Linkovi

Većina birača u SAD smatra da su izbori u novembru ključni za budućnost zemlje


ARHIVA - Glasanje na biračkom mestu u Atlanti, u Džordžiji (Foto: AP/Brynn Anderson, File)
ARHIVA - Glasanje na biračkom mestu u Atlanti, u Džordžiji (Foto: AP/Brynn Anderson, File)

Grem Din iz Koledžvila u Pensilvaniji smatra da ima mnogo toga obeshrabrujućeg kada je reč o stanju zemlje i politike ovih dana. S obzirom na to da živi u saveznoj državi u kojoj se vodi jedna od ključnih trka za mesto u Senatu, Din kaže da je meta stalnih negativnih političkih oglasa zbog kojih je lako usredsrediti se na ono što nije dobro u zemlji.

Međutim, 40-godišnji nastavnik engleskog jezika nema nameru da se isključi iz demokratskog procesa. Vjeruje da su prvi izbori na nacionalnom nivou, od napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine "najznačajniji" u odnosu na glasanje prethodnih godina.

“Mogli bi da promene smer u kojem se zemlja kreće", kaže Din, koji ne pripada ni jednoj stranci, ali naginje demokratama.

Din nije jedini koji smatra da su ovi izbori izuzetno važni. Prema novoj anketi agencije Asošijeted pres i Centra za javno istraživanje NORC, 71 odsto registrovanih birača smatra da se na izborima ove godine odlučuje o samoj budućnosti SAD. To je slučaj i sa biračima koji žele da republikanci osvoje većinu u Kongresu, ali i onima koji žele da demokrate zadrže kontrolu, doduše iz različih razloga.

Oko dve trećine birača kaže da su pesimisti u pogledu političke situacije, dok ubedljiva većina iz obe stranke - oko 80 procenata - smatra da je glasanje ove godine izuzetno ili veoma važno.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se ovogodišnji izbori za Kongres održavaju u jedinstvenim uslovima, sa biračima koji su istovremeno iscrpljeni političkim procesom ali i odlučni da učestvuju u njegovom oblikovanju. To bi moglo da rezultira velikim odzivom birača.

U politički podeljenom Mičigenu, više od 150.000 birača već je glasalo poštom. Glasačke listiće poštom za sada je zatražilo ukupno 1,6 miliona ljudi, daleko više nego 1,16 miliona na izborima za Kongres 2018. godine.

Učesnici ankete saglasni su da stvari ne funkcionišu, ali iznose različite primedbe u pogledu smjera u kojem se zemlja kreće.

Rik Mur, 67-godišnji pisac i muzičar iz Las Vegasa, kaže da je nezadovoljan predsednikom Džo Bajdenom i to "ne samo zato što je republikanac". Mur Bajdena naziva "većom marionetom" od bilo kog predsednika za njegovog života.

"Važno mi je da republikanci imaju što veću kontrolu zato što se nećemo brzo otarasiti demokratskog predsednika", kaže Mur.

Dodaje i da mu se ne sviđa način na koi demokratski političari vode države u kojima su na vlasti, uključujući i guvernera Nevade Stiva Sisolaka, i ocenjuje da demokrate "koriste reč demokratija da bi nas naterali da radimo šta oni žele".

"Želeo bih da moj glas bude više zastupljen", kaže Mur.

Od prošlih izbora za Kongres, glasači su zauzeli negativniji stav o zemlji i pravima: 70 odsto je nezadovoljno situacijom u SAD, što je rast u odnosu na 58 procenata u oktobru 2018.

Republikanci su veoma nezadovoljni demokratom u Beloj kući. Demokrate su manje negativne od kako je Donald Tramp napustio položaj, ali su uglavnom i dalje nezadovoljne situacijom u zemlji.

Stanjem individualnih prava i sloboda nezadovoljno je 58 odsto birača, što je rast u odnosu na 42 procenta 2018. Oko dve trećine republikanaca je sada nezadovoljno, nakon što je oko polovine bilo zadovoljno kada je Tramp bio na položaju. Među demokratama, stavovi su uglavnom ostali nepromenjeni - oko polovine je nezadovoljno.

Šon Hartlidž, smatra da njeni hrišćanski stavovi nisu dobro zastupljeni i poručuje da bi volela da glasa za nekog "ko se stvarno zalaže za ono što verujete", ali ističe da je važno glasati bez obzira na to. Majka dvoje dece iz Ohaja, koja glasa za republikance, ocenjuje da je smer u kojem se zemlja kreće "katastrofalan" i poziva se na inflaciju i pad moralnih vrednosti.

Teana Taunsend iz Mičigena saglasna je da stvari nazaduju. Međutim, Taunsend smatra da su abortus, zdravstvena zaštita i policijska brutalnost oblasti koje naročito zabrinjavaju i gde su prava ugrožena.

"Minimalni je napredak u pravom smeru u mnogim područjima, naročito kada je reč o manjinama. Njihova prava nisu ista kao i prava drugih rasa i kultura", ističe Taunsend, koja je Afroamerikanka i pristalica Demokratske stranke.

Dodaje i da će u novembru glasati za inicijativu kojom bi se Ustavom Mičigena garantovalo prava na abortus.

Istraživanje pokazuje da većina birača smatra da će ishod izbora u novembru značajno uticati na pitanje abortusa. Većina u obje stranke kaže da će rezulatat imali veliki uticaj na ekonomiju.

Većina birača kaže da više veruje Republikanskoj stranci kada je reč o ekonomiji (39 odsto naprema 29) i borbi protiv kriminala (38% naprema 23%). Republikanci imaju manju prednost kada je reč o imigraciji (38% naprema 33%), a demokrate veliku kada su u pitanju pravo na abortus (45% naprema 22%), zdravstvena zaštita (42% naprema25%) i zakoni o biračkom pravu (39% naprema 29%).

Uprkos neizvesnom ishodu, Din iz Pensilvanije veruje da će američki sistem raditi u korist volje naroda.

"Važno je da naši predstavnici zastupaju ono što većina želi. To je ono što tvrdimo da radimo u ovoj zemlji i to bi trebalo i da bude tako. I nadam se da će biti", zaključuje Din.

XS
SM
MD
LG