Linkovi

Trampova kritičarka Liz Čejni izgubila na izborima, razmatra predsedničku kandidaturu


Republikanska kandidatkinja za članicu kongresa Liz Čejni maše tokom kampanje u Džeksonu, Vajoming, 16. avgusta 2022.
Republikanska kandidatkinja za članicu kongresa Liz Čejni maše tokom kampanje u Džeksonu, Vajoming, 16. avgusta 2022.

Republikanska članica Predstavničkog doma američkog Kongresa Liz Čejni rekla je da će uraditi sve što može da spreči da Donald Tramp bude ponovo u Beloj kući i da će narednih meseci odlučiti da li će se sama kandidovati za predsednicu, nakon što je na stranačkim izborima u Vajomingu izgubila od kandidatkinje koju je podržao Tramp.

Međutim, senatorka sa Aljaske Liza Murkovski, još jedna republikanka koja se suprotstavljala bivšem predsedniku, kvalifikovala se za izbore u novembru gde će joj protivkandidatkinja biti Keli Čibaka koju je podržao Tramp.

Poraz Čejnijeve od Trampove kandidatkinje Harijet Hejgeman, označava značajnu pobedu bivšeg predsednika u kampanji da zbaci republikanace koji su podržali njegov opoziv nakon upada u zgradu Kapitola prošle godine.

Priznajući poraz, Čejni je rekla da nije voljna da se "složi sa lažima predsednika Trampa o izborima 2020", da bi pobedila na stranačkim izborima.

"Bilo bi potrebno da omogućim njegove tekuće napore da podrije naš demokratski sistem i napadne temelje naše republike. To je bio put kojim nisam mogla i ne bih išla", rekla je ona pristalicama.

Čejni je za televizijsku mrežu NBC u sredu rekla da će "uraditi sve što je potrebno da Donald Tramp ne bude u Ovalnoj kancelariji" i da razmatra predsedničku kandidaturu.

"Razmišljam o tome i doneću odluku narednih meseci", rekla je Čejni na pitanje o predsedničkoj kandidaturi i dodala da joj je preostalo još posla u odboru koji istražuje napad na Kongres.

"Verujem da Donald Tramp i dalje predstavlja veoma ozbiljnu pretnju i opasnost po našu republiku. Da bi se on porazio, biće potreban širok i ujedinjeni front republikanaca, demokrata i nezavisnih birača. I nameravam da budem deo toga", poručila je Čejni.

Sa 99 odsto glasačkih listića prebrojanih u Vajomingu, Hejgeman je predvodila republikance sa 66,3 odsto glasova, a zatim sledi Čejni sa 28,9 odsto, prema Edison risrču, firmi za praćenje izbora.

Rezultati su bili manje jasni na Aljasci. Sa 72 odsto prebrojanih glasačkih listića, Murkovski je tesno vodila sa 42,7 odsto glasova, a slede Čibaka sa 41,4 odsto i demokrata Patriša Česbro sa 6,2 odsto, navodi Edison. Murkovski, koja je među umerenim senatorima, nalazi se na poziciji od 2003. godine.

Takođe na Aljasci, Edison je predvideo da nijedan kandidat neće izaći kao jasni pobednik u trojnom takmičenju za završetak mandata predstavnika Dona Janga, koji je umro u martu.

U toj trci su Sara Pejlin, bivša guvernerka i potpredsednička kandidatkinja iz 2008. koju je Tramp podržao, protiv republikanca Nika Begiča III i demokrate Meri Peltole. Pobednik će biti proglašen 31. avgusta.

I Vajoming i Aljaska su pouzdano republikanski, zbog čega je malo verovatno da će rezultati uticati na to da li demokrate predsednika Džoa Bajdena izgube tesnu većinu u Kongresu. Očekuje se da će republikanci ponovo preuzeti Predstavnički dom i takođe imati šanse da osvoje kontrolu nad Senatom.

Iskorenjivanje krtičara Trampa

Zbacivanje Čejnijeve je najnoviji znak Trampovog trajnog uticaja nad Republikanskom strankom.

Tramp, koji je nagovestio da će se kandidovati za predsednika 2024. godine, postavio je kraj Čejnijeve kongresne karijere kao prioritet među 10 republikanaca u Predstavničkom domu na koje je ciljao zbog podrške njegovom opozivu 2021. godine.

Čejni, ćerka bivšeg republikanskog potpredsednika Dika Čejnija, iskoristila je svoj položaj u odboru od 6. januara koji istražuje okolnosti oko nemira na Kapitolu da zadrži pažnju na Trampovim akcijama tog dana i njegovim lažnim tvrdnjama da je pobedio na izborima 2020.

Očekuje se da će republikanski lideri raspustiti istragu 6. januara ako osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom u novembru. Predstavnici u novom Kongresu zauzimaju mesta u januaru.

Hejgeman, advokat za prirodne resurse koja je prihvatila Trampove izborne laži, kritikovala je govor Čejnijeve, rekavši da pokazuje da joj je malo stalo do problema sa kojima se suočava njena država.

"Ona se još uvek fokusira na opsesiju predsednikom Trampom i građanima Vajominga, glasači Vajominga su večeras poslali veoma glasnu poruku", rekla je Hejgeman za Foks njuz.

Čejni je u Predstavničkom domu glasala za opoziv Trampa zbog optužbi za podsticanje nereda na Kapitolu, dok je Murkovski u Senatu glasala da se bivši predsednik osudi po toj optužbi. Tramp je na kraju oslobođen optužbi.

Od 10 republikanaca koji su podržali opoziv, moguće je da će samo jedan - Den Njuhaus iz Vašingtona - biti u Kongresu nakon izbora u novembru.

XS
SM
MD
LG