Linkovi

Objavljeni novi transkripti svedočenja, Tramp "nije zabrinut"


Predsednik Tramp razgovara sa novinarima ispred Bele kuće u Vašingtonu, 8. novembra 2019.

Demokrate u Predstavničkom domu objavile su nove transkripte iskaza američkih zvaničnika koji su, iza zatvorenih vrata, svedočili u okviru istrage o opozivu, koja sledeće nedelje postaje otvorena za javnost. Istražitelji su objavili stotine stranica svedočenja Fione Hil, bivše savetnice Bele kuće za Rusiju i potpukovnika Aleksandra Vindmena iz Saveta za nacionalnu bezbednost.

Prema objavljenom transkriptu, Fiona Hil rekla je kongresmenima da je tadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, izrazio zabrinutost da Trampova administracija pokušava da vrši prisak na ukrajinske vlasti. Bivša savetnica Bele kuće podnela je ostavku u julu, a pre Trampove radila je u i u administracijama Baraka Obame i Džordža Buša Mlađeg.

Bivša zvaničnica Bele kuće Fiona Hil svedočila je na Kapitol Hilu 14. oktobra 2019.
Bivša zvaničnica Bele kuće Fiona Hil svedočila je na Kapitol Hilu 14. oktobra 2019.

Potpukovnik Vindmen lično je slušao Trampov razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u julu. Prema transkriptu, izjavio je da je ukrajinsko otvaranje istrage protiv demokrate Džoa Bajdena i njegovog sina bilo jasno postavljeno kao preduslov da bi se Tramp sastao sa Zelenskim u Beloj kući. Takođe je rekao da za njega nema sumnje da je američki ambasador u EU Gordon Sondlend tražio od ukrajinskih zvaničnika da vode istragu protiv bivšeg potpredsednika SAD.

Predsednik Tramp je novinarima rekao da ne misli da su mu dosadašnja svedočenja u Kongresu nanela štetu.

“Nisam zabrinut ni zbog čega, svedočenja su sva bila dobra. Uglavnom nisam čuo za te ljude. Nemam pojma ko su. Bilo je nekih finih ljudi. Neki su moji protivnici. Izgleda niko ništa ne zna iz prve ruke. Ali važna je samo jedna stvar – transkript, a transkript je savršen.”

A vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mik Malvejni nije se odazvao obavezujućem pozivu Kongresa da svedoči u istrazi, pozivajući se na imunitet zaposlenih u Beloj kući. Njegov advokat je istražitelje obavestio minut pre njegovog zakazanog svedočenja, da Malvejni neće doći.

Mik Malvejni, vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće, nije se odazvao obavezujućem pozivu da svedoči u okviru istrage o opozivu predsednika Trampa.
Mik Malvejni, vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće, nije se odazvao obavezujućem pozivu da svedoči u okviru istrage o opozivu predsednika Trampa.

Demokrate su želele da ga ispitaju o komentarima koje je izneo u oktobru o Trampovoj odluci da uskrati vojnu pomoć Ukrajini.

Tramp je novinarima rekao da Malvejni nije želeo da “daje kredibilitet korumpiranom lovu na veštice”, dok demokrate ovaj potez vide kao još jedan dokaz da Bela kuća opstruiše njihovu istragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG