Linkovi

Komisija za istragu napada 6. januara izglasala sudski poziv Donaldu Trampu za svedočenje


Arhiva: Donald Tramp govori tokom protesta povodom navodne izborne krađe u Vašingtonu 6. januara 2021. (Foto: REUTERS/Jim Bourg)
Arhiva: Donald Tramp govori tokom protesta povodom navodne izborne krađe u Vašingtonu 6. januara 2021. (Foto: REUTERS/Jim Bourg)

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021, izglasala je da se bivšem predsedniku Donaldu Trampu uputi sudski poziv za svedočenje.

Tu odluku podržalo je sedam članova iz redova demokrata i dvoje republikanca. Sa ukupno devet glasova doneta je odluka da Tramp dostavi dokumenta i svedoči pod zakletvom u vezi sa napadom na Kongres.

Tramp je jedina osoba u centru priče o onome što se dogodilo 6. januara. Zato želimo da ga čujemo”, rekao je predsedavajući komisijom kongresmen Berni Tompson – iz redova demokrata.

Prema federalnom zakonu, neodazivanje pozivu Kongresa za svedočenje ili dostavljanje dokumentacije, predstavlja prekršaj kažnjiv zatvorskom kaznom u trajanju od jednog do 12 meseci.

Ukoliko se pojedinac ogluši o poziv potrebno je da Predstavnički dom, u punom sastavu, glasa hoće li ga proslediti Sekretarijatu za pravosuđe - koji je ovlašćen da odluči hoće li podići optužnicu.

U nekoliko objava na društvenoj mreži "Istina" Donald Tramp nije precizirao da li će se odazvati sudskom pozivu koji bi mu mogao biti upućen narednih dana.

Objava Donalda Trampa na društvenoj mrež "Istina" (Foto: Truth/@realDonaldTrump)
Objava Donalda Trampa na društvenoj mrež "Istina" (Foto: Truth/@realDonaldTrump)

"Zašto me nisu zvali da svedočim pre nekoliko meseci? Zašto su čekali do samog kraja, njihovog poslednjeg zasedanja? Zato što je Komisija potpuna propast. Samo je dodatno podelila našu zemlju kojoj, inače, ide jako loše. Čitav svet joj se podsmeva", objavio je između ostalog bivši američki predsednik.

"Tramp unapred planirao da proglasi pobedu"

Tokom pretresa su objavljene su informacije, za koje članovi Komisije Predstavničkog doma tvrde, da ukazuju da je bivši američki predsednik imao unapred smišljen plan da, pre prebrojavanja glasova nakon predsedničkih izbora novembra 2020, proglasi pobedu - bez obzira na stvarni ishod glasanja.

Dokazi pokazuju da je njegov lažni pobednički govor planiran mnogo unapred, pre nego što su glasovi prebrojani. Plan je bio da proglasi pobedu bez obzira na stvarni rezultat glasanja”, rekla je tokom pretresa Zoi Lofgren, inače predstavnica demokrata iz Kalifornije.

Razgovarali smo i sa Bredom Parsejlom, koji je rukovodio kampanjom predsednika Trampa. Preneo nam je da je Tramp još u julu uoči izbora planirao da objavi da je pobedio na izborima, čak i slučaju poraza”, rekla je ona.

Materijali predstavljeni u četvrtak obuhvataju snimke izlaganja bivšeg potpredsednika Majka Pensa i Grega Džejkoba u kojima potonji opisuje da su se on i Pensov tadašnji šef kabineta Mark Šort pripremali da Tramp proglasi pobedu u izbornoj noći - bez obzira na ishod izbora.

Mark mi je nagovestio da postoji mogućnost proglađenja pobede u Beloj kući za koju bi se neki mogli zalagati – a pre nego što budu poznati izborni rezultati. Tražili su se načini da se izbegne da potpredsednik bude gurnut u situaciju da treba da iskaže stav o tome – u trenutku kada možda ne bi bilo dovoljno informacija o tome”, kaže Džejkob u snimku.

Nakon razgovora održanog 3. novembra 2020. Džejkob je pripremio dopis za Šorta koji je odbor Predstavničkog doma dobio od Nacionalnog arhiva – predstavivši ga prvi put tokom pretresa u četvrtak.

