Linkovi

Tramp "veoma podržava" republikance koji su prekinuli pretres u Kongresu


Predsednik Donald Tramp na južnom travnjaku Bele kuće, pred odlazak u Filadelfiju (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Bela kuća je saopštila da predsednik Donald Tramp “veoma podržava” grupu konzervativnih republikanskih kongresmena, koji su juče prekinuli svedočenje zvaničnice Pentagona Lore Kuper iza zatvorenih vrata, u okviru istrage opoziva predsednika, i odložili ga za više od pet sati.

Republikanci tvrde da samo traže transparentnost procesa, dok demokrate veruju da je to pokušaj da se skrene pažnja sa dramatičnih svedočenja protiv predsednika.

Plan republikanaca bio je da zaustave najnoviju rundu svedočenja u okviru istrage o opozivu.

“Zahtevamo otvorene pretrese, američki narod ne saslužuje ništa manje”, rekao je Mo Bruks iz Alabame.

Predsednik Tramp je zahvalio republikancima u Predstavničkom domu što su “odlučni” i “pametni”, a istragu je ponovo nazvao “lovom na veštice” i potpunom prevarom.

Republikanci su juče upali na pretres iza zatvorenih vrata i uspešno odložili svedočenje Lore Kuper, jedne od ključnih ličnosti u istrazi. Neki su prekršili pravila Kongresa koristeći mobilne telefone unutar sale.

Desetak republikanca, koji su prekinuli pretres, zapravo su članovi odbora koji vode istragu i imali su pristup toj prostoriji.

“Trebalo bi da podsetimo ljude da iza zatvorenih vrata sedi oko 100 članova Kongresa, kako demokrata tako i republikanaca, koji postavljaju pitanja”, rekao je demokratski senator iz Ilinosia Dik Durbin, dok je njegov kolega iz Rod Ajlenda Dejvid Sisilin dodao:

"To je pokušaj da zadovolje predsednika, zaustave proces, politički performans”.

Tramp, koji je bio upoznat sa tim šta republikanci nameravaju, na Tviteru je republikance koji ga kritikuju nazvao “ološem” i poručio da su gori od demokrata.

Inače, standardna je procedura da svedoci daju iskaz iza zatvorenih vrata a republikanci su na isti način vodili istragu događaja u Bengaziju 2015, u čijem središtu je bila Hilari Klinton.

Lora Kuper, najviša zvaničnica Pentagona zadužena za Ukrajinu, na kraju je ipak svedočila pet sati kasnije.

Dok se priča sa Ukrajinom nastavlja, predsednik Tramp i dalje insistira da nije uradio ništa loše.

Međutim, najviši američki diplomata u Ukrajini Bil Tejlor u svom svedočenju u utorak naveo je detalje kampanje pritiska, kada je od Ukrajine tražena "usluga za uslugu".

Tejlor je naveo da mu je američki ambasador u EU Gordon Sondlend rekao da predsednik želi da Ukrajina javno objavi da vodi istragu protiv Džoa Bajdena i njegove porodice, te da će milioni dolara vojne pomoći biti zamrznuti do tog saopštenja. Sondlendov advokat kaže da se ne seća tog razgovora, ali je za ABC njuz izjavio da se njegov klijent “snažno protivio zamrzavanju pomoći" i da je interno savetovao da se ta pomoć oslobodi bez uslovljavanja.

Agencija Asošijeted pres objavila je da je, ubrzo nakon što je izabran, a više od dva meseca pre spornog telefonskog razgovora, koji je pokrenuo istragu o opozivu, ukrajinski predsednik Zelenski rekao maloj grupi savetnika da ga brine da će biti uvučen u američku politiku i da je zabrinut zbog pritiska predsednika Trampa da istraži njegove političke protivnike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG