Linkovi

Tramp spreman da vlade ostane zatvorena "mesecima ili godinama"?


Predsednik Tramp na brifingu za novinare u Beloj kući, 3. januara 2019.
Predsednik Tramp na brifingu za novinare u Beloj kući, 3. januara 2019.

Još jedan neuspešan sastanak predsednika Donalda Trampa i demokrata i republikanaca u Kongresu oko potencijalnog otvaranja federalne vlade koja je zatvorena već 14. dan. Lideri demokrata saopštili su da je rasprava na momente bila oštra, dok je predsednik ocenio da je sastanak bio produktivan. Predstavnički dom Kongresa u kojem večinu imaju demokrate sinoć je usvojio svoj predlog budžeta, ali je Senat odbio da glasa o tom predlogu.

Nova runda pregovora predsednika i demokrata i republikanca u Kongresu – ponovo bez dogovora. Posle sastanka demokrate su saopštile da se sa predsednikom sada bolje razumeju oko nekih mogućnosti, ali da dogovor o otvaranju vlade nije postignut.

„Nastavićemo sa razgovorima, ali smo predsedniku smo stavili do znanja da ne možemo da rešimo ovo dok se ne otvori vlada. Mi želimo da granica bude bezbedna i da branimo zemlju i ustav i to ćemo raditi najbolje ako vlada bude otvorena, što smo rekli i predsedniku“, kazala je Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma.

„Apelovali smo na predsednika da ne drži milione Amerikanaca i federalne radnike kao taoce. Rekli smo mu da vlada mora biti otvorena, on je rekao da može da drži vladu zatvorenom mesecima čak i godinama. Nastavićemo sa razgovorima, ali jako je teško da napredujemo ako vlada bude zatvorena", izjavio je Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Posle demokrata, pred kamere je izašao i predsednik Tramp i dao nešto drugačiju izjavu.

"Bio je produktivan sastanak sa Šumerom i Pelosi, napredovali smo u pregovorima, imamo zajednički cilj da otvorimo vladu. Sastajaćemo se i tokom vikenda, oformili smo grupu koja će odlućiti šta ćemo da radimo sa granicom. Objasnio sam demokratama da su ulazi u našu zemlju dobro opremljeni, ali da postoji i 2000 milja duga granica koja je otvoreni prostor. Ove nedelje je mladi policajac ubijen u pokušaju da spreči ilegalni prelazak granice. Nećemo da se to više događa. Potrebna nam je čelična ili betonska konstrukcija. Cena je 5,6 milijardi dolara, a govorimo o nacionalnoj bezbednosti. Ovo nije igra, to moramo da uradimo“.

Nova demokratska većina u Predstavničkom domu sinoć je usvojila svoj predlog budžeta, ali njime se ne odobrava 5 milijardi dolara koliko predsednik Tramp traži za zid. Senat neće da prihvati predlog demokrata pre dogovora sa predsednikom, poručio je lider republikanske većine, Mič Mekonel.

“Predlog koji je usvojio demokratski donji dom vidim kao traćenje vremena i političko poziranje!”

Zbog zatvaranja vlade, 800 hiljada federalnih radnika ili radi bez plate ili je na prinudnom odmoru.

XS
SM
MD
LG