Linkovi

Telo policajca ubijenog u jurišu na Kongres biće izloženo u zgradi na Kapitolu


Simboli sećanja na policajca Kapitola SAD Brajana Siknika, u blizni Kongresa na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 14. januara 2021.
Simboli sećanja na policajca Kapitola SAD Brajana Siknika, u blizni Kongresa na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 14. januara 2021.

Policajac Kapitola Brajan Siknik, koji je život izgubio od ruku rulje koja je zaposela američki Kapitol 6. januara, biće počasno izložen u Rotundi zgrade, rekli su u petak lideri Kongresa.

Predsedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi i vođa demokratske većine u Senatu Čak Šumer objavili su zajedničku izjavu u kojoj kažu: "Herojstvo policajca Siknika i policije Kapitola tokom nasilne pobune protiv našeg Kapitola pomoglo je u spašavanju života, odbrani hrama naše demokratije i obezbeđivanju da Kongres ne bude odvraćen od svoje dužnosti prema Ustavu. Njegova žrtva nas svakodnevno podseća na našu obavezu prema našoj zemlji i prema ljudima kojima služimo".

Kongres će u utorak uveče održati ceremonijalni doček Siknikovog tela, nakon čega će tokom noći biti omogućeno pripadnicima Policije Kapitola da mu odaju počast.

Zakonodavci će odati počast u sredu ujutro pre ceremonijalnog ispraćaja na nacionalno groblje Arlington, gde će Siknik biti sahranjen.

Zbog pandemije koronavirusa, ceremonije će biti otvorene samo za pozvane goste.

Siknik, 42 godine, iz Saut Rivera u državi Nju Džerzi, prijavio se u Nacionalnu gardu šest meseci nakon završene srednje škole 1997. godine, nakon čega je bio raspoređen u Saudijskoj Arabiji, a zatim u Kirgistanu. Pridružio se Policiji Kapitola SAD 2008. godine.

Tokom opsade Kapitola, dok su izgrednici koji su protestovali zbog izbornog poraza predsednika Donalda Trampa jurišali na zgradu, Siknik je udaren aparatom za gašenje požara po glavi.

Sutradan je preminuo.

U svojoj zajedničkoj izjavi Pelosi i Šumer su rekli: "U ime Predstavničkog doma i Senata, velika nam je čast odati počast oficiru Sikniku ovom ceremonijom odavanja počasti. Neka ova ceremonija i spoznaja da mnogi žale i moe se za njih budu uteha porodici policajca Siknik tokom ovog tužnog vremena".

Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

XS
SM
MD
LG