Od suštinske je važnosti da potpredsednik ne bude percipiran u javnosti kao osoba koja odlučuje o pitanjima koja se tiču spornih izbornih glasova pre potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica”, navodi se u dopisu.

Kesidi Hačinson, bivša pomoćnica šefa kabineta Bele kuće Marka Medouza, u iskazu u septembru rekla je da joj je Medouz preneo da je Tramp znao da je izgubio izbore, uprkos tome što je od zvaničnika u Džordžiji tražio da, kako je to tada formulisao, pronađu glasove neophodne kako bi bivđi predsednik pobedio u toj američkoj državi.

Sećam se da sam pogledala Marka i rekla mu da on nikako ne može misliti da ćemo izvesti tako nešto. Odgovorio mi je da je Tramp svestan da je gotovo – da zna da je izgubio. Ali, nastavićemo da pokušavamo”, rekla je Hačinson u iskazu pred odborom Predstavničkog doma Kongresa.

Potpredsednica istražnog odbora, republikanka Liz Čejni, istakla je da je bivši predsednik Tramp bio, kako ga je označila, centralni uzrok nereda 6. januara 2021.

Ništa se ne bi dogodilo da nije bilo njega. Lično i suštinski bio je uključen u sve to. Kako je tačno jedan čovek sve to izazvao? Usredredićemo se na stanje duha predsednika Trampa, njegove namere, motive i kako je druge podsticao da izvrše njegove naloge. Ukazaćemo i da bi se još jedan 6. januar mogao ponoviti ako ne preduzmemo potrebne mere da to sprečimo”, rekla je Čejni.

Odbor je do sada saslušao više od 1.000 svedoka i pregledao više od 130.000 stranica dokumenata.

Istraga o nasilju 6. januara se neće završiti ni posle poslednjeg pretresa, ali će se odbor fokusirati na pisanje sveobuhvatnog izveštaja o nalazima koji bi Kongresu mogao da se preda do kraja godine.

Tramp je ovu istragu nazvao "jednostranom, stranačkom, lovom na veštice".

Odbor je do sada održao osam sednica koje su uživo prenošenje na televiiji i svaka je imala jednu temu.

Osmi pretres, održan 21. jula, fokusirao se na Trampovu ulogu u neredima jer navodno nije hteo da osudi napad na Kongres, niti da svojim pristalicama kaže da se raziđu.

Od poslednjeg javnog pretresa, članovi odbora intervjuisali su još nekoliko važnih svedoka, poput bivšeg Trampovog državnog sekretara Majka Pompea ili Ilejn Čao, Trampove sekretarke za saobraćaj.

Kako je rekla republikanska članica odbora Liz Čejni, dobili su oko 800.000 stranica od Tajne službe, posle navoda u javnosti da su neke poruke izbrisane.

Koji su sledeći koraci?

Odboru Predstavničkog doma mandat prestaje kada u januaru dođe novi saziv Kongresa. Pre toga bi odbor trebalo da predstavi izveštaj o svojim nalazima i napiše preporuke Kongresu u vezi sa tim. Očekuje se da bi to moglo da bude do kraja godine.

Odbor je već predložio izmene zakona iz 19. veka pošto su Trampove pristalice tvrdile da potpredsednik SAD, u tom slučaju Majk Pens, ima mogućnosti da zaustavi proces potvrde izbornih rezultata u Kongresu. Taj predlog je usvojen u Predstavničkom domu.

Hoće li Tramp snositi posledice?

Odbor nema nadležnosti da krivično goni nekoga, ali može to da preporuči Sekretarijatu za pravosuđe.

Sekretarijat je već istraživao pokušaje da se preokrenu rezultati izbora 2020. i sekretar Merik Garland je rekao da se istraga nastavlja.

Članovi kongresnog odbora su takođe podeljeni po pitanju treba li da preporuče krivično gonjenje Trampa. Neki, poput demokrate Šifa jesu za to, drugi poput Benija Tompsona kažu da odbor nema ovlašćenja za to.

XS
SM
MD
LG