Linkovi

Ambasador SAD u Ukrajini potvrdio da je Tramp tražio uslugu u zamenu za vojnu pomoć


Ambasador Vilijam Tejlor stiže na Kapitol hil da bi svedočio u istrazi Predstavničkog doma o opozivu predsednika SAD (Foto: AP)
Ambasador Vilijam Tejlor stiže na Kapitol hil da bi svedočio u istrazi Predstavničkog doma o opozivu predsednika SAD (Foto: AP)

Vodeći američki diplomata u Ukrajini, otpravnik poslova u ambasadi SAD u Kijevu Vilijam Tejlor izjavio je u tokom svedočenja u Predstavničkom domu da mu je rečeno da će Bela kuća soloboditi vojnu pomoć Ukrajini samo ukoliko ta zemlja javno obeća da istraži demokrate i Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Svedočenje ambasadora Tejlora iza zatvorenih vrata u okviru istrage o opozivu predsednika Donalda Trampa, direktno opovrgava predsednikove tvrdnje da nije bilo takozvanog "ja tebi, ti meni" ("quid pro quo") sa Ukrajinom.

Tejlor je ponovio svoj stav da je bila "ludost" usloviti preko potrebnu vopjnu pomoć Ukrajini obećanjem Kijeva da istraži navodnu korupciju predsedničkog kandidata Džoa Bajdena i njegove Demokratske stranke.

Tejlor je u uvodnom obraćanju rekao da je imao telefonski razgovor sa američkim abbasadorom u EU i donatorom Trampove kampanje Gorodonom Sondledom, koji je svedočio pred Kongresom prošle nedelje.

"Tokom tog razgovora, ambasador Sondland mi je rekao da mu je predsednik Tramp rekao da želi da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski javno saopšti da će Ukrajina istražiti firmu Burisma (, kompaniju za proizvodnju gasa, u čijem je upravnom odboru bio Bajdenov sin Hanter, prim. aut) i navodno ukrajinsko mešanje u izbore 2016. godine", rekao je Tejlor i dodao da mu je Sondlend rekao da Tramp želi da se Zelenski "javno obaveže da će pokrenuti takve istrage".

Kako je je naveo Tejlor, Sondlend je priznao da je "pogrešio" kada je ukrajinskim zvaninicima rekao da samo susret s Trampom u Beloj kući zavisi od javnog obećanja Zelenskog.

"U stvari, ambasador Sondlend je rekao da 'sve' zavisi od tog saopštenja, uključujući i bezbednosnu pomoć", istakao je Tejlor.

Članica Predstavničkog doma sa Floride Debi Vaserman-Šulc opisala je Tejlorovo svedočenje kao "najosuđujuće koje je čula".

Međutim, portparolka Bele kuće Stefani Grišam ponovo je odbacila tvrdnje da je bilo zahteva "ja tebi, ti meni".

"Danas smo samo čuli treće rekla-kazala i selektivno curenje informacija iz demokratskog politički motivisanog svedočenja iza zatvorenih vrata. Svakog dana ovog besmislenog procesa, troši se vreme i novac poreskih obveznika", navodi se u saopštenju, koje je u utorak kasno uveče objavila Bela kuća.

XS
SM
MD
LG