Linkovi

Tramp: Neprihvatljivo da uzbunjivač odgovara na pitanja u pisanoj formi


Predsednik Donald Tramp u dvorištu Bele kuće (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsednik Donald Tramp u dvorištu Bele kuće (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Predsednik Donald Tramp kaže da je nije dovoljno da uzbunjivač, čija je prijava pokrenula proces opoziva predsednika u Kongresu, na pitanja u istrazi odgovara u pisanoj formi.

Anonimni uzbunjivač je u prijavi napisao da je predsednik Donald Tramp ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog uslovljavao isplatom američke vojne pomoći, a zauzvrat tražio da Zelenski otvori istragu o poslovanju sina Džozefa Bajdena u Ukrajini.

"Uzbunjivač je dao lažne informacije i sarađivao sa korumpiranim političarem Šifom. Mora biti doveden da svedoči. Pisani odgovori na pitanja su neprihvatljivi! I gde je drugi uzbunjivač? Nestao je čim sam objavio transkript. Da li on uopšte postoji? Prevara!", napisao je Tramp na Tviteru.

Anonimni uzbunjivač ponudio je u nedelju da odgovori na pitanja republikanske manjine u Predstavničkom domu u istrazi koju vode demokrate.

Njegov advokat Mark Zaid je u nizu tvitova objasnio da uzbunjivač time želi da se bori protiv insistiranja republikanaca i predsednika da mu se objavi identitet.

"Republikanci žele da otkriju identitet mog klijenta, što bi moglo da ugrozi njegovu i bezbednost njegove porodice", napisao je Zaid na Tviteru.

Zbog toga je, piše Zaid na Tviteru, uzbunjivač ponudio vodećem republikancu u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Devinu Nunesu da pisanim putem odgovori na sva pitanja republikanaca. Uzbunjivač je već jednom ponudio da napismeno odgovori na pitanja u istrazi o opozivu.

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je u nedelju prozvao uzbunjivača.

Tramp je na Tviteru napisao da je "uzbunjivač toliko pogrešio da mora to da prizna", kao i da "mediji koji objavljuju lažne vesti znaju da je on produžena ruka Demokratske stranke, ali da neće da otkriju njegov identitet jer će to skupo platiti".

"Otkrijte ko je uzbunjivač i završite sa ovom prevarom oko impičmenta", napisao je predsednik SAD.

Tramp je pod sve većim pritiskom pošto je Predstavnički dom usvojio rezoluciju kojom se istraga o opozivu premešta u formalnu i javnu fazu u kojoj će saslušanja svedoka pred kongresnim odborima biti javna.

Očekuje se da demokrate, koje vode istragu o opozivu, počnu sa javnim saslušavanjima svedoka u novembru.

Rezolucija takođe omogućava da javnim pretresima prisustvuju i advokati predsenika koji će isto moći da ispituju svedoke.

Istraga o opozovu predsednika Donalda Trampa pokrenuta je 24. septembra u donjem domu Kongresa, pošto je anonimni uzbunjivač iz obaveštajnih agencija prijavio nadležnima da je predsednik u razgovoru sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim zloupotrebio položaj i ugrozio nacionalnu bezbednost.

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp od Zelenskog tražio "uslugu za uslugu", odnosno da je obustavio isplatu američke vojne pomoći Kijevu dok Zelenski ne pokrene istragu o poslovanju sina demokrate Džozefa Bajdena u Ukrajini.

Navode iz prijave uzbunjivača kasnije je potvrio i transkript razgovora dvojice predsednika koji je objavila Bela kuća.

Tramp sve vreme negira da je uradio bilo šta loše, optužuje demokrate za "lov na veštice" i uzbunjivača naziva špijunom.

U dosadašnjoj istrazi u procesu opoziva saslušani su brojni aktuelni i bivši zvaničnici Trampove administracije.

Od njih je najeksplicitniji bio aktuelni ambasador SAD u Ukrajini Vilijem Teljor koji je rekao da je u Trampovom odnosu sa Zelenskim postojao princip "usluga za uslugu".

Podrška javnog mnjenja opozivu se promenila u korist onih koji podržavaju opoziv predsednika Trampa. Ankete takođe pokazuju da je američko društvo po ovom pitanju dubooko podeljeno.

XS
SM
MD
LG