Linkovi

Tramp pokušavao da opstruiše istragu o poverljivim dokumentima u Mar-a-Lagu


Trampova kuća u Mar-a-Lagu na Floridi
Trampova kuća u Mar-a-Lagu na Floridi

VAŠINGTON - Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da su poverljiva dokumenta najverovatnije "sakrivana i uklanjana" iz kuće Donalda Trampa u Mar-a-Lagu na Floridi, u pokušaju da se opstruiše federalna istraga o vladinim dokumentima koji su protivzakonito tamo odneti.

FBI je tokom nedavnog pretresa u Mar-a-Lagu zaplenio 33 kutije sa više od 100 poverljivih dokumenata koji su bili sklonjeni u Trampovoj kancelariji, pokazuju objavljeni delovi dokumenta koji je osnov naloga za pretres.

U tom objavljenom dokumentu je nagovešteno da su Trampovi saradnici možda namerno obmanjiavali nadležne o tome da li dokumenta od najveće tajnosti stoje u Mar-a-Lagu.

Sekretarijat za pravosuđe objavio je da je pretres izvršen jer su nedostajala neka poverljiva dokumenta, ali i da postoji sumnja da je još dokumenata ostalo u Trampovoj kući - uprkos tome što bivši predsednik tvrdi da je uzet sav materijal.

Sekretarijat za pravosuđe ipak nije odgovorio na pitanje koje najviše zanima javnost: zašto je Tramp držao kod sebe određena dokumenta iz Bele kuće i zašto ih nije vratio kada su zatražena. Odsustvo tog odgovora sugeriše da ga nadležni možda i nemaju.

U dokumentu se navodi da su pripadnici FBI-a i Sekretarijata za pravosuđe bili u Mar-a-Lagu 3. juna i da Trampov zastupnik tada nije objasnio zašto se tamo nalaze vladina dokumenta, uključujući i ona poverljiva, neka od njih i godinu i po dana pošto je Tramp napustio Belu kuću. Poseta Mar-a-Lagu desila se nedelju dana pošto je Sekretarijat za pravosuđe izdao obavezujući poziv da se dokumenta vrate.

Trampovi zastupnici tvrdili su tada da su se dokumenta nalazila u prostoriji za skladištenje u kući. Međutim, sekretarijat je posle uvida u video snimak iz kuće, objavio da postoje naznake da su dokumenta odatle sklanjana kako bi se opstruisala istraga. Nije objavljeno i ko je sklanjao dokumenta.

Kada su agenti došli u Mar-a-Lago u avgustu, pronašli su dokumenta i u Trampovoj kancelariji i u sobi za skladištenje, navodi sekretarijat.

Istraga je počela kada je Nacionalni arhiv, koji čuva sva dokumenta iz Bele kuće, objavio da nedostaju neka dokumenta.

Sekretarijat za pravosuđe objavio je osnov naloga za pretres kako bi se usprotivio Trampovom zahtevu da se imenuje specijalni sudija koji će uraditi reviziju celog predmeta. Okružni sudija Ejlin Kenon će saslušati argumente obe strane u četvrtak.

Ona je već nagovestila da ima nameru da imenuje specijalnog sudiju, ali je dala priliku i sekretarijatu da se izjasni.

XS
SM
MD
LG