Linkovi

Kirgistan zatvara američku vazdušnu bazu


Portparol vlade Kirgistana saopštio je da je odluka o zatvaranju američke vojne baze u toj zemlji konačna. Kirgistanski i američki zvaničnici prethodno su kazali da se nastavljaju pregovori o vazdušnoj bazi Manas, koja je ključna u snabdijevanju američkih i snaga NATO-a u Avganistanu.

Kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev objavio je planove o zatvaranju baze u četvrtak u Moskvi, ubrzo nakon što je obezbijedio rusku pomoć i zajmove u iznosu od dvije milijarde dolara. Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, u međuvremenu je kazao da će njegova zemlja dozvoliti Sjedinjenim Državama, da preko ruske teritorije, u Avganistan isporučuje zalihe koje nemaju vojnu namjenu. Sličnu pomoć ponudio je i Tadžikistan

Izvori iz diplomatskih i bezbjednosnih krugova navode da Sjedinjene Države razmatraju sklapanje vojnog sporazuma sa Uzbekistanom, kako bi se uspostavila alternativna ruta za snabdijevanje snaga NATO-a, koje se bore protiv Talibana u Avganistanu.

Većina američkih i pošiljki Zapadne vojne alijanse stizala je u tu zemlju preko Pakistana, ali su ti konvoji, poslednjih mjeseci, sve više meta napada Talibana i Al Kaide. Obamina administracija saopštila je da planira da u Avganistan pošalje dodatnih 30 hiljada vojnika, ali će zatvaranje baze u Kirgistanu otežati pružanje logističke podrške tim snagama.

XS
SM
MD
LG