Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe vodi istragu Malerove istrage


Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar sumnja u motive istrage ruskog mešanja u izbore 2016, koju je vodio FBI i specijalni tužilac Robert Maler.

Sekretarijat za pravosuđe otvorio je krivičnu istragu o tome kako je nastala istraga specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. Nova istraga je proistekla iz interne revizije Sekretarijata za pravosuđe o „korenima“ Malerove istrage, koja je okončana u martu. Predsednik Tramp mesecima je pozivao na “istragu istrage”, tvrdeći da je ona bila ne samo “lov na veštice” već i nelegalna.

Federalni tužilac, koji od maja sprovodi reviziju Malerove istrage, sada je dobio ovlašćenja da vodi krivičnu istragu, što znači da će moći da izdaje obavezujuće pozive i saziva veliku porotu. Reviziju je u maju zatražio sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, koji je izrazio sumnje u motive za otvaranje FBI-jeve istrage o mogućoj koordinaciji Trampovog izbornog štaba i Rusije.

FBI i zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe tvrde da su brojni kontakti Trampovih saradnika sa Rusima, zajedno sa ruskim hakerskim upadom u kompjutere američke Demokratke partije bili osnov za tu istragu.

Predsednikovi kritičari su oštro osudili otvaranje krivične istrage. Kongresmeni Džeri Nadler i Adam Šif zajedno su saopštili da će vladavini zakona biti naneta nepopravljiva šteta ako se Sekretarijat za pravosuđe iskoristi kao sredstvo političke odmazde ili za pomoć predsedniku pred sledeće izbore.

Predsednik Tramp rekao je da nije upoznat sa detaljima istrage ali da treba “istražiti istražitelje.”

“Ne mogu da vam kažem šta se dešava ali reći ću vam ovo. Videćete strašne stvari. Mnogi znaju da su u problemu jer jer su bili nepošteni. Sve prepuštam sekretaru za pravosuđe i ljudima koji rade sa njim, a koje ne poznajem ali mislim da ćete videti stvari u koje niko neće moći da veruje. Ovo je najgora prevara u istoriji naše zemlje.”

Predsednik Tramp razgovara sa novinarima ispred Bele kuće, 25. oktobra 2019.
Predsednik Tramp razgovara sa novinarima ispred Bele kuće, 25. oktobra 2019.

Za to vreme, u Predstavničkom domu nastavlja se istraga o opozivu predsednika. Najviši američki diplomata u Ukrajini svedočio je da jeste tražena usluga za uslugu, kada je predsednik Tramp pozvao ukrajinskog predsednika da istraži demokratu Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Republikanci kritikuju proces opoziva kao nepravedan I žele da pretresi budu javni. Senator Lindzi Grejem podneo je rezoluciju kojom se osuđuje Predstavnički dom što vodi, kako je naveo, “ilegalnu istragu o opozivu, iza zatvorenih vrata.”

Pretresi iza zatvorenih vrata su vođeni i tokom procedure opoziva Ričarda NIksona I Bila Klintona, a demokrate kažu da će verovatno početi sa javnim svedočenjima sredinom novembra.

Predsednik Tramp izjavio je da je uveren da ima dovoljno glasova u Senatu da ne bude opozvan, zato što, kako ponavlja, “nije uradio ništa loše.”

U medjuvremenu, Ruskinja Marija Butina, koja je priznala da je tajni agent Kremlja i da je pokušala da se infiltrira u konzervativne političke grupe u Americi i moćni lobi vlasnika oružja, puštena je iz federalnog zatvora pošto je odslužila kaznu od 18 meseci zatvora. Ona bi sada trebalo da bude deportovana u Rusiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG