Linkovi

Pens pozvao republikance da prestanu sa napadima na FBI zbog Trampa


ARHIVA: Bivši potpredsednik Majk Pens govori na konferenciji konzervativnih studenata u Vašingtonu 26. jula 2022.
ARHIVA: Bivši potpredsednik Majk Pens govori na konferenciji konzervativnih studenata u Vašingtonu 26. jula 2022.

Bivši potpredsednik Majk Pens apelovao je na američke republikance da prestanu sa napadima na Federalni istražni biro (FBI) zbog pretrage imanja Donalda Trampa na Floridi, i kritikovao pozive nekih saveznika bivšeg predsednika da se ukine finansiranje birou, navodeći da je to "podjednako pogrešno" koliko i inicijative demokratskih aktivista da preusmere sredstva namenjena policiji.

Pens je takođe rekao da bi, u slučaju da bude pozvan da svedoči pred kongresnom komisijom koja istražuje nerede u američkom Kongresu 6. januara 2021, "razmotrio sa dužnom pažnjom" taj poziv.

Bivši potpredsednik je pozvao na uzdržanost u trenutku dok zvaničnici zaduženi za sprovođenje zakona upozoravaju da je znatno porastao broj pretnji nasiljem federalnim agentima i vladinim ustanovama, nakon što su agenti FBI prošle nedelje pretresli Mar-a-Lago u okviru istrage koju vodi Sekretarijat za pravosuđe o poverljivim dokumentima Bele kuće koja su ranije ove godine otkrivena na Trampovom imanju.

Na jednom skupu u Nju Hempširu, Pensu je postavljeno pitanje šta je bila njegova prva reakcija kada je čuo za FBI-jevu pretragu Trampove kuće. Pens, koji kao i Tramp, razmišlja o kandidaturi za Belu kuću 2024, rekao je da je bio uznemiren zbog, kako se izrazio, politizacije FBI-ja. Takođe je rekao da je Sekretarijat za pravosuđe i sekretar Merik Garland trebalo da budu direktniji i otvoreniji u pogledu toga šta je navelo vlasti da sprovedu pretres.

Međutim, Trampov bivši potpredsednik je takođe imao poruku za Republikansku partiju.

"Želeo bih da podsetim svoje republikanske kolege da možemo da pozovemo sekretara za pravosuđe na odgovornost zbog odluke koju je doneo, a da ne napadamo službenike FBI-ja", izjavio je na jednom političkom skupu na koledžu Sent Anselm.

“Republikanska partija je stranka reda i zakona", dodao je Pens. "Naša stranka stoji uz muškarce i žene čiji je posao sprovođenje reda na federalnom, državnom i lokalnom nivou, i ti napadi na FBI moraju da prestanu. Pozivi da se ukinu finansije FBI su podjednako pogrešni kao i pozivi da se prestane sa finansiranjem policije."

Federalne vlasti i privatne organizacije za praćenje ekstremizma upozorile su da sve veći broj vatrenih Trampovih pristalica deluje spremno da napadne agente FBI ili druge koji su, prema njihovom uverenju, otišli predaleko u istrazi bivšeg predsednika.

Zgrada FBI u Sinsinatiju u Ohaju, 11. avgusta 2022.
Zgrada FBI u Sinsinatiju u Ohaju, 11. avgusta 2022.

U Ohaju, muškarac koji je nosio neprobojni prsluk, naoružan automatskom puškom i pneumatskim pištoljem za zakivanje eksera, ubijen je nakon što je pokušao da na silu uđe u kancelariju FBI-ja u Sinsinatiju. U Pensilvaniji, jedan muškarac je uhapšen nakon što je na društvenim medijima objavio pretnje smrću agentima biroa.

Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je da su pretnje agentima i Sekretarijatu za pravosuđe "opasne i za svaku osudu". FBI je upozorio svoje agente da preduzmu mere predostrožnosti, zbog povećanog broja pretnji birou na društvenim mrežama. Neki republikanski članovi Kongresa i drugi traže da se FBI rasformira, ili da se smanji njegovo finansiranje.

Pens, koji strateški nastoji da se distancira od bivšeg šefa, svoj odgovor je započeo rečima: "Vidite, prilično je dobro poznato da predsednik Tramp i ja imamo svoja neslaganja". Ipak, Pens pažljivo vodi računa da često podseća na dostignuća "administracije Tramp-Pens", u nadi da će se to dopasti biračima koji su možda podržavali Trampovu politiku ali ih je odbilo njegovo ponašanje.

Putevi su im se razišli 6. januara 2021, kada je rulja ogorčenih Trampovih pristalica upala u Kapitol u pokušaju da zaustavi formalnu potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena. Tramp je kritikovao svog potpredsednika zato što je odbio da uloži primedbu ili odloži potvrdu - što je nešto za šta Pens nije imao ustavno ovlašćenje. Lažna vešala su podignuta na nacionalnom travnjaku ispred Kongresa, a ljudi koji su upali u Kapitol su skandirali "Obesite Majka Pensa!"

Pens je ranije odbijao da kaže da li bi sarađivao sa komisijom Predstavničkog doma koja istražuje pobunu, u slučaju da ona zatraži njegovo svedočenje. U sredu je rekao da bi razmotrio taj poziv.

“U slučaju da dobijem poziv za učešće, razmotrio bih ga", rekao je Pens, dodajući da bi prvo razmislio o "jedinstvenoj ulozi" u kojoj je služio zemlji kao potpredsednik.

“Bio bi to istorijski presedan da jedan potpredsednik bude pozvan da svedoči na Kapitol Hilu, ali kao što sam rekao, ne želim da prejudiciram", izjavio je. "U slučaju da nam se ikada uputi formalni poziv, razmotrili bismo ga sa dužnom pažnjom."

XS
SM
MD
LG