Linkovi

Bez dogovora o otvaranju vlade, demokrate usvajaju svoj predlog budžeta


Delovi američke vlade zatvoreni su od 22. decembra 2018. godine
Delovi američke vlade zatvoreni su od 22. decembra 2018. godine

Američka vlada delimično je zatvorena 11. dan, a članovi Kongresa i predsednik Donald Tramp i dalje nisu blizu dogovora o budžetu i Trampovom zahtevu da se izdvoji novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Demokrate su najavile da će u četvrtak, kada preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, brzo usvojiti plan za otvaranje federalnih agencija koje su zatvorene od 22. decembra. Međutim, usvajanje demokratskog predloga je neizvesno u Senatu, koji i dalje kontrolišu republikanci.

Budžet, koji su predložile demokrate, ne obuhvata novac za izgradnju zida, što je Tramp brzo osudio na Tviteru.

"Demokrate, kao što sam i sumnjao, nisu izdvojile novac za novi zid. Problem je što bez zida ne može biti istinske pogranične bezbednosti. Naša zemlja konačno mora da ima čvrstu i sigurnu južnu granicu", tvitovao je Tramp.

​Tramp je takođe poručio da bi Amerikanci imali dobru godinu, kada ne bi bili "opsjednuti time da mu se protive".

Plan demokrata u Predstavničkom domu predviđa finansiranje većine zatvorenih agencija do kraja septembra, a Sekretarijata za unutrašnju bezbednosti do 8. februara.

Međutim, Tramp i dalje zahteva da se izdvoji pet milijardi dolara za izgradnju zida, dok su demokrate ponudile 1,3 milijarde za pograničnu bezbednost, ali ne zid.

Buduća predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider demokrata i Senatu Čak Šumer su u zajedničkom saopštenju pozvali republikance da podrže njihov budžetski predlog.

XS
SM
MD
LG