Linkovi

Tramp se sprema da pokrene predsedničku kampanju posle izbora 8. novembra?


Bivši predsednik SAD Donald Tramp govori na nedavnom skupu u Arizoni (Foto: AP/Matt York)
Bivši predsednik SAD Donald Tramp govori na nedavnom skupu u Arizoni (Foto: AP/Matt York)

Na nedavnom skupu svojih pristalica u Robstaunu u Teksasu, bivši predsednik Donald Tramp dobio je podršku prisutnih dok je pričao o svoje prve dve kampanje za Belu kuću - i najavio treću.

„Da bi naša zemlja ponovo bila uspešna, bezbedna i slavna, verovatno ću to morati da uradim ponovo“, rekao je Tramp.

Reč „verovatno“ bi uskoro mogla da nestane iz Trampovih govora. Saradnici bivšeg predsednika tiho se pripremaju za predsedničku kampanju 2024. koja bi mogla da bude pokrenuta ubrzo nakon kongresnih izbora sledeće nedelje, dok Tramp pokušava da iskoristi očekivane pobede republikanaca kako bi postao prvi kandidat za nominaciju svoje stranke, prenosi agencija Asošijeted pres.

„Verujem 95 odsto da će se kandidovati“, kaže Rajns Pribus, bivši Trampov šef osoblja u Beloj kući. Pravo pitanje je, smatra Pribus, da li će drugi glavni kandidati ući u trku. Ako se predsednik Tramp kandiduje, biće veoma teško da ga pobedi bilo koji republikanac.

Još jedna kampanja bi bila izuzetan preokret za bilo kog bivšeg predsednika, pogotovo za onog ko je ušao u istoriju kao prvi koji je dva puta bio opozvan i ostao upleten u višestruke i intenzivne krivične istrage, uključujući ispitivanje poverljivih dokumenata koje je držao u svom letnjikovcu Mar-a-Lago, kao i pokušaj da izvrši pritisak na izborne zvaničnike da ponište rezultate izbora 2020.

Međutim, Tramp je, prema rečima bliskih saradnika, željan da se vrati u političku igru. Mada je pričao o toji ideji još pre nego što je napustio Belu kuću, saradnici i saveznici sada veruju da će period od dve nedelje posle izbora 8. novembra biti mogući trenutak za saopštenje o tome, iako upozoravaju da on još nije doneo odluka i da bi - kao i uvek kada je Tramp u pitanju - stvari mogle da se promene, posebno ako se rezultati izbora odlože zbog ponovnog prebrojavanja glasova ili mogućeg drugog kruga izbora u Džordžiji.

Međutim, i dok su u toku diskusije o potencijalnim mestima i datumima za zvanično saopštenje o pokretanju kampanje, Tramp nastavlja da nagoveštava mogućnost da saopšti svoje namere na jednom od skupova koje je planirao. Pripreme dolaze u trenutku kada Tramp pojačava svoje napore da pomogne kandidatima za Kongres u poslednjim nedeljama uoči izbora, nadajući se da će povratiti pozicije republikanaca u Kongresu kako bi stvorio zamah za svoju kampanju.

Tramp je dramatično povećao svoje donacije nakon što se suočio sa kritikama da nije finansijski dovoljno pomogao svojim favorizovanim kandidatima. Njegov nedavno pokrenut MAGA Inc. super komitet za političku akciju je sada potrošio više od 16,4 miliona dolara na oglase u nekoliko ključnih država, prema firmi za praćenje oglasa AdImpact, uz dodatna ulaganja koja se očekuju do dana izbora.

Borba za Kongres na izborima u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:33 0:00

Tramp nastavlja da drži skupove u znak podrške određenim kandidatima, sa 30 skupova do sada u 17 država, zajedno sa desetinama virtuelnih skupova i više od 50 skupova za prikupljanje sredstava. Njegova poslednja turneja uoči izbora odvešće ga u Ohajo i Pensilvaniju, dve ključne države u kojima je njegova podrška pomogla kandidatima da obezbede svoje pobede na primarnim izborima. Takođe će se vratiti u Ajovu, gde se održavaju prvi primarni izbori za stranačke predsedničke nominacije.

Trampov "Save America" komitet za političku akciju kaže da je prikupio skoro 350 miliona dolara u ovom izbornom ciklusu za republikanske kandidate uključujući prikupljanje sredstava na internetu.

Dok je Trampov tim identifikovao potencijalne aktiviste za izborne štabove u ključnim državama, prema njegovim saradnicima, njihovo angažovanje još nije počelo. Očekuje se da će Trampova izborna kampanja, barem u svojim ranim mesecima, zadržati sedište na Floridi i ličiti na njegovu sadašnju političku operaciju, koju nadgleda mala grupa savetnika.

Kampanja za predsedničke izbore 2024. će faktički početi kada se birališta zatvore 8. novembra, a potencijalni kandidati proveli su mesece pažljivo postavljajući temelje za svoje očekivane kampanje. To uključuje guvernera Floride Rona DeSantisa, koji se smatra Trampovim najjačim rivalom i koji ima široku mrežu donatora. Drugi mogući kandidati, senator iz Teksasa Ted Kruz, senator sa Floride Rik Skot i senator iz Arkanzasa Tom Koton, agresivno su podržavali svoje favorite na kongresnim izborima, kao i bivši potpredsednik Majk Pens, bivši državni sekretar Majk Pompeo i bivša ambasadorka u UN Niki Hejli.

Tramp se, u međuvremenu, suočava sa sve većim problemima. On je i dalje duboko polarizujuća ličnost, posebno nakon što je poslednje dve godine proveo šireći laži o izborima 2020. Mada je i dalje izuzetno popularan među republikancima, oktobarska anketa agencija AP i NORC pokazala je da 43 odsto republikanaca ne želi da se Tramp kandiduje za predsednika 2024.

Mnogi u Trampovoj okruženju su ga zato pozvali da odloži svoje saopštenje o pokretanju kampanje do vremena posle novembarskih izbora kako bi izbegao da se oni pretvore u referendum o njemu.

Drugi bliski Trampu i dalje su skeptični da će on na kraju želeti da prođe kroz još jednu izbornu trku, ističući da njegov ego ne bi mogao da podnese još jedan poraz dok takođe strahuje od mogućih optužnica. Drugi se pitaju da li će on na kraju završiti na glasačkom listiću 2024. godine, čak i ako pokrene kampanju.

Kampanjama je takođe potrebno osoblje, a Trampovo okruženje se značajno smanjilo u poslednje dve godine. Očekuje se da će mnogi bivši saradnici izbegavati još jedan pokušaj jer su raskinuli sa Trampom, nastavili svojim putem ili se plaše da bi ih umešanost mogla izložiti potencijalnim pravnim problemima - i računima advokata.

Za nekoga ko je na pragu pokretanja predsedničke kampanje, Tramp takođe ostaje neuobičajeno opterećen pravnim problemima. U toku je intenzivirana istraga sekretarijata za pravosuđe o tome kako je stotine dokumenata sa poverljivim oznakama završilo u njegovom klubu u Palm Biču na Floridi. Državni tužioci u Džordžiji nastavljaju da istražuju njegove napore da poništi rezultate izbora 2020, dok sekretarijat za pravosuđe i odbor Predstavničkog doma i dalje istražuju napad na Kapitol 6. Januara zbog čega mu je nedavno uručen obavezujući poziv da svedoči.

U Njujorku, državna tužiteljka Letiša Džejms optužila je Trampa, da je njegova kompanija decenijama falsifikovala knjigovodstvene podatke. Trampova organizaciji je takođe pod istragom za poresku prevaru, a Tramp je nedavno dao iskaz u tužbi koju je podnela E. Džin Kerol, koja tvrdi da ju je Tramp silovao sredinom 1990-ih što on negira.

U međuvremenu, mnogi republikanci širom zemlje, od donatora do dugogodišnjih lidera i običnih glasača, nisu sigurni da li ponovo žele da podrže Trampa.

Na nedavnoj akciji prikupljanja sredstava Republikanske stranke u Ajovi koju je predvodio Majk Pens, birači su pohvalili Trampovo vreme na funkciji, ali su bili podeljenih mišljenjai oko toga da li žele da on pokrene još jednu kampanju.

„Volela bih da ga ponovo vidim u trci“, rekla je 81-godišnja Džejn Marfi, dugogodišnja republikanska volonterka u okrugu, koja živi u Davenportu. „Smeta mi zbog nekih stvari koje kaže. Ali obavlja posao, jasno i jednostavno.”

Međutim, Kerol Krejn, republikanska aktivistkinja iz istočne Ajove, izrazila je uzdržanost.

„Mislim da je mnogo republikanaca jednostavno umorno od drame i borbi“, rekla je 73-godišnja Krejn. „Ljudi tiho kažu da bi bilo lepo kada bi mogao da podrži nekoga i da dostojanstveno ode.”

XS
SM
MD
LG