Linkovi

Počelo suđenje Trampovoj organizaciji za finansijske prevare


ARHIVA - Sedište Trampove organizacije u Tramp kuli u Njujorku.
ARHIVA - Sedište Trampove organizacije u Tramp kuli u Njujorku.

Suđenje kompaniji bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa počelo je u Njujorku. Tramp organizacija se tereti da je tokom 15 godina pomagala svojim direktorima da izbegavaju plaćanje poreza.

Tužilaštvo tvrdi da je kompanija obmanjivala poreske vlasti tako što je dozvoljavala nekim svojim zvaničnicima da ne prijavljuju pune zarade, dok odbrana ističe da je dugogodišnji direktor finansija delovao isključivo u sopstvenu korist.

“Ovo je slučaj o pohlepi i prevarama - varanju na plaćanju poreza", rekla je tužiteljka Suzan Hofinger u 40-minutnoj uvodnoj reči.

"Tramp organizacija je svoje već dobro plaćene direktore platila još više pomažući im da varaju prilikom prijavljivanja svoje zarade".

Suzan Nešls, koja zastupa Tramp organizacija, odgovorila je da se kompaniji nepravedno pripisuje krivica za postupke jednog njenog direktora - dugogodišnjeg šefa finansija Alena Vajselberga - koji se, kako ga je prikazala "odmetnuo" od kompanije i sada sarađuje sa tužiocima radi sopstvene koristi.

Vajselberg, koji je imao najviše koristi od prevare, i kome je kompanija plaćala stan, automobile, i školarinu njegovih unuka, priznao je krivicu i pristao da ponovo svedoči protiv kompanije u zamenu za petomesečnu kaznu zatvora. Vajselbergov sin i još jedan direktor Tramp organizacije takođe su optuženi da su dobijali kompenzacije koje nisu zvanično zavedene i prijavljene poreskim vlastima.

"Kada kažu Trampova kompanija, zapravo misle - Alen Vajselberg je uradio nešto nelegalno, u nameri da donese koristi Alenu Vajselbergu, njegovom prijatelju ili njegovom sinu", rekla je advokatica Trampove organizacije.

Suđenje je deo jednog od tri aktivna procesa protiv Trampa ili njegove organizacije koji se vode pred sudovima u Njujorku. Ako bude proglašena krivim, Trampova organizacija moraće da plati kaznu veću od milion dolara, i mogla bi da ima teškoće u dobijanju novih kredita i sklapanju ugovora. Neki partneri i vladini entiteti mogli bi da prekinu veze sa kompanijom, a presuda da je kompanija kriva za poreske prevare takođe bi uticala na njenu sposobnost da posluje sa američkom Tajnom službom, koja povremeno plaća toj kompaniji smeštaj dok štiti Trampa kao bivšeg predsednika.

Tramp traži od Vrhovnog suda da blokira pristup njegovim poreskim dokumentima

Bivši predsednik Donald Tramp ponovo se žalio Vrhovnom sudu, ovog puta u pokušaju da spreči predaju njegovih poreskih prijava odboru za budžet i poreska pitanja američkog Kongresa.

Tramp je zatražio od suda da privremeno zaustavi predaju njegovih dokumenata od strane Sekretarijata za finansije odboru Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate. Bivši predsednik kaže da bi poreske prijave mogle da budu predate već u četvrtak, bez intervencije Vrhovnog suda.

Niži sudovi su zaljučili da kongresni odbor ima široka ovlašćenja da traži uvid u Trampova poreska dokumenta, i odbacili Trampove tvrdnje da je reč o preteranom mešanju Kongresa.

Sudija Ketandži Braun Džekson i predsedavajući sudija Džon Roberts silaze niz stepenice Vrhovnog suda u Vašingtonu, 30. septembra 2022. urt in Washington, Sept. 30, 2022.
Sudija Ketandži Braun Džekson i predsedavajući sudija Džon Roberts silaze niz stepenice Vrhovnog suda u Vašingtonu, 30. septembra 2022. urt in Washington, Sept. 30, 2022.

"Ako ova odluka ostane, ona će potkopati princip podele vlasti, a položaj predsednika biće podložan invazivnim zahtevima političkih protivnika u zakonodavnoj grani", napisali su Trampovi advokati.

Sudska bitka se vodi od 2019, kada je kongresni odbor tužio Trampa da bi ga primorao da preda poreska dokumenta. Tramp je bio prvi predsednik u četiri decenije koji je odbio da objavi svoje poreske prijave, nastojeći da sačuva tajnim detalje o svom bogatstvu i aktivnostima svoje kompanije - Tramp organizacije.

Tramp je prethodno tražio intervenciju Vrhovnog suda u pravnom procesu koji se odnosi na pretragu njegovog imanja na Floridi Mar-a-Lago u avgustu. Sud je odbacio taj zahtev.

Ukoliko Tramp bude uspeo da ubedi najviši sud zemlje da interveniše, potencijalno bi mogao da odloži konačnu odluku do početka rada narednog Kongresa u januaru. Ako republikanci ponovo osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima naredne nedelje, mogli bi da odustanu od zahteva da dobiju uvid u dokumenta.

Demokrate u Kongresu kažu da žele da vide Trampove poreske prijave da bi videli da li je američka Poreska služba (IRS) na ispravan način pregledala njegove prijave, i razmotre da li je potreban neki novi zakon u ovoj sferi.

XS
SM
MD
LG