Linkovi

Kongresna komisija: Tajna služba plaćala "astronomske cene soba" u Trampovim hotelima


ARHIVA - Tramp Hotel na Aveniji Pensilvanija u Vašingtonu
ARHIVA - Tramp Hotel na Aveniji Pensilvanija u Vašingtonu

Privatna kompanija Donalda Trampa tražila je od Tajne službe da plaća sobe u njegovim hotelima i odmaralištima po višim cenama od onih koje američka vlada dozvoljava za svoje radnike, najmanje 40 puta za vreme njegovog predsedničkog mandata, uključujući dve situacije kada su agentima sobe naplaćivane više od 1.100 dolara za noć, pokazuju dokumenta koja je u ponedeljak objavila kongresna komisija za nadzor rada vlade.

Tajnoj službi su sobe naplaćene po ceni od više od 800 dolara za noć najmanje 11 puta, kada su agenti odsedali u Mar-a-Lagu na Floridi, Trampovom hotelu u Vašingtonu i drugim lokacijama, saopštila je komisija Predstavničkog doma za nadzor vlade. Takođe je zabeleženo da je Tramp dok je bio predsednik više od 500 puta posetio svoje hotele i odmarališta.

"Astronomske" cene ukazuju da su "poreski obveznici možda doprinosili povećanju profita kompanijama bivšeg predsednika koje nisu sjajno poslovale", napisala je članica Predstavničkog doma iz Njujorka, Kerolajn Maloni u pismu Tajnoj službi u ponedeljak, u kome je zahtevala dodatne informacije.

Trampova organizacija demantuje da su cene naplaćivane Tajnoj službi bile problematične i navodi da je sobe i druge usluge po realnoj ceni, uz velike popuste ili čak besplatno.

“Porodica Tramp je verovatno prva porodica u američkoj istoriji koja nije profitirala od američke vlade", saopštio je Erik Tramp. "Predsednik Tramp je najveći deo svoje kampanje finansirao stotinama miliona dolara sopstvenog novca i odbio ugovore u domenu nekretnina širom sveta, u vrednosti od više milijardi dolara."

Trampova organizacija je naplatila agenciji koja je zadužena za zaštitu predsednika i njegove porodice račune u vrednosti od najmanje 1,4 milona dolara, pokazuju podaci Tajne službe koje je objavila komisija. Kongresna komisija navodi da je ukupan račun verovatno bio veći.

Kombinovana fotografija Tramp hotela u Njujorku i predsednika Donalda Trampa.
Kombinovana fotografija Tramp hotela u Njujorku i predsednika Donalda Trampa.

Demokrate i vladine agencije za nadzor su više puta kritikovale bivšeg predsednika zbog drskih pokušaja da profitira od novca poreskih obveznika za vreme njegovog mandata.

Pored novca Tajne službe, iz perioda kada je njegova porodica posećivala njegove klubove i hotele, Tramp je bio domaćin stranim zvaničnicima na svojim imanjima, što je takođe iziskivalo smeštaj za agente koji su ga pratili. Peredsednik je pokušao da izdejstvuje da se Trampov nacionalni Doral golf klub na Floridi izabere kao lokacija za sastanak globalnih lidera Grupe 7, ali je odustao od te ideje posle burne javne reakcije.

Među objavljenim dokumentima je račun koji se odnosi na boravak najstarijeg sina Donalda Trampa, Dona juniora, u Trampovom hotelu u istoj ulici gde se nalazi Bela kuća. Agentima Tajne službe koji su ga čuvali tada je noć naplaćena po ceni od 1.185 dolara, što je više od pet puta veće od vladine per-diem sume za plaćanje smeštaja, navela je komisija, iako je agenciji dozvoljeno da pravi izuzetke.

XS
SM
MD
LG