Linkovi

Grad Njujork otkazuje poslovne ugovore sa Trampovom organizacijom


Predsednik Donald Tramp dolazi na skup svojih pristalica u Vašingtonu, 6. januara 2021.
Predsednik Donald Tramp dolazi na skup svojih pristalica u Vašingtonu, 6. januara 2021.

Rodni grad predsednika Donalda Trampa, Njujork, saopštio je da će otkazati sve ugovore sa njegovom poslovnom organizacijom zbog smrtonosnog upada Trampovih pristalica u američki Kongres prošle nedelje.

“Grad Njujork se neće dovoditi u vezu sa tim neoprostivim činom, ni na koji način", naveo je gradonačelnik Bil de Blazio u formalnom saopštenju. De Blazio je rekao da je počeo proces "prekida svih ugovora" za upravljanje karuselom i dva klizališta u Central parku, koje Trampovoj kompaniji donose oko 17 miliona dolara godišnje.

Trampov sin Erik odbacio je potez gradskih vlasti i rekao da će uslediti tužba.

“Ovo je još jedan primer nekompetentnosti gradonačelnika De Blazija i njegovog grubog zanemarivanja činjenica", izjavio je. "Grad Njujork nema pravo da prekida naše ugovore i ako reše da nastave sa tim, dugovaće Trampovoj organizaciji 30 miliona dolara. Ovo je najobičnija politička diskriminacija i mi ćemo se žestoko boriti protiv toga."

Odluka De Blazija je najnoviji primer kako su neredi 6. januara negativno uticali na predsednikove privatne poslove. Tri dana ranije, Asocijacija profesionalnih igrača golfa Amerike glasala je da se njen šampionat sledeće godine održi na nekom drugom mestu, a ne na Trampovim terenima u Nju Džersiju.

Šopifaj, globalni gigant softverske e-trgovine, uklonio je sve onlajn prodavnice povezane sa predsednikom, dok su Tviter i druge platforme za društvene medije zatvorile njegove naloge.

6. januara, Tramp je pozvao hiljade svojih pristalica koje su došle u Vašington na "Marš za spas Amerike" da marširaju ka zgradi Kapitola, u kojoj su članovi oba doma Kongresa zasedali da formalno potvrde pobedu novoizabranog predsednika Džoa Bajdena na izborima.

“Imaćete nelegitimnog predsednika. To ćete imati i ne možemo to da dozvolimo", poručio je Tramp gomili pristalica. "Borićemo se žestoko, i ako se ne bude borili svim silama, više nećete imati svoju zemlju."

Hiljade Trampovih pristalica posle toga su došle do Kongresa, gde su mnogi probili policijske barikade i na silu ušli u zgradu. Šestoro ljudi izgubilo je život u samom incidentu ili ubrzo posle njega.

XS
SM
MD
LG