Linkovi

Tramp nastavio kampanju za zid, blokada vlade ušla u 9. dan


Bela kuća, 28. decembra 2018.
Bela kuća, 28. decembra 2018.

Američka vlada delimično je zatvorena već 9. dan, bez rešenja na vidiku, dok predsednik Donald Tramp naglašava potrebu za izgradnjom zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika.

U tvitu kasno u subotu, Tramp je rekao da bi demokrate trebalo da preuzmu inicijativu za okončanje zatvaranja vlade, rekavši "Ja sam u Beloj kući i čekam demokrate da izađu i naprave dogovor" o graničnoj bezbednosti.

Pat pozicija oko budžeta ostaje između Trampa, koji želi pet milijardi dolara za finansiranje zida, i demokratskih zakonodavaca koji podržavaju umeren porast troškova finansiranja granične bezbednosti, ali se odlučno protive zidu.

Arhiva - Kamioni čekaju na carinsku kontrolu na ulazu u SAD na graničnom prelazu Otaj, u Tihuanu, Meksiko, 2. februara 2017.
Arhiva - Kamioni čekaju na carinsku kontrolu na ulazu u SAD na graničnom prelazu Otaj, u Tihuanu, Meksiko, 2. februara 2017.

Zatvaranje granice, obustava pomoći

U seriji tvitova od petka, Tramp je ponovo zapretio da će zatvoriti čitavu granicu sa Meksikom i prekinuti pomoć Hondurasu, Gvatamali i Salvadoru ukoliko mu Kongres ne da pare da finansira izgradnju zida. Takođe je zatražio promene u onome što je nazvao "smešnim imigracionim zakonima" SAD.

Zatvaranje granice SAD-Meksiko značilo bi remećenje trgovinskih odnosa vrednih 1,68 miliarde dolara dnevno između dve zemlje. Uz to, zaštitnici imigranata nazivaju bilo kakav potez zatvaranja granice "sramotnim".

U tvitu od subote, Tramp je povezao demokratsku "patetičnu imigracionu politiku" sa smrću dvoje dece iz Gvatamale u pritvoru u SAD.

Njegovi komentari, prvi koji se odnose na smrt dece, stigli su istog dana kada je sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen završavala svoju dvodnevnu posetu južnoj granici SAD, gde je rekla u izjavi "Sistem je jasno preopterećen i moramo da radimo zajedno na ovoj humanitarnoj krizi".

Tramp je odbio da komentariše da li bi prihvatio manje od pet milijardi dolara za finansiranje zida. Upitan u sredu koliko dugo će zatvaranje vlade trajati, Tramp je rekao novinarima: "Koliko god bude potrebno".

420.000 radi bez plate

Od 2,1 miliona federalnih službenika, više od 800.000 ostalo je bez plate. Od oko 420.000 njih traži se da rade bez plate.

Demokrate okrivljuju Trampa za "odvlačenje zemlje u haos" i primećuju da je, nedeljama unazad, Tramp rekao da će biti ponosan da sprovede zatvaranje zbog finansiranja zida.

Lider manjine u senatu Čak Šumer iz Njujorka i verovatno buduća predsedavajuća Predstavničkog doma, Nensi Pelosi iz Kalifornije, rekli su u zajedničkoj izjavi: "Predsednik je želeo zatvaranje, ali čini se da ne zna kako da izađe iz toga".

Republikanska parta kontroliše Belu kuću, kao i oba doma Kongresa. Sledećeg četvrtka, međutim, biće formiran novi sastav Kongresa, sa Predstavničkim domom koji će kontrolisati demokrate.

Arhiva - Prototip pograničnog zida postavljen u San Dijegu, u blizni granice SAD-Meksiko, viđen iz Thuane, 22. decembra 2018.
Arhiva - Prototip pograničnog zida postavljen u San Dijegu, u blizni granice SAD-Meksiko, viđen iz Thuane, 22. decembra 2018.

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće, Mik Malvejni rekao je za Foks njuz u petak: "Mi smo ovde, i oni znaju gde da nas nađu".

Malvejni je takođe optužio demokrate za nastavak blokade vlade, rekavši da su oni odbili da pregovaraju otkako je Bela kuća iznela ponudu prošlog vikenda.

Lorela Praeli, zamenica političkog direktora Američke unije za građanske slobode, rekla je da Kongres ima obavezu da služi kao provera izvršne grane vlasti.

"Ova zatvaranje vlade izazvano je samo Trampovom opsesijom zidom i njegovim odbijanjem da napusti svoju antiimigrantsku agendu, čak i po cenu toga da uskrati stotinama hiljada federalnih radnika za praznični ček od plate i da utiče na rat nekoliko federalnih agencija", rekla je Praeli.

XS
SM
MD
LG