenih agencija do kraja septembra, a Sekretarijata za unutrašnju bezbednosti do 8. februara.

Međutim, Tramp i dalje zahteva da se izdvoji pet milijardi dolara za izgradnju zida, dok su demokrate ponudile 1,3 milijarde za pograničnu bezbednost, ali ne zid.

Buduća predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider demokrata i Senatu Čak Šumer su u zajedničkom saopštenju pozvali republikance da podrže njihov budžetski predlog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG