Linkovi

Šest ključnih pitanja o rezoluciji o Trampovom opozivu


El borrador de una resolución de la Cámara de Representantes de Estados Unidos que establece formalmente los próximos pasos en la investigación de juicio contra el presidente Donald Trump. Reuters.

Predstavnički dom Kongresa u četvrtak glasa o rezoluciji kojom će se formalizovati istraga o opozivu predsednika Donalda Trampa.

O čemu glasa Predstavnički dom?

Rezolucijom se definiše proces sprovođenja istrage o mogućem krivičnom delu koje je Tramp počinio u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. U njoj se navode pravila održavanja javnih pretresa i upućivanja obavezujućih poziva za svedočenje. Prema dokumentu, Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma mora da preda izveštaj Odboru za pravosuđe, koji će ga koristiti kada bude odlučivao da li da preporuči podizanje optužnice za opoziv po jednom ili više osnova. Takođe, predsednikovom pravnom timu se pruža prilika da iznese njegovu odbranu i ispituje svedoke.

Zašto se glasa sada?

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi nedeljama je ignorisala zahteve republikanaca da održi formalno glasanje o tome da li treba otvoriti istragu o opozivu. Umesto toga, pokrenula je formalnu istragu o opozivu 24. septembra, kada je saopštila da će šest odbora u donjem domu Kongresa voditi istragu o tvrdnji uzbunjivača o navodnom Trampovom prestupu.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


Republikanci kažu da je proces opoziva nelegitiman bez glasanja u Predstavničkom domu. Međutim, ni Ustav niti pravila Kongresa ne nalažu da se mora održati glasanje da bi se započela istraga u okviru procedure opoziva.

Šta glasanje znači politički?

Glasanjem će se pokazati kolika podrška za istragu o opozivu postoji među 435 članova Predstavničkog doma. Očekuje se da će meru podržati skoro svi od 234 demokrata, a možda i nekoliko republikanaca. Podatak o tome koliko republikanaca glasa za istragu biće ključni pokazatelj predsedniku kako članovi njegove stranke vide ovu istragu.

Kako će glasanje o rezoluciji uticati na istragu o opozivu?

Ako se istraga o opozivu formalizuje, Beloj kući će biti teže da odbija saradnju sa istražiteljima ili da se ne odaziva na obavezujuće pozive. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je, kada je najavila glasanje o rezoluciji, da taj korak preduzimaju da bi ”otklonili svaku sumnja u to da li Trampova administracija želi da spreči objavljivanje dokumenata ili pojavljivanje svedoka u istrazi, ili odbija da se odazove obavezujućim pozivima ili nastavlja da opstruiše rad Predstavničkog doma”.

Šta kažu republikanci?

Bela kuća je proces ocenila kao nefer. Portparolka Bele kuće Stefani Grišam je rekla da je “Beloj kući zabranjeno da učestvuje u procesu, dok predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif vodi jednostrana saslušanja svedoka u nameri da napravi pristrasni izveštaj i uputi ga Odboru za pravosuđe”.

Jedan od vodećih republikanaca u Predstavničkom domu Stiv Skalis u je mejlu republikanskim kongresmenima sugerisao da glasaju protiv rezolucije. Smatra da bi, posle usvajanja rezolucije, u formalnom procesu bili korišćeni “jednostrani dokazi dobijeni u istrazi o opozivu”.

Da li proces opoziva ima neki rok?

Demokrate bi želele da se u Predstavničkom domu glasa o opozivu predsednika do kraja godine, možda čak i u novembru. Ako Predstavnički dom opozove predsednika, proces prelazi u Senat, gde se održava takozvano suđenje i senatori odlučuju da li će predsednik biti razrešen dužnosti. Verovatno je da se suđenje u Senatu desi naredne godine. Istovremeno, Kongres do 21. novembra mora da usvoji budžet vlade za narednu godinu, čime se agenda dodatno komplikuje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG