Linkovi

Direktor Glasa Amerike promenio zaduženja reporterke iz Bele kuće


ARHIVA - Predsednik Donald Tramp dolazi na brifing sa novinarima u Beloj kući, 3. avgusta 2020.

Kongresmeni Gregori Miks iz Njujorka i Majkl Mekol iz Teksasa kritikovali su direktore američke Agencije za globalne medije (USAGM) i Glasa Amerike zbog odluke da premeste na druge dužnosti reporterku Glasa Amerike koja prati Belu kuću.

Petsi Vidakusvara je u ponedeljak uveče obaveštena da joj je promenjeno zaduženje, nekoliko sati nakon što je iskusna novinarka pokušala da postavi pitanje državnom sekretaru Majku Pompeu posle govora koji je održao u sedištu Glasa Amerike.

“Ovo su Sjedinjene Američke Države - mi ne kažnjavamo novinare što traže odgovore na pitanja. Slobodna i objektivna štampa je u središtu našeg Ustava i naše demokratije", saopštili su u zajedničkom saopštenju Miks, novi šef Odbora za spoljnopolitičke odnose u Predstavničkom domu, i vodeći republikanski član odbora Mekol. Oni su pozvali upravu Glasa Amerike da objasni svoje poteze i vrati Vidakusvaru na zaduženje da prati rad predsednika.

Državni sekretar Majk Pompeo razgovara sa direktorom Glasa Amerike Robertom Rajlijem u središtu Glasa Amerike u Vašingtonu, 11. januara 2021.
Državni sekretar Majk Pompeo razgovara sa direktorom Glasa Amerike Robertom Rajlijem u središtu Glasa Amerike u Vašingtonu, 11. januara 2021.

Vidakusvara je u ponedeljak, oko 10:30 uveče, obaveštena da se preraspoređuje na opšte reporterske zadatake umesto praćenja Bele kuće. Razlog za odluku nije naveden.

Na upućena pitanja o preraspoređivanju Vidakusvare, portparol direktora Glasa Amerike odgovorio je da medijska organizacija ne komentariše kadrovska pitanja. Američka agencija za globalne medije nije odgovorila na upit novinara Glasa Amerike o toj odluci.

Direktori Glasa Amerike imaju ovlašćenje da preraspoređuju osoblje u skladu sa svojim procenama i željama. Međutim, organizacije za zaštitu novinara i agencija koja štiti uzbunjivače kritikovali su taj potez kao napad na slobodu štampe.

Iako je Glas Amerike finansiran iz saveznog budžeta, novcem poreskih obveznika, njegovi novinari rade u okviru zakonskog principa koji štiti njihovu nezavisnost od političkih uticaja. Tu tradiciju je, međutim, počeo da dovodi u pitanje direktor USAGM Majkl Pek, koga je postavio predsednik Donald Tramp, a stupio je na dužnost prošlog juna.

Preuzete mere protiv Vidakusvare su "napad na prvi amandman", saopštio je Zik Miler, predsednik Kluba dopisnika Bele kuće.

Preraspoređivanje novinarke Petsi Vidakusvare zato što je radila svoj posao i postavljala pitanja je napad na upravo one ideale koje je državni sekretar pominjao u svom govoru", ocenio je Miler.

Dodao je da sklanjanje Vidakusvare sa zadatka u Beloj kući "nanosi štetu interesima svih Amerikanaca koji zavise od slobode štampe da bi saznali o postupcima svoje vlade i pruža ohrabrenje pokušajima da se ograniči sloboda štampe u drugim delovima sveta."

Petsi Vidakusvara trebalo je da putuje sa predsednikom Donaldom Trampom u utorak i prati njegovu posetu Teksasu. Bilo je to prvo javno pojavljivanje predsednika Trampa nakon što su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa prošle nedelje, što je dovelo do pogibije petoro ljudi, među kojima je i jedan pripadnik policije Kapitola.

I pre Pompeovog govora, Projekat za odgovornost vlade, organizacija koja štiti federalne uzbunjivače, pisao je Agenciji za globalne medije da upozori da planovi o praćenju tog obraćanja po svemu sudeći krše Povelju Glasa Amerike - koja sadrži principe nezavisnosti uređivačke politike agencije - i novinarsku etiku.

"Petsi je radila svoj posao. Njeno "preraspoređivanje" je proces političkog mešanja i kazne, ilegalno kršenje principa uređivačke nezavisnosti od spoljnih uticaja", rekao je za Glas Amerike Dejvid Seid, pravni zastupnik Projekta za odgovornost vlade. Njegova organizacija predstavlja više od 20 sadašnjih i bivših novinara Glasa Amerike koji su je kontaktirali, iz različitih razloga, proteklih meseci.

U zajedničkom saopštenju, kongresmeni Mekol i Miks su izjavili da su bili frustrirani kada su saznali da je Vidakusvari promenjeno zaduženje nakon što je postavila pitanja Pompeu. "Ako ne postoji legitimni razlog za taj potez, a on nije naveden, verujemo da ona treba da se vrati na svoje ranije zaduženje", poručili su.

U ponedeljak, Pomepo je, u Glasu Amerike, govorio o "američkoj izuzetnosti" i tome kako vidi pravu ulogu Glasa Amerike u promovisanju američkih vrednosti širom sveta. Usledila je kratka sesija pitanja koja je postavljao direktor Rajli, koji nije uključio pitanja koja je dostavila centralna redakcija agencije, a odnosila su se na prošlonedeljni napad na Kapitol, i Pompeovu odluku od tog jutra da Hutije u Jemenu proglasi terorističkom organizacijom.

Dok je državni sekretar izlazio iz zgrade, Vidakusvara ga je pratila i pokušala da mu postavi pitanja. Na video snimku događaja, čuje se kako ga, između ostalog, pita da li se sada kaje što je izjavio da će biti glatke tranzicije na "drugu Trampovu administraciju", iako je Tramp izgubio izbore od demokrate Džoa Bajdena. Na snimku se čuje i novinarka kako direktora Rajlija pita zbog čega nije postavio pitanja na koja su novinari Glasa Amerike tražili odgovor. Direktor se čuje kako pita Vidakusvaru ko je, a nakon što se predstavila rekao joj je: "Očigledno, ne umete da se ponašate" i dodao da ona nema ovlašćenje da postavlja pitanja. Vidakusvara je odgovorila da je novinar i da je njen posao da postavlja pitanja.

Pre nego što je preraspoređena na drugu dužnost, Vidakusvara je pratila Belu kuću za vebsajt, televiziju i radio Glasa Amerike a takođe je voditeljka podkasta za indonežanski servis, gde je počela da radi kao reporter.

U svom govoru u sedištu Glasa Amerike, Pompeo je apelovao na novinare agencije da sprovode njenu misiju i podržavaju slobodu štampe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG