Linkovi

Tramp i njegovo troje dece optuženi za finansijske malverzacije u državi Njujork


ARIVA - Bivši predsednik Donald Tramp sa sinom, Donaldom mlađim, i ćerkom Ivankom, u Vašingtonu, 10. septembra 2013.

Državna tužiteljka Njujorka optužila je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegovo troje odrasle dece za "brojne slučajeve prevare i pogrešnog predstavljanja", u građanskoj istrazi poslovne prakse bivšeg američkog predsednika.

Prema tužbi koja je podneta sudu na Menhetnu, Trampova organizacija je optužena za krivična dela u pripremi godišnjih izveštaja o finansijskom stanju u periodu između 2011. i 2021. godine. Kao optuženi su takođe imenovani Tramp organizacija, sinovi bivšeg predsednika Donald Tramp mlađi i Erik, kao i ćerka Ivanka.

Tužiteljka Letiša Džejms izjavila je da su Tramp i njegova organizacija pogrešno predstavljali vrednost svojih nekretnina kako bi dobijali povoljne kredite i poreske olakšice. Dodala je da je podatke o krivičnim delima prosledila federalnim tužiocima na Mehnetnu kao i američkoj Poreskoj službi.

"Uz pomoć svoje dece i direktora Tramp organizacije, Donald Tramp je lažno 'naduvavao' vrednost svoje imovine za više milijardi dolara da bi se obogatio i prevario sistem", saopštila je Džejms.

Letiša Džejsm, državna tužiteljka Njujorka, na konferenciji za novinare 21. septembra 2022.
Letiša Džejsm, državna tužiteljka Njujorka, na konferenciji za novinare 21. septembra 2022.

Tužba Letiše Džejms je jedan od najvećih pravnih udaraca za Trampa od kada je napustio položaj u januaru 2021. On razmatra da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine.

Džejms je rekla novinarima da traži da se optuženi odreknu svih sredstava koje su stekli putem prevare, čija se vrednost procenjuje na 250 miliona dolara. U tužbi se takođe traži da se Trampu i njegovoj kompaniji zabrani da upravljaju kompanijama u državi Njujork, a Tramp organizaciji zabrani učešće u transakcijama nekretnina. Džejms više od tri godine vodi građansku istragu Trampovog poslovanja.

Bivši predsednik, republikanac, odbacio je odgovornost za bilo kakvo krivično delo i opisao istragu Letiše Džejms kao politički motivisani "lov na veštice." Džejms je demokrata. Trampova organizacija je optužbe Džejms nazvala "neosnovanim."

Tužba podignuta u sredu je bila nastavak kontroverzne istrage tokom koje je Džejms optužila Trampa, njegovu kompaniju i neke članove porodice da su primenjivali taktike odlaganja da bi ignorisali obavezujuće sudske pozive i izbegli da svedoče pred njenim timom.

Tramp je 10. avgusta odbio da odgovara na pitanja u dugom razgovoru iza zatvorenih vrata u kancelariji državne tužiteljke, pozivajući se više od 400 puta na svoje ustavno pravo na ćutanje, kako ne bi sebe doveo u kompromitujući položaj.

Donald Tramp Mlađi i Ivanka Tramp su pristali da daju iskaz tek kada su dobli obavezujući poziv.

Njihov brat Erik Tramp pozvao se na pravo na ćutanje više od 500 puta, kada je dao iskaz 2020. godine.

Tramp se suočava sa brojnim pravnim problemima od kako je napustio Belu kuću. Federalni istražni biro (FBI) je sproveo pretres njegove rezidencije Mar-a-Lago na Floridi u okviru istrage o tome kako je Tramp čuvao predsednička dokumenta, uključujući i klasifikovani materijal. U Džordžiji, Tramp je pod istragom zbog pokušaja da preokrene rezultate na predsedničkim izborima 2020. U svim istragama koje se vodi on poriče odgovornost.

Građanska istraga koju vodi Džejms je odvojena od krivične istrage zbog izbegavanja plaćanja poreza koja se vodi protiv Trampove organizacije.

XS
SM
MD
LG