Linkovi

Dvoje službenika Stejt departmenta svedočilo u istrazi o opozivu


Američka diplomatkinja Ketrin Kroft, koja je bila zamenica specijalnom izaslaniku za Ukrajinu Kurtu Volkeru u Kongresu, pred svedočenje u istrazi Trampovog opoziva (Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko)

Dvoje karijernih diplomata Stejt departmenta svedočilo je na Kapitol Hilu u istrazi o opozivu predsednika Trampa, a prema pisanim izjavama, preneli su kongresmenima da je Tramp imao veoma negativan stav prema Ukrajini kao zemlji punoj korupcije, što je otežavalo jačanje diplomatskih odnosa sa Kijevom.

Za to vreme, i dalje je u centru pažnje jučerašnje svedočenje Aleksandra Vindmena, zvaničnika Bele kuće koji je lično slušao Trampov sporni telefonski razgovor sa predsednikom Ukrajine. Prema pisanju Njujork Tajmsa, Vindmen je svedočio da su iz transkripta razgovora koji je objavila Bela kuća izostavljene neke ključne reči.

Kako prenosi Njujork tajms, potpukovnik Vindmen je zakonodavcima iza zatvorenih vrata rekao da je posle slušanja razgovora i pregleda grubog transkripta utvrdio da nedostaju neki ključni detalji.

Među njima su deo kada je predsednik Tramp rekao da postoje “snimci potpredsednika Džoa Bajdena” kako priča o pomoći Ukrajini - što se verovatno odnosilo na snimak televizije C-Span u kojem je Bajden govorio o svom angažovanju u borbi protiv korupcije u Ukrajini. Izostavljen je i deo kada je ukrajinski predsednik direktno pomenuo Burizmu, kompaniju u čijem je upravnom odboru bio Bajdenov sin Hanter.

Vindmen kaže da je pokušao, ali da nije uspeo da te detalje vrati u transkript.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je grubi transkript zapravo precizan i detaljan pregled razgovora.

“To je transkript razgovora, od reči do reči”.

Posle Vindmenovog svedočenja koje je trajalo 11 sati, predsednik Tramp je u sredu ujutro, na Tviteru, svedoka - bez dokaza - nazvao svojim protivnikom, koji nije mogao da u transkriptu pronađe dokaze da je od Ukrajine tražena usluga za uslugu.

Vindmen, koji je vojni veteran sa 20 godina službe i dobitnik ordena Purpurno srce služio je zemlji i pod republikanskim i demokratskim administracijama. On je zakonodavcima rekao da “ne misli da je zahtev stranoj vladi da istraži američkog državljanina bio doličan”.

Vindmen inače ističe da on sam nije uzbunjivač, koji je prvi prijavio sporni razgovor.

Demokrate u Kongresu danas su, iza zatvorenih vrata, čule svedočenja diplomata Stejt Departmenta Ketrin Kroft i Kristofera Andersona. Prema njihovim pisanim uvodnim izjavama, Kroft je svedočila da je bila na sastanku gde je rečeno da je šef osoblja Bele kuće Mik Malvejni neformalno zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini, na nalog predsednika. Anderson je svedočio da je, posle ruske zaplene ukrajinskih brodova u Azovoskom moru prošle godine, Stejt Department pripremio saopštenje sa osudom Moskve, ali je Bela kuća blokirala objavljivanje tog saopštenja.

Predstavnički dom sutra će u punom sastavu glasati o rezoluciji kojom se formalno defniše procedura koju će Kongres slediti u daljoj istrazi protiv predsednika Trampa.

Vindmen: Bio sam zabrinut

Potpukovnik Aleksandar Vindmen rekao je pred odborima Predstavničkog doma u utorak da je bio jean od onih koji su slušali telefonski razgovor predsednika Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog 25. jula.

"Bio sam zabrinut zbog razgovora. Mislio sam da nije ispravno zahtevati da strana vlada istražuje američkog državljanina, a bio sam i zabrinut zbog implikacija koje će to imati na podršku američke vlade Ukrajini", rekao je Vindman.

Potpukovnik američke vojske Aleksandar Vindman, stiže u Kongres, 29. oktobra 2019. (Foto: AP)
Potpukovnik američke vojske Aleksandar Vindman, stiže u Kongres, 29. oktobra 2019. (Foto: AP)


Razgovor Trampa i Zelenskog je u centru pažnje demokrata u Predstavničkom domu, koje vode istragu o opozivu Trampa, jer je tražio od zvaničnog Kijeva da istraži navode da se Ukrajina mešala u američke izbore 2016. kako bi pomogla demokratama, ali i navodnu korupciju demokratskog kandidata za predsedničku nominaciju 2020. Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je radio za ukrajinsku kompaniju za distribuciju gasa. Nikakvi dokazi o optužbama u oba slučaja još se nijeu pojavili.

