Linkovi

Tužioci traže šestomesečnu zatvorsku kaznu za bivšeg Trampovog savetnika


ARHIVA - Bivši strateg Bele kuće Stiv Benon ispred suda u Njujorku ( Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)
ARHIVA - Bivši strateg Bele kuće Stiv Benon ispred suda u Njujorku ( Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)

Sekretarijat za pravosuđe u ponedeljak je zatražio od federalnog sudije da Stiva Benona, savetnika bivšeg predsednika Donalda Trampa, osudi na šestomesečnu zatvorsku kaznu zato što je iz loše namere sprovodio "strategiju pružanja otpora i nepoštovanja" protiv kongresnog odbora koji istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Benon, uticajni ultra-desničarski političar, u julu je proglašen krivim po dve tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa, zato što se nije odazvao obavezujućem pozivu da svedoči i prosledi tražena dokumenta.

Predviđena kazna za svaku tačku je 30 dana do godine u zatvoru, te novčana kazna od 100 do 100.000 dolara. Kazna bi Benonu trebalo da mu bude izrečena u petak.

Tužioci su u preporuci sudiji saopštili da su ih Benonovi potezi, između ostalog i odbijanje da odboru do sada prosledi "barem jedan dokument", naveli da predlože veću zatvorsku kaznu.

Od sudije su takođe zatražili da bivšem Trampovom savetniku izrekne maksimalnu novčanu kaznu od 200.000 dolara zato što je Benon "insistirao da će radije platiti maksimalnu kaznu nego sarađivati sa rutinkom finansijskom istragom pre izricanja kazne".

"Tokom trajanja ovog slučaja, optuženi je koristio to što je poznat - i kroz konferencije za novinare u sudnici i svoj podkast - da u javnosti govori o svom odbijanju, iz loše namjere, da poštuje obavezujući poziv kongresnog odbora što je potpuno ignorisanje vladinih procesa i zakona. Izjave optuženog dokazuju da cilj njegovog nepoštovanja (Kongresa) nije bio da zaštiti izvršnu privilegiju ili Ustav, već da podrije napore odbora da istraži istorijski napad na vladu", naveli su tužioci.

Benonovi advokati su saopštili da bi njihov klijent trevalo da bude osuđen samo na uslovnu kaznu. Ako sudija bude insistirao na pritvaranju, onda bi Benonu trebalo da bude dozvoljeno da kaznu služi kod kuće, a ne u zatvoru, saopštili su advokati

Protiv Benona je prošlog mjeseca, u Njujorku, takođe podignuta optužnica za pranje novca i zaveru u vezi sa Trampovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između Sjedinjenih Država i Meksika.

Benon, koji se izjasnio da nije kriv, mogao bi da bude osuđen na do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Optužnica države Njujork slična je federalnoj koja je protiv Benona i drugih podignuta u avgustu 2020. godine. Međutim, Tramp ga je pomiliovao tokom poslednjih sati predsedničkog mandata.

Benon je bio jedan od ključnih Trampovih savetnika tokom predizborne kampanje 2016. godine, a zatim je bio strateg Bele kuće tokom 2017. godine, pre spora sa Trampom. NJihovi odnosi kasnije su poboljšani.

XS
SM
MD
LG