Linkovi

Trampu izdat obavezujući poziv za svedočenje u istrazi upada u Kapitol


Bivši američki predsednik Donald Tramp govori tokom protesta koji je prethodio nasilnom upadu u zdanje Kongresa (AP/Evan Vucci)
Bivši američki predsednik Donald Tramp govori tokom protesta koji je prethodio nasilnom upadu u zdanje Kongresa (AP/Evan Vucci)

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje nasilni upad u Kapitol januara 2021. izdala je bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu obavezujući poziv za svedočenje.

U pozivu se od Trampa zahteva da tražena dokumenta dostavi do 4. novembra, dok bi se pretres na kom bi trebalo da svedoči bio održan do 14. novembra.

Kao što je prikazano na pretresima prikupili smo brojne dokaze, između ostalog i od desetina vaših nameštenika i osoblja, da ste lično orkestrirali i nadgledali napore da se ponište predsednički izbori 2020. i ometa mirna tranzicija vlasti“, navedeno je u pismu Trampu.

Bivši američki predsednik se još nije oglašavao tim povodom.

Odluka o upućivanju obavezujućeg poziva jednoglasno je doneta na prethodnom pretresu komisije Predstavničkog doma koja istražuje nasilni upad u Kapitol - održanom sredinom oktobra 2022.

Tramp je jedina osoba u centru priče o onome što se dogodilo 6. januara. Zato želimo da ga čujemo”, rekao je tada predsedavajući komisijom kongresmen Berni Tompson – iz redova demokrata.

Prema federalnom zakonu, neodazivanje pozivu Kongresa za svedočenje ili dostavljanje dokumentacije, predstavlja prekršaj kažnjiv zatvorskom kaznom u trajanju od jednog do 12 meseci.

Ukoliko se pojedinac ogluši o poziv potrebno je da Predstavnički dom, u punom sastavu, glasa hoće li ga proslediti Sekretarijatu za pravosuđe - koji je ovlašćen da odluči hoće li podići optužnicu.

U nekoliko objava na društvenoj mreži "Istina" Donald Tramp tada nije precizirao da li će se odazvati obavezujućem pozivu.

Tokom poslednjeg pretresa objavljene su informacije, za koje članovi Komisije Predstavničkog doma tvrde, da ukazuju da je bivši američki predsednik imao unapred smišljen plan da, pre prebrojavanja glasova nakon predsedničkih izbora novembra 2020, proglasi pobedu - bez obzira na stvarni ishod glasanja.

Dokazi pokazuju da je njegov lažni pobednički govor planiran mnogo unapred, pre nego što su glasovi prebrojani. Plan je bio da proglasi pobedu bez obzira na stvarni rezultat glasanja”, rekla je tokom pretresa Zoi Lofgren, inače predstavnica demokrata iz Kalifornije.

Razgovarali smo i sa Bredom Parsejlom, koji je rukovodio kampanjom predsednika Trampa. Preneo nam je da je Tramp još u julu uoči izbora planirao da objavi da je pobedio na izborima, čak i slučaju poraza”, rekla je ona.

Tokom poslednja četiri meseca, kolikom traje mandat komisije Predstavničkog doma, saslušano je više od 1.000 svedoka i pregledano više od 130.000 stranica dokumenata.

XS
SM
MD
LG