Linkovi

Mediji: Tramp tražio od sekretara za pravosuđe da ga oslobodi sumnje


Predsednik Tramp i sekretar Bar u Beloj kući (Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsednik Tramp i sekretar Bar u Beloj kući (Foto: AP/Andrew Harnik)

Pred odborima u Predstavničkom domu, demokrate su nastavile saslušavanje svedoka u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa. Tramp i dalje negira da je od ukrajinskog predsednika tražio da otvori istragu o poslovanju sina Džozefa Bajdena, da bi zauzvrat Kijevu isplatio vojnu pomoć. Mediji ipak prenose da je predsednik frustriran istragom i da je od sekretara za pravosuđe tražio da održi konferenciju za novinare na kojoj bi ga oslobodio svake sumnje da je kršio zakon.

Savetnica potpredsednika Majka Pensa za spoljnu politiku Dženifer Vilijams svedočila je na Kapitol hilu. Vilijams je bila među onima koji su slušali Trampov telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a bila je i sa Pensom na sastanku u Varšavi, kada se pričalo i o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini. Ona je ujedno i jedan od poslednjih svedoka, koji se u Kongresu pojavljuju iza zatvorenih vrata.

U sredu 13. novembra u Kongresu će javno svedočiti najviši američki diplomatski predstavnik u Ukrajini Bil Tejlor, koji je iza zatvorenih vrata već rekao da je Tramp obustavio isplatu vojne pomoći dok Zelenski ne otvori istragu o Bajdenovom sinu.

Transkript njegovog svedočenja ukazuje da je Tejlor bio zabrinut i da je zato poslao depešu državnom sekretaru Pompeu, ali da nije dobio nikakav odgovor.

“Najvažnije činjenice uglavnom nisu osporene”, kaže Adam Šif predsedvajući Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma.

Predsednik Tramp odgovorio je demokratama tokom mitinga u Luizijani.

"Demokrate treba da odgovaraju za ovu prevaru i za zločine koje čine. Ovo što se dešava u Vašingtonu povezano je sa zlim ljudima koji ništa ne rade”.

Sledeće nedelje, javno će svedočiti i bivša ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič. Neki republikanci kažu da nema nikakvih dokaza o korupciji, a među njima je i republikanski senator iz Luizijane ​Džon Kenedi:

“Postoje potpuno primerene usluge za uslugu, a ima i onih neprimerenih”.

TV mreža ABC njuz je od nekoliko izvora dobio potvrdu da je predsednik od sekretara za pravosuđe Vilijama Bara tražio da održi konferenciju za novinare na kojoj bi rekao da Tramp nije prekršio nikakav zakon u razgovoru sa Zelenskim. Bar je to - navodno - odbio.

XS
SM
MD
LG