Linkovi

Tramp razgovarao sa vojnicima, vlada ostaje zatvorena


Predsednik Donald Tramp pozdravlja pripadnike pet rodova vojske preko video linka iz Ovalne kancelarije.
Predsednik Donald Tramp pozdravlja pripadnike pet rodova vojske preko video linka iz Ovalne kancelarije.

Predsednik Tramp je božićno jutro i četvrti dan zatvorene vlade proveo u Beloj kući u razgovoru sa vojnicima u međunarodnim misijama.

“Ne mogu da vam kažem kada će vlada biti otvorena, ali vam mogu reći da neće raditi dok ne budemo imali zid, ogradu, zovite to kako hoćete”, poručio je.

Preko noći, predsdnik i prva dama prisustvovali su božićnoj misi u Nacionalnoj katedrali. Tramovi nisu otišli na Floridu za praznike zbog zatvaranja vlade, a na Badnje veče su telefonom razgovarali sa decom – ali ne samo o deda Mrazu i poklonima.

Više bih voleo da vlada nije zatvorena. Evo, ja sam u Beloj kući, volim tu da budem, ali nisam sa svojom porodicom jer mislim da bi u ovom trenutku to bilo pogrešno”.

Predsednik se nada da će dobiti božićni poklon – 5 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom. Pregovori sa demokratama koje nude mnogo manje novca biće nastavljeni u četvrtak.

“Jedino demokrate ne žele zid”, izjavio je Tramp.

Lideri demorkata tvrde da podržavaju jače obezbeđivanje granice, samo ne u obliku zida i optužuju Trampa da zemlju vodi u haos. Predsednik je bio aktivan na Tviteru – i žalio se na demokrate, neke republikance i one koji napuštaju administraciju. Ipak, najveći strah izazvali su tvitovi u kojima napada američku centralnu banku.

“Mislim da isuviše brzo podižu kamatne stope”, kaže predsednik.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin je, tokom vikenda, razgovarao sa direktorima šest najvećih banaka, ali se uprkos tome desio najveći pad berzanskih indeksa ikada na Badnje veče.

XS
SM
MD
LG