Linkovi

Tramp napada saslušanja o opozivu kao "sramotna"


Predsednik Donald Tramp pred novinarima na Južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 8. novembra 2019.
Predsednik Donald Tramp pred novinarima na Južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 8. novembra 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je u nedelju napao prošlonedeljna saslušanja o opozivu koja su ciljala njega, nazivajući ih "sramotnim" i prigovarajući da demokrate blokiraju svedoke koje republikanci žele da saslušaju.

On je rekao da "korumpiran političar" Adam Šif, predsedavajući Odborom Predstavničkog doma za obaveštajne službe, koji predvodi aktivnosti u vezi sa istragom o opozivu, i predsedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi, žele da zvaničnici Bele kuće svedoče u "sramotnom lovu na veštice".

Tramp je na Tviteru napisao da Šiv "neće da dopusti advokata Bele kuće, niti će dozvoliti BILO KOGA od svedoka koje smo zahtevali". To je, nastavio je, po prvi put u ovom procesu i istoriji Kongresa.

Pod pravilima saslušanja o opozivu, koje je usvojio Predstavnički dom pod kontrolom demokrata, Trampu će biti dozvoljeno da ima pravnika koji ga predstavlja kad Odbor za pravosuđe zaokruži moguće dokumente o opozivu protiv njega u narednim nedeljama i, ukoliko ga Predstavnički dom u punom sastavu opozove, na suđenju u Senatu u kome većinu imaju republikanci.

Ali, pravila ne zahtevaju pravno zastupanje Trampa na saslušanjima pred Komitetom Predstavničkog doma za obaveštajne službe koja počinju u sredu.

Dvojica zvaničnika američkog Stejt departmenta, Viljem Tejlor i Džordž Kent, spremni su da svedoče da je Trump tražio od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da otvori istragu kako bi politički profitirao u trenutku kada je Ukrajini uskratio 391 milion dolara američke vojne pomoći koju je Kijev očajniči želeo kao pomoć u borbi protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

"Poziv ukrajinskom predsedniku bio je SAVRŠEN", napisao je Tramp na Tviteru. "Pročitajte transkript! NIJE rečeno ništa što na bilo koji način nije u redu. Republikanci, nemojte da vas uhvate u zamku za budale govoreći da nije savršen, već da je za opoziv. Ne, mnogo je jači od toga. NIŠTA LOŠE NIJE URAĐENO!"

Tramp je nedeljama negirao da je Zelenskom krajem jula uputio "quid pro quo" (usluga za uslugu) poziv - vojna pomoć u zamenu za istragu o jednom od njegovih glavnih demokratskih izazivača 2020. godine, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, rad njegovog sina Hantera za ukrajinsku gasnu kompaniju - i odbacio teorije o ukrajinskoj umešanosti u izbore u SAD 2016. na kojima je Tramp pobedio.

Tramp je odobrio vojnu pomoć Ukrajini u septembru, iako Kijev nije započeo istragu.

Šif je pozvao republikance da dostave spisak svedoka koje žele da ispituju, ali je odbio svedočenje dve najistaknutije ličnosti sa republikanske liste želja: Hantera Bajdena i neimenovanog uzbnjivača koji je isprovocirao napore demokrata za opoziv, iznoseći zabrinutost po pitanju Trampovog zahteva Zelenskom u julu.

Prema američkom zakonu, identiteti uzbunjivača koji dolaze iz unutrašnjih strutura vlasti zaštićeni su od otkrivanja.

Međutim, Tramp je zatražio da uzbunjivač bude imenovan i rekao da bi trebalo da mu bude omogućeno da se konfrontira sa osobom koja ga optužuje.

Demokrate su izrazile zabrinutost po pitanju zaštite bezbednosti uzbunjivača i napomenule da su veliki deo onoga što je on naveo potvrdili vladini zvaničnici koji su čuli Trampov poziv, ili kojima je bilo naloženo da traže od Ukrajine istragu protiv Bajdenovih. Uz to, u grubom transkriptu Trampovog razgovora sa Zelenskim, koji je objavila Bela kuća, citira se Trampa kako traži "uslugu".

Šif je rekao da bi pozivanje uzbnjivača na svedočenje bilo "suvišno i nepotrebno".

"Odbor ... neće olakšavati napore predsednika Trampa i njegovih saveznika u Kongresu da prete, zastrašuju i svete se uzbunjivaču koji je hrabro podigao inicijalnu uzbunu", rekao je Šif u pismu lideru republikanaca u Odboru za obaveštajne službe, kongresmenu Devinu Nansu. "...Uzbunjivač ima pravo prema zakonima koje podržava ovaj odbor da ostane anoniman i da bude zaštićen od štete."

Šif je rekao da je nakon nekoliko nedelja svedočenja iza zatvorenih vrata njegova istraga "prikupila sve veći broj dokaza - od svedoka i dokumenata, uključujući i reči predsednika u njegovom pozivu od 25. jula - koji ne samo da potvrđuju, već i daleko prevazilaze početne informacije u pritužbi uzbunjivača... U svetlu predsednikovih pretnji, nastup tog pojedinca pred nama samo bi bi dovelo u ozbijan rizik njegovu (uzbunjivačevu) ličnu bezbednost".

Šif je rekao da javna saslušanja o opozicu "neće služiti kao sredstvo" za ono što je nazvao "lažnom istragom protiv Bajdenovih ili opovrgavanjem zavera o mešanja u američke izbore 2016, koje je predsednik Tramp pritisnuo na Ukrajinu da sprovede u njegovu ličnu političku korist".

Šif je rekao da javna saslušanja o opozivu "neće služiti kao sredstvo" za ono što je nazvao "lažne strage o Bajdenovima" ili oprvrgavanje teorija zavera o izborima u SAD 2016. i pritiscima koje je Tramp vršio na Ukrajinu "zarad svoje lične političke koristi".

XS
SM
MD
LG