Demokrate žele da znaju da li je Tramp zadržavao poreko potrebnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od skoro 400 miliona dolara , dok se Zelenski javno ne obaveže da obavi te istrage.

Traženje od strane vlade da se meša u američke izbore i takozvani princip "usluga za uslugu" (quid pro quo) mogu da budu prekršaji, koji su . osnova za opoziv.

“Shvatio sam da ukoliko Ukrajina krene da istražuje Bajdena i Burizmu (kompaniju za distribuciju gasa, prim. aut), to bi verovatno bilo protumačeno kao stranački potez, koji bi bez sumnje rezultirao time da Ukrajina izgubi dvostranačku podršku koju je do tada imala”, rekao je Vindman, vodeći stručnjak za Ukrajinu u Savetu za nacionalnu bezbednost, u pripremljenom svedočenju.

"Preneo sam svoju zabrinutost zvaničnicima za nacionalnu bezbednost u skladu sa višedecenijskim iskustvom i obukom, osećajem dužnosti, i obavezom da operišem u okviru lanca komande”.

Vindman je Amerikanac ukrajinskog porekla, koji je emigrirao u SAD kao dete, a bio je ranjen u napadu improvizovanom eksplozivnom napravom dok je služio u Iraku.

Čak i pre nego što je Vindman počeo da svedoči, Tramp ga je napao u jednom od svojih uobičajenih tvitova.

"Zašto ljudi za koje nikad nisam ni čuo svedoče o ovom razgovoru? Samo PROČITAJTE TRANSKRIP POZIVA I PREVARA ZVANA OPOZIV JE ZAVRŠENA! Ukrajina je rekla da NIJE BILO PRITISKA", poručio je Tramp, a onda i dodao:

"Koliko još onih koji nikad neće biti za Trampa će moći da svedoče o savršeno doličnom razgovoru , kada je sve što neko treba da uradi da se uveri u to DA PROČITA TRANSKRIPT!...

"Navodno, prema korumpiranim medijima, poziv Ukrajini je 'zabrinuo' današnjeg svedoka, koji nikad neće biti za Trampa. Da li je on slušao isti razgovor? To je nemoguće! Molim vas recite mu da pročita transkript. Lov na veštice!"​

Neki od republikanca u Kongresu nisu se složili sa uvredama na račun odlikovanog američkog vojnika. Članica Predstavničkog doma Liz Čejni ocenila je "sramnom" kritiku Vindmanovog patriotizma , dok je senator Mit Romni rekao da su Trampove reči "apsurdne, odvratne i veoma pogrešne".

Vidman je takođe opisao sastanak dve nedelje pre telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog 25. jula, u kojem je, kako je naveo, ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland "počeo da priča o tome da će Ukrajina sprovesti specifične istrage" kako bi obezbedila da Tramp primi Zelenskog u Beloj kući.

"Rekao sam ambasadoru Sondlendu da je njegova izjava nedolična, da zahtev da se istraže Bajden i njegov sin nema nikakve veze sa nacionalnom bezbednošću i da takve istrage nisu nešto u šta će Savet za nacvionalnu bezbednost da se meša i gura", rekao je Vindman.

Tramp je istragu o opozivu nazvao nelegalnom jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasala o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji kaže da Predstavnički dom to mora da uradi. Bela kuća se takođe žali da se svedočenja dešavaju iza zatvorenih vrata, što je uobičajena praksa za bilo koju istragu Kongresa u formatu sličnom suđenju pred velikom porotom.

Kako bi udovoljila republikancima, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi pelos sazvala je za četvrtak glasanje o rezoluciji, u kojoj će se nalaziti pravila obavljanje istrage.

Republikanska manjina u Predstavničkom domu jasno će imati podjedanku priliku da ispituje svedoke, traži pisana svedočenja i upućuje obevezujuće pozive svedocima ili zahteva dokumentaciju.

Pelosi kaže da želi da "eliminiše bilo kakavu sumnju".

Uprkos njenim naporima da zadovolji republiaknce, Bela kuće i dalje naziva istragu o opozivu "nezakonitom lakrdijom" i "jednostranim" procesom, iako su republikanci imali jednaku priliku kao emokrate da ispitaju svedoke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG